Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Τα παιδια χρειάζονται διακοπές με φύση και ψυχή! (Παιδαγωγικά, και πρακτικά)


Γράφει η Ελένη Παπουτσή

Νέοι γονείς, ήρθε ο καιρός που  είστε  με τα παιδιά σας στην εξοχή!
Αναπτύξτε  όλες τις συνιστώσες που δεν μπορούν τα  παιδιά να αναπτύξουν τον άλλο καιρό, αυτές, της φυσικής ζωής για την ολοκλήρωση και ισορροπία τους.
Αν φιλοξενείστε, αν είστε σε κάμπινκ, αν είστε σε ψαροχώρι ή σε κοσμικό νησί, μπορείτε με τα παιδιά σας και με άλλα παιδιά,  μετά τη θάλασσα  να πάτε στο κοντινό πάρκο ή δάσος, να μαζέψετε καρπούς (πολλοί απαυτούς  τρώγονται, αν επεξεραστούν κατάλληλα, π.χ. μούρα, ή σύκα αν  τα βάλουν στη βεράντα  και  τα αποξηράνουν για το χειμώνα). Πρέπει τα παιδιά να έρθουν σε επαφή και με το χώμα του δάσους, το κοκινόχωμα,  να το πλάσουν, ( εκτός απτον πηλό του εμπορίου ) Δείξτε τους να  κάνουν συλλογές από φύλλα του δάσους,  από βότανα(μια  επίσκεψη στο ......βοτανικό μουσείο στον εθνικό κήπο θα βοηθήσει  να καταλάβουν).
Αν ψηλαφήσουν τη φύση με όλους του τρόπους,θα ενστερνιστούν το φυσικό τρόπο ζωής και σκέψης  και  είναι χρήσιμο για τη ζωή τους, άσχετα με την κοινωνική τάξη που βρίσκεστε.Μέσα σε όλες τις πτυχές της φύσης αναπτύσσουν πνευματικότητα, καλλιεργούν τις ψυχές τους, γίνονται  αγνότεροι  άνθρωποι.  Μάθετέ τα στις γλάστρες  (και όχι με τις μηχανές)να βάζουν όσπρια ώστε μέσα απτο χώμα να βγαίνουν φύτρα και να  τα κόβουν σαλάτα που μαζί με τα ψάρια που θα ψαρέψετε  θα αποτελέσουν 2-3 φορές  το φαγητό  σας.
Μεγαλώστε 2 ζωάκια κατά τη διάρκεια των διακοπών.Κάνετε πικ- νικ στο δάσος. Μιλήστε τους εκεί  για τα αρνητικά που έχουν στον οργανισμό  το κάπνισμα, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ.(μη τα στέλνετε ποτέ να σας αγοράσουν τσιγάρα, γιατί γίνεται συνήθεια και για δικά τους.) Αν  έχουν σχολικά κενά καλύψτε τα στο δάσος με πευκοβελόνες για την προπαίδεια,κυπαρισσόμηλα βελανίδα, κλπ. Δημιουργήστε μαζί παραμύθια για να τα δώσουν σε άλλα παιδιά, και να  νοιώσουν  αυτοπεποίθηση. Βάλτε τους σαν ορό στη σκέψη τους τις αξίες της εργασίας και εργατικότητας, και κάντε τα να παράγουν ιδέες, κάτι από το οποίο πάσχει η κοινωνία, λόγω των γονέων.
Κάντε τους αποτοξίνωση  απτις πολλές τοξίνες του χειμώνα, με χυμούς, με ξηρούς και χλωρούς καρπούς. Τα  καρύδια , φυστίκια ,  με τα φύτρα μπορούν να αποτελέσουν πλήρεις φυτικές τροφές. Μπορείτε να μαζέψετε αλάτι  χοντρό απτις μικρές λακουβίτσες αλυκές της θάλασσας,  και να το χρησιμοποιήσετε. Αν αποφασίσετε να μη φάτε κρεατικά, μπορείτε να φτιάξετε ακόμα και μουσακά  με  κιμά σόγιας, ώστε να αποτοξινωθείτε.Αν έχουν  έναν απλό πονοκέφαλο- πονόκοιλο, μπορείτε να τα μάθετε να το αντιμετωπίζουν  με βότανα, δηλαδή με αφάρμακες θεραπείες.Αν είστε σε εξοχικό με κήπο μπορείτε σε  ένα φούρνο με ξύλα, να ζυμώσετε ψωμί.΄Ετσι  μαθαίνουν να μη παίρνουν χημικά με το παραμικρό, και συνηθίζουν σε ένα φυσικό τρόπο  διατροφής. Αν είναι  4-8, μεγαλώνοντας,   τρέφονται και  έξω πιο φυσικά, γιατί με τα χημικά και τα ραφιναρισμένα νοιώθουν πλέον να εκφυλίζεται η γεύση τους. Γενικά μπαίνουν στο προθάλαμο για  πιο φυσικό τρόπο ζωής και μέσα στη πόλη. Αναπτύσσουν  ένα ευ ζην, με    απέρριτο και λιτό τρόπο χωρίς να ζητούν ευτυχία στα  υλικά απαντήματα Μαθαίνουν να αγαπάνε και να σέβονται τη φύση.Γνωρίζουν ένα τρόπο ζωής που δεν ήξεραν, και ισορροπούν.Τα παιδιά αυτά  συνήθως ως ενήλικες δε πάνε σε ψυχολόγους, δε παίρνουν ψυχοφάρμακα  και δεν αυτοκτονούν,  ακόμα και σε πολύ άσχημες καταστάσεις της ζωής τους.   Δυστυχώς αν επισκεφτούμε και σήμερα χωριά , βλέπουμε ότι ο τρόπος ζωής των παιδιών   έχει και εκεί απομακρυνθεί πολύ απτη φύση.Φανταστείτε!Οι δικές μας γενιές που δεν είχαν γεννηθεί στα χωριά, είναι πιο κοντά στη φύση, απτα παιδιά που ζουν τώρα στα χωριά!
