Κυριακή 2 Μαρτίου 2008

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ “DEMEC ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ”


Μια χαμένη μάχη και μια άλλη που μπορεί να κερδιθεί

Μέσα στον ορυμαγδό των δηλώσεων, της ονοματολογίας για το βόρειο γειτονικό μας κράτος και την επιστροφή φαντασμάτων του παρελθόντος τις τελευταίες ημέρες, διέκρινα στον όρο «Δημοκρατία της DEMEC ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» την πιο έξυπνη αλλά και σωστή πρόταση που διατυπώθηκε από Έλληνα.
Η ιδέα είναι του Xάρρυ Κλυνν, όταν τον ρώτησαν αν δέχεται τον όρο «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων και τι θα πρότεινε αυτός ως Πόντιος και κάτοικος Καλαμαριάς. Για όσους δεν είναι γνώστες του προθέματος demec που χρησιμοποιείται κατά κόρον στη Θεσσαλονίκη, και γενικότερα στην Ελληνική Μακεδονία, σπεύδω να εξηγήσω ότι ντεμεκ σημαίνει κάτι το ψεύτικο, το ...και καλά, κάτι σαν φο μπιζού ένα πράγμα.

Ο Χάρρυ Κλυνν τα είπε όλα με αυτή την τοποθέτηση μεταξύ σοβαρού και αστείου. Είπε σε μια φράση δύο μεγάλες αλήθειες. Και οι αλήθειες αυτές κατά την άποψή μου είναι οι εξής:

1. Έχουμε χάσει οριστικά το θέμα του ονόματος. Το κράτος των Σκοπίων θα λέγεται κάπως Μακεδονία. Η υπόθεση αυτή χάθηκε το 1946. Τότε έπρεπε να αντιδράσουμε. Τότε το καλό παιδί για τους Αμερικάνους (επειδή τα έσπασε με τον Στάλιν), ο Τίτο βάφτισε την VARDASKA «Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η Ελλάδα δεν μπόρεσε να αντιταχθεί και να διαβλέψει τους μελλοντικούς κινδύνους. Πρώτον γιατί σπαραζόμασταν από τον εμφύλιο και δεν είχαμε τα κότσια να «γκρινιάξουμε» στις Η.Π.Α. τότε (΄50 -΄60) και δεύτερον ελάχιστες εξαιρέσεις στον πολιτικό αλλά και πνευματικό κόσμο πίστευαν ακόμα και αργότερα (΄70 -΄80) ότι η προπαγάνδα των Γιουγκοσλάβων θα έβρισκε αντίκρισμα σε παγκόσμιο επίπεδο.Τώρα είναι αδιανόητο να προσπαθούμε να πείσουμε γενιές ολόκληρες στα Σκόπια, στο Μοναστήρι, στη Γευγελή και άλλων πόλεων της FYROM ότι απλά θα λέγονται....Σκοπιανοί. Πόσοι Έλληνες θα θέλανε να λέγονται μόνο Αθηναίοι και όχι Έλληνες και Ηπειρώτες, Κρητικοί, Μακεδόνες κλπ;

2. Από την στιγμή που το ζήτημα άπτεται της διαμόρφωσης μιας εθνικής ταυτότητας, είναι αναπόφευκτο ότι θα υπάρξουν συγκρούσεις και εντάσεις. Εδώ θα πρέπει να στρέψουμε ως χώρα την προσοχή μας και να δώσουμε έμφαση ώστε να καταγραφεί στην όποια συμφωνία και να εμπεδωθεί στην πλανητική κοινότητα ότι το όποιο όνομα Μακεδονία του νέου κράτους δεν συνεπάγεται μια αυτόματη κατοχύρωση σε αυτό της ιστορίας της αρχαίας Μακεδονίας. Η αρχαία Μακεδονία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού. Δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα γιατί ποτέ δεν υπήρξε. Οι αρχαίοι Μακεδόνες μίλαγαν και έγραφαν αρχαία ελληνικά. Δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά κριτήρια που καθορίζουν τον όρο «έθνος». Δεν μπορεί να καπηλεύονται ονόματα και σύμβολα. Δεν μπορεί τα βιβλία των γειτόνων μας να καλλιεργούν στα νέα παιδιά κρυφούς πόθους αλύτρωτων πατρίδων με χάρτες της Μακεδονίας, τα σύνορα της οποίας να φτάνουν στην Κατερίνη. Σε όλα αυτά πρέπει να δοθεί το βάρος μας και αυτή η μάχη μπορεί να κερδιθεί προς όφελος της εθνικής μας αξιοπρέπειας και προς όφελος της βαλκανικής ασφάλειας και σταθερότητας.

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να κάνω μερικές επισημάνσεις ακόμα, και να μην περάσουν απαρατήρητα και ασχολίαστα ορισμένα γεγονότα για την υπόθεση του Μακεδονικού όπως:

  • Η φράση του πρώην πρωθυπουργού ότι σε 10 χρόνια κανείς δεν θα θυμάται την υπόθεση του ονόματος των Σκοπίων πρέπει να περιληφθεί στις πιο άστοχες δηλώσεις του αιώνα. Αν είχε επιμείνει στην ονομασία Σλαβομακεδονία με την καταχώρηση όσων προαναφέρθηκαν και την διευκρίνηση ότι οι κάτοικοι της Σλαβομακεδονίας είναι Σλάβοι και ο όρος Μακεδονία είναι γεωγραφικός, τότε η ιστορία θα του επιφύλασσε μια καλύτερη θέση.

  • Αν πάντως κάποιος ήθελε σήμερα να κάνει μια εύστοχη δήλωση, θα του πρότεινα να χρησιμοποιήσει στίχο από ένα τραγούδι του Παπάζογλού που λέει : «όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν».

  • Πώς αλήθεια να εξηγήσει κανείς την εκκωφαντική σιωπή του κ. Σαμαρά για τις εξελίξεις και πώς αυτός που έριξε την κυβέρνηση της Ν.Δ. το 1993 θα καταδεχτεί μια χειρότερη λύση το 2008 από την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή;

Ας βγάλουμε λοιπόν όλοι τα συμπεράσματά μας από την μέχρι τώρα αρνητική πορεία του μακεδονικού ζητήματος και κυρίως ο πολιτικός κόσμος να αναλάβει την ευθύνη να δώσει την δεύτερη μάχη που αναλύθηκε παραπάνω, γιατί την πρώτη δεν την δώσαμε όταν έπρεπε.

Τώρα, πιο ώριμοι από ποτέ και πιο ενωμένοι από ποτέ, ας μην επιστρέψουμε σε λάθη, παραλήψεις και έριδες του παρελθόντος. Το οφείλουμε στην ιστορία μας.


Βασίλης Π. Μπόκος

Δικηγόρος, Μ.Α. Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών.

1 σχόλιο: