Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ: "ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΣΑΝ ΜΗΤΕΡΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΑΛΛΑ ΣΑΝ ΜΗΤΡΙΑ"!

"Μια χούφτα ανθρώπων στο Φανάρι συμπεριφέρονται σαν αγάδες, ζουν πολυτελώς και κοιτάνε μόνο τον εαυτούλη τους"!
 
 Η προφυλάκιση του π. Εφραίμ έδωσε τη δυνατότητα να φανεί για μια ακόμη φορά η απαράδεκτη συμπεριφορά των παραγόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου! Και άλλη φορά το έχουμε επισημάνει, θα το επαναλάβουμε όμως για μια ακόμη φορά: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο μερικές φορές συμπεριφέρεται ως μητρυιά! 'Ετσι ακριβώς, κατά την ταπεινή μας γνώμη, συμπεριφέρθηκε και στην προκείμενη περίπτωση. Ας πάρουμε λοιπόν τά πράγματα με τη σειρά τους, για να αναδιπλωθή μπροστά μας όλη η τραγικότης της υποθέσεως.

Η προφυλάκιση του Ηγουμένου ιστορικής και μεγάλης Μονής του Αγίου Όρους, και μάλιστα κατά την παραμονή της εορτής των Χριστουγέννων, έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς παράγοντες, εκκλησιαστικούς τε και μή, να εκδηλώσουν τη συμπάθειά τους πρός τον π. Εφραίμ. Μοναδική εξαίρεση και παραφωνία αποτέλεσε η στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αμέσως μετά δε και μερικών -ελαχίστων- αδελφών Αρχιερέων της Εκκλησίας μας, οι οποίοι ενεργούν συνήθως ως μεγάφωνα ή -αν το προτιμάτε, ως φερέφωνα- του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Ελλάδα. 

'Ενας μεγάλος αριθμός Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, μεταξύ των οποίων και ο υποσημειούμενος, έσπευσαν να επισκεφθούν τον π. Εφραίμ στο δεσμωτήριό του. Πέρασαν τα σίδερα των φυλακών Κορυδαλλού, για να του δώσουν κουράγιο! Κάποιοι εξ ημών επί πλέον προέβημεν και σε δηλώσεις, εκφράζοντας την συμπάθειά μας.

Το Πατριαρχείο της Ρωσσίας, από τούς πρώτους μάλιστα, έξέφρασε την αγάπη του και την συμπάθειά του επίσης. (Συμπάθεια = μία σύνθετη λέξη που παράγεται από ττις λέξεις συν+πάθος και σημαίνει μοιράζομαι το πάθος ή το πρόβλημα κάποιου άλλου, ο οποίος υποφέρει από κάτι και συνεπώς συμ-πάσχω).

Έπειτα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλλάδος με Ανακοινωθέν της 12ης Ιανουαρίου ε.έ μοιράσθηκε επίσης το πάθος και την αγωνία ενός αγιορείτου Ιερομονάχου καί Ηγουμένου.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών καί πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ανακοίνωσε την -επαινετή άλλωστε- πρόθεση του να επισκεφθή αυτοπροσώπως τον προφυλακισμένο Ηγούμενο στο δεσμωτήριό του.

Αλλά και ο Μακαριώταος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος εδήλωσε διά του Τύπου, ότι συμφωνεί και προσυπογράφει τηναπόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδυ των Αθηνών υπέρ του π. Εφραίμ.

Επί πλέον από τήν Εκκλησία της Βουλγαρίας επίσης ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος εξέφρασε την συμπάθεια και την συμπαράστασή του στον δοκιμαζόμενο κληρικό.

Μοναδική παραφωνία σε όλη αυτή την κινητοποίηση αποτέλεσε -δυστυχώς- η στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Με Ανακοίνωσή του της 10ης Ιανουαρίου ε.έ. διαμαρτύρεται πρός τήν Εκκλησία της Ρωσσίας "για αντικανονική παρέμβασή της στο Άγιον Όρος" και της υποδεικνύει εμμέσως πλήν σαφώς να μη επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της δικαιοδοσίας του. Αλλά για τον ταλαιπωρούμενο Ηγούμενο π. Εφραίμ "η Μητέρα Εκκλησία" της Πόλης δεν εύρε να μας είπει ούτε ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑΣ! Με την δικαιολογία, ότι "το Οικουμενικό Πατριαρχείο ....σεβόμενο την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αποφεύγει πάντοτε κάθε ανάμειξη σε δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν" αφήνει στο περιθώριο της ποιμαντικής του φροντίδος τον Ηγούμενο, ο οποίος όχι μόνον υπάγεται στην ποιμαντική αρμοδιότητα και μέριμνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και υπήρξε ένας "καλός κουβαλητής" χρημάτων σ΄αυτό! Λέγεται, ότι η Μονή Βατοπαιδίου, δηλ. ο Ηγούμενος Εφραίμ, εκτός των άλλων, καλύπτει τά έξοδα λειτουργίας του Πατριαρχικού Γραφείου των Αθηνών!!!!!!! Εάν αληθεύει η πληροφορία, τότε κινδυνεύουμε να τρελλαθούμε! 