Αν έχετε πισίνες στα εξοχικά σας ακόμα και με θαλασσινό νερό, φέρτε τα παιδιά σε επαφή με τη θάλασσα καθημερικά. Μόνο για παιχνίδια είναι οι πισίνες, ή αν η θάλασσα  είναι κάποιες μέρες ακατάλληλη. Η φύση έχει δώσει απλόχερα  τη θάλασσα,τις πέτρες , τα κοχύλια, για να τις πατάνε τα παιδιά, να παίρνουν βιολογική ενέργεια, να αποκτούν ψυχική ισορροπία και εκεί  να  νοιώθουν   την απεραντοσύνη, τη τρικυμία ή την ηρεμία που μεταφέρεται και στη ζωή τους, και να προσαρμόζονται. Βάλτε τα παιδιά σας στα δημόσια μέσα μεταφοράς, όσα αυτοκίνητα και νάχετε,  για  να ζυμωθούν με τους ανθρώπους, (πολλα παιδιά λόγω έλλειψης αυτού, αποκτούν αγοραφοβίες)Αν έχετε σκάφος, πάρτε μαζί σας και άλλα παιδιά της αντίθετης τάξης να κάνουν πικ-νικ σε μακρινά νησάκια,  για να επικοινωνήσουν  και να σμιλέψουν τις ψυχές τους. Μη προβληματίζεστε.!Θεωρείται νεωτερίστικο  σήμερα και αυτό!Μαθαίνουν  έτσι να μη ζουν για τον εαυτό τους, αλλά να προσφέρουν και να χαίρονται.
Φανταστείτε την Αθηνά Ωνάση αν είχε ενστερνιστεί  τον συγκερασμό φύση –αγάπη-ψυχή-αξίες,  πόσα θα μπορούσε να προσφέρει !Οχι απλά να βαραίνει με το βάρος της τον πλανήτη και να κάνει τα χόμπι της , αλλά να ανακουφίζει με ιδρύματα  ανθρώπους, ή να θεραπεύει  ψυχικά, ορφανά σαν την  ίδια!
Αν έχετε αγγλιδες και γαλλίδες ακριβοπληρωμένες παιδαγωγόυς, (χωρίς λαϊκισμούς) πάρτε τα ηνία εσείς τώρα. (μη λέτε ότι κουράζεστε ή δεν εχετε χρόνο)Μη περιμενετε να σας το πουν αυτό ως ειδικές οι παιδαγωγοί. Μειώνεται ο ρόλος τους. Μη ξεχνάτε το σπόρο τον ρίχνετε εσείς. Αυτός ο σπόρος μεταφυτεύεται  στα εγγόνια σας και στα δισέγγονα σας. Θα σας κουβαλούν μέσα τους  ακόμα και όταν έχετε φύγει απτη ζωή, γιατί  με τις   αξίες που θα δώσετε θα είναι μαζί  και  ένα κομμάτι της ψυχής σας, που  η  παιδαγωγός  δε θα το δώσει αυτό το κομάτι- συγκερασμό. Αγάπη-ψυχή -ενέργεια.-αξίες-επικοινωνία-αμεσότητα. Όπως η γη φωτίζει όλες τις πλευρές της γυρίζοντας, έτσι και οι γονείς πρέπει να φωτίζουμε τις πλευρές των παιδιών για την ισορροπία τους. Και μη ξεχνάτε πώς όλα στη ζωή ξαναβρίσκονται μέσα στην ανακύκλωση. Δουλειές , πτυχία, φίλοι,γνωριμίες, μπαράκια, κλπ. Οι ηλικίες των παιδιών σας για να ρίξετε τον πολύτιμο σπόρο, το δικό σας σπόρο, και όχι της  παιδαγωγού ή της γιαγιάς δε θα ξαναβρεθούν.Αυτός είναι  ιερός σπόρος .Ρίξτε τον με μεγάλη  χαρά  και ευλογία, ώστε  οι προεκτάσεις των κυτάρων σας και να τον θερίσουν, και  να  μεταφέρουν στις επόμενες  γενιές τους καρπούς  των δικών σας  ψυχών.
Ελένη Παπουτσή.Εκπαιδευτικός-πολιτισμολόγος
Μ. ED. Ελ. Επαγγελμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου