Κυριακή, 30 Αυγούστου 2009

Excellent Poker Player Tomas Schwarz

Κυριακή, 9 Αυγούστου 2009

Oι Τούρκοι εκτέλεσαν τους 1619 έλληνες αιχμαλώτους πολέμου στην Κύπρο


του Κώστα Μπετινάκη

Συγκλονιστικό ντοκουμέντο αποκαλύφθηκε 35 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, και επιβεβαιώνει ότι τα τουρκικά στρατεύματα είναι υπεύθυνα για εγκλήματα πολέμου.
Οι εισβολείς του Αττίλα σκότωναν αιχμαλώτους αλλά και αμάχους ακόμα και ανήμπορα παιδιά.
Τα δημοσιεύματα των κυπριακών εφημερίδων απλώς επιβεβαιώνουν την υποψία που κρατούσε σε αγωνία εκατοντάδες οικογένειες αγνοουμένων, που χωρίς ελπίδα, περίμεναν να βρουν τα λείψανα των χαμένων παιδιών τους, για να τους προσφέρουν την αρμόζουσα από την αρχαιότητα (ίδε Αντιγόνη) κανονική ταφή.

Τα λείψανα πέντε Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, τους οποίους κατά τη στιγμή της αιχμαλωσίας τους φωτογράφισε Τούρκος δημοσιογράφος , βρέθηκαν στις εκταφές που διενεργεί η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ), στο κατεχόμενο χωριό Τζιάος και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA. Στον ίδιο τάφο βρέθηκαν τα οστά άλλων δεκατεσσάρων,τα οποία δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Επίσης, ταυτοποιήθηκαν πριν λίγες μέρες με τη μέθοδο DNA τα λείψανα οικογένειας Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι είχαν εκτελεστεί εν ψυχρώ μέσα στο σπίτι τους στο χωριό Λάπηθος της Κερύνειας κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Η ανακάλυψη και η ταυτοποίηση των λειψάνων των ομογενών, είχε γίνει μετά από πιέσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Η περίπτωση αυτή, ανέφερε ο κ. Καλλής δεν ήταν στον κατάλογο των αγνοουμένων, αλλά στον κατάλογο των πεσόντων. Υπήρχαν πληροφορίες, είπε, ότι δολοφονήθηκαν στο σπίτι τους στη Λάπηθο.
Τα παιδιά ήταν κλινήρη, καθώς είχαν κάποια προβλήματα εκ γενετής και δεν μπορούσαν να περπατήσουν, πρόσθεσε Τα λείψανα της οικογένειας, σύμφωνα με τον βοηθό του εκπροσώπου της Ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΔΕΑ, Ξενοφώντα Καλλή, βρέθηκαν θαμμένα στον περίβολο του σπιτιού, όταν Τούρκοι έποικοι, που εγκαταστάθηκαν σε αυτό, ξεκίνησαν να χτίσουν επιπρόσθετο δωμάτιο. Τώρα είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι οι Τούρκοι εκτελούσαν αιχμαλώτους πολέμου, δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Νίκος Θεοδοσίου.

Οι πέντε Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι, Κορέλης Αντωνάκης του Μιχαήλ, Νικολάου Πανίκος του Χρυσοστόμου, Σκορδής Χριστόφορος του Γεωργίου, Παπαγιάννης Ιωάννης του Χαραλάμπους και Χατχηκυριάκος Ιωάννης του Χαραλάμπους, οι οποίοι υπηρετούσαν στο 398 Τάγμα Πεζικού, φαίνονται στη φωτογραφία γονατιστοί με τα χέρια πίσω από το κεφάλι περικυκλωμένοι από Τούρκους στρατιώτες.
H φωτογραφία-ντοκουμέντο με τους πέντε Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στις 14 Αυγούστου 1974, είχε δημοσιευθεί πολλές φορές στον κυπριακό και διεθνή τύπο. Δύο μέρες μετά τη σύλληψη των πέντε, συνελλήφθη από την Εθνική Φρουρά ο Τούρκος δημοσιογράφος Ερκίν Κονούσκεβερ, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε το φωτογραφικό υλικό. Ο Κονούσκεβερ δημοσίευσε αργότερα τις φωτογραφίες στην τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ".
Ο βοηθός του εκπροσώπου της Ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΔΕΑ, Ξενοφών Καλλής, δήλωσε ότι για την ταυτοποίηση των λειψάνων ενημερώθηκαν οι οικογένειες των πέντε. Ο κ. Καλλής ανέφερε ότι στον ίδιο ομαδικό τάφο βρέθηκαν τα λείψανα ακόμη 14 προσώπων, αλλά αυτά δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.
Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, Νίκος Θεοδοσίου, σε δηλώσεις στο ΡΙΚ τόνισε ότι "τώρα είναι αποδεδειγμένο πλέον ότι οι Τούρκοι εκτελούσαν αιχμαλώτους πολέμου".
(Από την κυπριακή εφημερίδα "Πολίτης" και τη ΝΕΤ).

Περί τους 1619 Έλληνες Κύπριοι έχουν καταγραφεί ως αγνοούμενοι μετά την Τουρκική στρατιωτική επίθεση και απόβαση εναντίων της Κύπρου της 20ης Ιουλίου 1974. Ο αριθμός των αγνοουμένων έχει μειωθεί στους 1588 μετά την ανεύρεση λειψάνων και χρησιμοποιώντας την μέθοδο συνταύτησης γονιδίων. Άλλοι 613 αγνοούμενοι είναι πολίτες χωρίς στρατιωτική ιδιότητα συμπεριλαμβανομένων 116 γυναικών. Περί τους 484 αγνοούμενους υπηρετούσαν τότε στην Εθνική Φρουρά είτε ως κληρωτοί, είτε ως μόνιμοι αξιωματικοί, και άλλοι 514 αγνοούμενοι είναι έφεδροι Αξιωματικοί και οπλίτες της Εθνικής Φρουράς οι οποίοι επιστρατεύθηκαν για να αντιμετωπίσουν την Τουρκική εισβολή.

Η Τουρκία αρνείται πεισματικά με ένοχη σιγή, να δώσει οποιαδήποτε στοιχεία για την τύχη των αγνοουμένων μας αδελφών, διαιωνίζοντας έτσι με αυτό τον τρόπο αυτό το τόσο σοβαρό αλλά και βαθειά ανθρωπιστικό ζήτημα.

styx

http://orfni.blogspot.com/