Αυτό που μας εντυπωσιάζει δυσμενέστατα είναι το γεγονός, ότι με τον τρόπο αυτό το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εγκαταλείποντας τον δυστυχή π. Εφραίμ στην τύχη του, δηλ. τον δικό τους άνθρωπο, δεν επιτρέπει και σε κάποιον άλλο να μοιρασθή μαζί του την ταλαιπωρία του. Δηλ. στα Μέλη της ανά την Οικουμένην Ορθοδόξου Κοινότητος, στα οποία και οι Ρώσσοι εντάσσονται, αρνείται την εφαρμογή του αποστολικού λόγου "χαίρειν μετά χαιρόντων καί κλαίειν μετά κλαιόντων" (Ρωμ. 12, 15) το να χαιρώμαστε δηλ. μ' αυτούς που έχουν κάποιο ευχάριστο γεγονός, αλλά καί νά κλαίμε μ΄αυτούς που πονούν και υποφέρουν! Με αφορμή, λοιπόν, την υπόθεση "Εφραίμ-Κορυδαλλός" το Πατριαρχείο επιχειρεί για μια ακόμη φορά να κατοχυρώσει τά "κυριαρχικά του δικαιώματα" στην περιοχή του Αγίου Όρους! Εάν μας προσκαλούσε κάποιος να χαρακτηρίσουμε τη στάση των Εκκλησιών Αθηνών καί Κωνσταντινουπόλεως, θα ελέγαμε απεριφράστως ότι η στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι στάση Μητρός, η δε στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι στάση Μητρυιάς! Μόνον η μητρυιά εγκαταλείπει στην τύχη τους τα παιδιά του ανδρός της, επειδή προέρχονται από άλλο γάμο, τούτο δε το πράττει διότι τα θεωρεί "ξένα"! Αναμφιβόλως δεν είναι τα δικά της παιδιά! 

Στην περίπτωση, λοιπόν, του π. Εφραίμ το Οικουμενικό Πατριαρχείο για μια ακόμη φορά μας απογοήτευσε! Καταδικάζουμε απεριφράστως την συμπεριφορά του αυτή! Και δεν είναι η πρώτη φορά που ενεργεί κατ' αυτό τον τρόπο! Με το πρόσχημα των ιερών κανόνων και τών κυριαρχικών δικαιωμάτων τους οι εν Φαναρίω πολλές φορές αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων! Μόνο τον "εαυτούλη" τους προσέχουν! Μόνον τά "δικαιώματά" τους προβάλλουν! Μόνο για την "κυριαρχία" τους αγωνίζονται! Μπορούν να δέχωνται με ανοικτές τις αγκάλες των ακόμη και αθέους και πολεμίους της εκτός Τουρκίας Ορθοδοξίας, αρκεί αυτό να εξυπηρετεί τά συμφέροντά τους! Μια χούφτα ανθρώπων, οι οποίοι είναι όντως κληρονόμοι μιάς ανεκτίμητης πνευματικής κληρονομιάς αιώνων, συμπεριφέρονται σαν "αγάδες", διάγουν πολυτελώς, δεν υπολογίζουν τίποτε καί κανέναν! Είναι έποιμοι να ποδοπατήσουν τους πάντες και τα πάντα για τα συμφέροντά τους! Αναμφιβόλως είναι "δέσμιοι" σε μια αλλοεθνή Χώρα, αλλά παρά ταύτα δεν βιώνουν και δέν διάγουν ως δεμώτες! Αντιθέτως ζούν μεγαλοπρεπώς ως Ηγεμόνες και Βασιλείς άλλων εποχών, ως Πρίγκηπες και ως Μεγιστάνες! Οι πάντες οφείλουν σ' αυτούς και από τούς πάντες εισπράττουν, ΑΥΤΟΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΤΙΠΟΤΕ και πουθενά! Όταν και οσάκις νομίζουν, ότι κάποιος απειλεί τα συμφέροντά τους, τότε γίνονται σκληροί τιμητές, εξαντλούν όλη τους την πνευματική κυριαρχία! Ας θυμηθούμε την περίπτωση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ο οποίος - ας το πούμε- ήταν και πιστός φίλος τους για δεκαετίες, βλακωδώς δε καί προσκυνητής του μεγαλείου των! Ας θυμηθούμε, λέγω, την περίπτωση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και την μακάβρια εκείνη τελετή στον Πατριαρχικό Ναό, που μας θύμιζε ιεροτελεστίες του Μεσαίωνος! Δεν τον απέρριψαν απλώς. Τόν έρριψαν στην πυρά, όπως άλλοτε έπραττε η Ιερά Εξέταση στη Ρώμη κατά τον Μεσαίωνα. Ναί, οι του Φαναρίου έρριψαν τον Χριστόδουλο στον Καιάδα της ανυποληψίας μόνον και μόνον επειδή ενόμισαν, ότι απειλήθησαν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα! Κατά τά τελευταία τούτα χρόνια στο Φανάρι λησμόνησαν το γλυκύ πρόσωπο του Πατριάρχου Δημητρίου

Ας κλείσουμε το σημείωμά μας με μερικές επισημάνσεις:

Είναι αλήθεια, ότι ο Αγιώτατος Πατριάρχης της Μόσχας κ. Κύριλλος προέβη σε δηλώσεις, εκφράζοντας την συμπαράστασή του και την συμ-πάθειά του πρός ένα δοκιμαζόμενο κληρικό μιάς άλλης τοπικής Εκκλησίας, ενός άλλου κλίματος, όπως λέγεται στην εκκλησιαστική ορολογία. Παρά ταύτα η ενέργειά του αυτή ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ, ώστε δικαίως νά ενοχληθή το Οικουμενικό μαςΠατριαρχείο! Ο Πατριάρχης της Ρωσσίας εξέφρασε τη συμπάθειά του πρός τον ΑΝΘΡΩΠΟ Εφραίμ καί όχι πρός τον ΗΓΟΥΜΕΝΟ Εφραίμ! Άρα ουδεμία ανάμειξη συνετελέσθη εκ μέρους μιάς τοπικής Εκκλησίας στα εσωτερικά ζητήματα μιάς άλλης!

Έτι περαιτέρω, η διαφορά -η αντιδικία άν θέλετε- του Ηγουμένου Εφραίμ είναι αντιδικία με το ελληνικό Δημόσιο και όχι με την προϊσταμένη του Αρχή, δηλ. με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Άρα, κατά την ταπεινή μας γνώμη, ουδεμία σημειώθηκε ανάμειξη του Πατριάρχου της Ρωσσίας σε ζητήματα της αρμοδιότητος του Οικουμενικού Θρόνου. Δυστυχώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο "βλέπει" εχθρούς πρός κάθε κατεύθυνση! Αυτό λοιπόν είναι και το μεγάλο μειονέκτημα των παραγόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Διακατέχονται από το σύνδρομο της καταδιώξεως και γι αυτό αντιδρούν αχαρακτήριστα.

Σαν έμπρακτη εφαρμογή του ανωτέρω ισχυρισμού μας έστω ο υποσημειούμενος. Επειδή συνηθίζουμε να λέμε "τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη" πρός κάθε κατεύθυνση, κάθε φορά που γράφουμε κάτι επικριτικό για τον Οικουκουμενικό Θρόνο δεν προσπαθούν να μας διαψεύσουν, αλλ' αντιθέτως μας καταγράφουν στη μαύρη λίστα των "εχθρών" του Θρόνου! Εμείς όμως και σεβόμεθα καί τιμάμε το Πατριαρχείο μας! ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να απεμπολίσουμε το δικαίωμα εκφράσεως της γνώμης μας ελευθέρως ως ισότιμος -τώρα δε πλέον καί ως γηραιός- Ιεράρχης της Ορθοδοξίας. Στο όνομα είτε της Αληθείας, είτε της Δικαιοσύνης, ασκούντες το προφητικό χάρισμα, που έχουμε ως Αρχιερείς, στιγματίζουμε πράξεις του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, όταν και οσάκις η συνείδησή μας διεγείρεται! Στην Ορθόδοξη Εκκλησία ουδείς είναι αλάθητος! Πως να δεχθούμε π.χ. ότι Παναγιώτατος Πατριάρχης μας κ. Βαρθολομαίος "αποκάλεσε τους ηρωικούς αγωνιστές του 1821 ξεβράκωτους, που με την επανάσταση τους διέκοψαν την αρμονική συμβίωση Ελλήνων με Τούρκους!" Πως να μη διαμαρτυρηθούμε, όταν προ έτους επισκεπτόμενος το εργοστάσιο της Coca-Cola στην Ατλάντα των ΗΠΑ, περιέπεσε σε ένα μεγάλο ολίσθημα γλώσσης. Προσφέροντας ως δώρο στον Μουσουλμάνο Γενικό Διευθυντή τό ΚΟΡΑΝΙΟ, τού είπε: "Σας προσφέρω ως δώρο ΤΟ ΑΓΙΟ Κοράνιο!" Το Κοράνιο μπορεί βέβαια να θεωρηθή "ιερό" βιβλίο του Ισλάμ, ποτέ όμως άγιο βιβλίο! Εμείς γνωρίζουμε τήν "Αγία Γραφή", αλλά άγιο Κοράνιο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!

Συνεχίζουμε το σχολιασμό της ενέργειας του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλως. Εάν ο Πατριάρχης της Ρωσσίας υπέπεσε στο κανονικό παράπτωμα της "εισπηδήσεως", δηλ. της επεμβάσεως, γιατί άραγε δεν ελέγχονται για το ίδιο αδίκημα και η Εκκλησία της Ελλάδος, και η Εκκλησία της Κύπρου και η Εκκλησία της Βουλγαρίας, εκρόσωποι των οποίων προέβησαν σε ανάλογες Δηλώσεις; Στο σημείο αυτό το Οικουμενικό Πατριαρχείο συλλαμβάνεται να εφαρμόζει μια μονόπλευρη και ουσιαστικά μια αντικρουόμενη και αντιφατική τακτική.

Αν μας ακούνε εκεί στο Φανάρι, ας σκεφθούν πιο ώριμα. Το Πατριαρχείο είναι Οικουμενικό! Δεν ανήκει δηλ. σε μια μικρή Ομάδα "πορφυρογγέννητων" προσώπων, τα οποία "κληρονομικώ δικαίω" νέμονται την ιστορία του και τα προνόμιά του. Ανήκει σε όλη την Ορθοδοξία. Ας ανοίξει λοιπόν τα σύνορα ο σημερινός -ρέκτης κατά τα λοιπά- Πατριαρχης κ. Βαρθολομαίος, καλώντας αντιπροσώπους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών για να αποτελέσουν Μέλη της Πατριαρχικής Συνόδου καί ας επιτρέψει επίσης σε όλους τους ελληνικής καταγωγής Ιεράρχες της Ορθοδοξίας να είναι Υποψήφιοι Πατριάρχες, για να διαπιστώσουν ότι ουδείς θα επιβουλεύεται - αν σήμερα τα επιβουλεύεται- τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Αλλά το καθεστώς των μερικών -ελαχίστων πια- Ιεραρχών του Θρόνου, οι οποίοι ζούν στην Βασιλεύουσα δεν έχει μέλλον! Αυτό δεν το συλλογίζονται οι εν Φαναρίω εν Χριστώ Αδελφοί μας; Μόνοι τους ροκανίζουν το κλαδί, πάνω στο οποίο κάθονται! Ανοίξτε, παρακαλώ Σας αδελφοί μου Φαναριώτες, ανοίξτε τα σύνορα της καρδιάς Σας, ανοίξτε την αγκάλη Σας, ανοίξτε και τα όρια του Πατριαρχείου σε όλους τους εκτός Τουρκίας Ορθοδόξους και τότε όλοι μας θα ειρηνεύσουμε.

Αίγιον, 16 Ιανουαρίου 2012
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

Σημείωσις:

1. Κυκλοφόρησε η είδηση, ότι απο τον Άρειο Πάγο εκδόθηκε Απόφαση, διά της οποίας ακυρώθηκε καταδίκη του π. Εφραίμ σε φυλάκιση δέκα μηνών. Την παραθέτουμε παρακάτω.

2. Εντύπωση μας προκάλεσε η τοποθέτηση του αγαπητού εν Χριστώ Αδελφού μας Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνιας κ. Χρυσοστόμου. Λησμονεί όμως ότι είναι Ιεράρχης της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος, την ανεξαρτησία της οποίας οφείλει να υπερασπίζεται. Στον αγαπητό μου Αδελφό κ. Χρυσόστομο επιστρέφω το ερώτημά του με κάποια παραλλαγή: Μήπως, Αδελφέ μου, δεν καταλάβατε, ότι το δικό σας Ανακοινωθεν "εξυπηρετεί ιδιοτέλειες, επιδιώξεις και σκοπιμότητες άλλων Εκκλησιών;" Σας θέλουμε Ιεράρχη της Εκκλησίας μας καί όχι του Πατριαρχείου, της Ελλάδος και όχι του Φαναρίου!
ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ τα γραφόμενα του θαρραλέου Ιεράρχη Καλαβρύτων και τον συγχαίρουμε για την παρρησία του να πει τα πράγματα με τ' όνομά τους, χωρίς να φοβάται τίποτα και κανέναν!

Υ.Γ. Αν αληθεύει η πληροφορία πως η Μονή Βατοπαιδίου συντηρεί το Πατριαρχικό Γραφείο της Αθήνας, τότε το λιγότερο που έχουν να κάνουν ορισμένοι είναι να το...βουλώσουν!
http://feeds2.feedburner.com/blogspot/hellas-orthodoxy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου