Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Τα παιδια χρειάζονται διακοπές με φύση και ψυχή! (Παιδαγωγικά, και πρακτικά)


Γράφει η Ελένη Παπουτσή

Νέοι γονείς, ήρθε ο καιρός που  είστε  με τα παιδιά σας στην εξοχή!
Αναπτύξτε  όλες τις συνιστώσες που δεν μπορούν τα  παιδιά να αναπτύξουν τον άλλο καιρό, αυτές, της φυσικής ζωής για την ολοκλήρωση και ισορροπία τους.
Αν φιλοξενείστε, αν είστε σε κάμπινκ, αν είστε σε ψαροχώρι ή σε κοσμικό νησί, μπορείτε με τα παιδιά σας και με άλλα παιδιά,  μετά τη θάλασσα  να πάτε στο κοντινό πάρκο ή δάσος, να μαζέψετε καρπούς (πολλοί απαυτούς  τρώγονται, αν επεξεραστούν κατάλληλα, π.χ. μούρα, ή σύκα αν  τα βάλουν στη βεράντα  και  τα αποξηράνουν για το χειμώνα). Πρέπει τα παιδιά να έρθουν σε επαφή και με το χώμα του δάσους, το κοκινόχωμα,  να το πλάσουν, ( εκτός απτον πηλό του εμπορίου ) Δείξτε τους να  κάνουν συλλογές από φύλλα του δάσους,  από βότανα(μια  επίσκεψη στο ......βοτανικό μουσείο στον εθνικό κήπο θα βοηθήσει  να καταλάβουν).
Αν ψηλαφήσουν τη φύση με όλους του τρόπους,θα ενστερνιστούν το φυσικό τρόπο ζωής και σκέψης  και  είναι χρήσιμο για τη ζωή τους, άσχετα με την κοινωνική τάξη που βρίσκεστε.Μέσα σε όλες τις πτυχές της φύσης αναπτύσσουν πνευματικότητα, καλλιεργούν τις ψυχές τους, γίνονται  αγνότεροι  άνθρωποι.  Μάθετέ τα στις γλάστρες  (και όχι με τις μηχανές)να βάζουν όσπρια ώστε μέσα απτο χώμα να βγαίνουν φύτρα και να  τα κόβουν σαλάτα που μαζί με τα ψάρια που θα ψαρέψετε  θα αποτελέσουν 2-3 φορές  το φαγητό  σας.
Μεγαλώστε 2 ζωάκια κατά τη διάρκεια των διακοπών.Κάνετε πικ- νικ στο δάσος. Μιλήστε τους εκεί  για τα αρνητικά που έχουν στον οργανισμό  το κάπνισμα, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ.(μη τα στέλνετε ποτέ να σας αγοράσουν τσιγάρα, γιατί γίνεται συνήθεια και για δικά τους.) Αν  έχουν σχολικά κενά καλύψτε τα στο δάσος με πευκοβελόνες για την προπαίδεια,κυπαρισσόμηλα βελανίδα, κλπ. Δημιουργήστε μαζί παραμύθια για να τα δώσουν σε άλλα παιδιά, και να  νοιώσουν  αυτοπεποίθηση. Βάλτε τους σαν ορό στη σκέψη τους τις αξίες της εργασίας και εργατικότητας, και κάντε τα να παράγουν ιδέες, κάτι από το οποίο πάσχει η κοινωνία, λόγω των γονέων.
Κάντε τους αποτοξίνωση  απτις πολλές τοξίνες του χειμώνα, με χυμούς, με ξηρούς και χλωρούς καρπούς. Τα  καρύδια , φυστίκια ,  με τα φύτρα μπορούν να αποτελέσουν πλήρεις φυτικές τροφές. Μπορείτε να μαζέψετε αλάτι  χοντρό απτις μικρές λακουβίτσες αλυκές της θάλασσας,  και να το χρησιμοποιήσετε. Αν αποφασίσετε να μη φάτε κρεατικά, μπορείτε να φτιάξετε ακόμα και μουσακά  με  κιμά σόγιας, ώστε να αποτοξινωθείτε.Αν έχουν  έναν απλό πονοκέφαλο- πονόκοιλο, μπορείτε να τα μάθετε να το αντιμετωπίζουν  με βότανα, δηλαδή με αφάρμακες θεραπείες.Αν είστε σε εξοχικό με κήπο μπορείτε σε  ένα φούρνο με ξύλα, να ζυμώσετε ψωμί.΄Ετσι  μαθαίνουν να μη παίρνουν χημικά με το παραμικρό, και συνηθίζουν σε ένα φυσικό τρόπο  διατροφής. Αν είναι  4-8, μεγαλώνοντας,   τρέφονται και  έξω πιο φυσικά, γιατί με τα χημικά και τα ραφιναρισμένα νοιώθουν πλέον να εκφυλίζεται η γεύση τους. Γενικά μπαίνουν στο προθάλαμο για  πιο φυσικό τρόπο ζωής και μέσα στη πόλη. Αναπτύσσουν  ένα ευ ζην, με    απέρριτο και λιτό τρόπο χωρίς να ζητούν ευτυχία στα  υλικά απαντήματα Μαθαίνουν να αγαπάνε και να σέβονται τη φύση.Γνωρίζουν ένα τρόπο ζωής που δεν ήξεραν, και ισορροπούν.Τα παιδιά αυτά  συνήθως ως ενήλικες δε πάνε σε ψυχολόγους, δε παίρνουν ψυχοφάρμακα  και δεν αυτοκτονούν,  ακόμα και σε πολύ άσχημες καταστάσεις της ζωής τους.   Δυστυχώς αν επισκεφτούμε και σήμερα χωριά , βλέπουμε ότι ο τρόπος ζωής των παιδιών   έχει και εκεί απομακρυνθεί πολύ απτη φύση.Φανταστείτε!Οι δικές μας γενιές που δεν είχαν γεννηθεί στα χωριά, είναι πιο κοντά στη φύση, απτα παιδιά που ζουν τώρα στα χωριά!
Αν έχετε πισίνες στα εξοχικά σας ακόμα και με θαλασσινό νερό, φέρτε τα παιδιά σε επαφή με τη θάλασσα καθημερικά. Μόνο για παιχνίδια είναι οι πισίνες, ή αν η θάλασσα  είναι κάποιες μέρες ακατάλληλη. Η φύση έχει δώσει απλόχερα  τη θάλασσα,τις πέτρες , τα κοχύλια, για να τις πατάνε τα παιδιά, να παίρνουν βιολογική ενέργεια, να αποκτούν ψυχική ισορροπία και εκεί  να  νοιώθουν   την απεραντοσύνη, τη τρικυμία ή την ηρεμία που μεταφέρεται και στη ζωή τους, και να προσαρμόζονται. Βάλτε τα παιδιά σας στα δημόσια μέσα μεταφοράς, όσα αυτοκίνητα και νάχετε,  για  να ζυμωθούν με τους ανθρώπους, (πολλα παιδιά λόγω έλλειψης αυτού, αποκτούν αγοραφοβίες)Αν έχετε σκάφος, πάρτε μαζί σας και άλλα παιδιά της αντίθετης τάξης να κάνουν πικ-νικ σε μακρινά νησάκια,  για να επικοινωνήσουν  και να σμιλέψουν τις ψυχές τους. Μη προβληματίζεστε.!Θεωρείται νεωτερίστικο  σήμερα και αυτό!Μαθαίνουν  έτσι να μη ζουν για τον εαυτό τους, αλλά να προσφέρουν και να χαίρονται.
Φανταστείτε την Αθηνά Ωνάση αν είχε ενστερνιστεί  τον συγκερασμό φύση –αγάπη-ψυχή-αξίες,  πόσα θα μπορούσε να προσφέρει !Οχι απλά να βαραίνει με το βάρος της τον πλανήτη και να κάνει τα χόμπι της , αλλά να ανακουφίζει με ιδρύματα  ανθρώπους, ή να θεραπεύει  ψυχικά, ορφανά σαν την  ίδια!
Αν έχετε αγγλιδες και γαλλίδες ακριβοπληρωμένες παιδαγωγόυς, (χωρίς λαϊκισμούς) πάρτε τα ηνία εσείς τώρα. (μη λέτε ότι κουράζεστε ή δεν εχετε χρόνο)Μη περιμενετε να σας το πουν αυτό ως ειδικές οι παιδαγωγοί. Μειώνεται ο ρόλος τους. Μη ξεχνάτε το σπόρο τον ρίχνετε εσείς. Αυτός ο σπόρος μεταφυτεύεται  στα εγγόνια σας και στα δισέγγονα σας. Θα σας κουβαλούν μέσα τους  ακόμα και όταν έχετε φύγει απτη ζωή, γιατί  με τις   αξίες που θα δώσετε θα είναι μαζί  και  ένα κομμάτι της ψυχής σας, που  η  παιδαγωγός  δε θα το δώσει αυτό το κομάτι- συγκερασμό. Αγάπη-ψυχή -ενέργεια.-αξίες-επικοινωνία-αμεσότητα. Όπως η γη φωτίζει όλες τις πλευρές της γυρίζοντας, έτσι και οι γονείς πρέπει να φωτίζουμε τις πλευρές των παιδιών για την ισορροπία τους. Και μη ξεχνάτε πώς όλα στη ζωή ξαναβρίσκονται μέσα στην ανακύκλωση. Δουλειές , πτυχία, φίλοι,γνωριμίες, μπαράκια, κλπ. Οι ηλικίες των παιδιών σας για να ρίξετε τον πολύτιμο σπόρο, το δικό σας σπόρο, και όχι της  παιδαγωγού ή της γιαγιάς δε θα ξαναβρεθούν.Αυτός είναι  ιερός σπόρος .Ρίξτε τον με μεγάλη  χαρά  και ευλογία, ώστε  οι προεκτάσεις των κυτάρων σας και να τον θερίσουν, και  να  μεταφέρουν στις επόμενες  γενιές τους καρπούς  των δικών σας  ψυχών.
Ελένη Παπουτσή.Εκπαιδευτικός-πολιτισμολόγος
Μ. ED. Ελ. Επαγγελμ

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

"ΑΝ Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕΙ,ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΕΣ":ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΡΩΣΙΑΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ,ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ!

"Γαργάρα" έκαναν και αυτή τη σημαντικότατη είδηση τα εβραιοτουρκικά Μμε της Ελλάδας!

Προειδοποιητική "σφαλιάρα" από αυτές που είχαν χρόνια να πέσουν στο σβέρκο της Άγκυρα έριξε η Ρωσία με αφορμή της παραληρηματικές δηλώσεις Ερντογάν. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκασέβιτς της Ρωσίας, αφού υπενθύμισε ότι στην Κύπρο υπάρχει ένα νόμιμο κράτος μόνο και κανένα άλλο (!), απέρριψε όλα τα επιχειρήματα του Ρ.Τ.Ερντογάν, τόνισε ότι "Μόνο τα ψηφίσματα του ΟΗΕ θα επιτρέψουν την επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με ενιαία κυριαρχία, υπηκοότητα και διεθνή νομική υπόσταση» και ότι "Οι δηλώσεις Ερντογάν είναι πολύ σκληρές".

Εντύπωση προκάλεσε στους διπλωματικούς κύκλους ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το ρωσικό ΥΠΕΞ δεν περιορίστηκε σε τυπικές διατυπώσεις, αλλά εμμέσως πλην σαφώς υπενθύμισε την παράνομη ύπαρξη του κατοχικού ψευδοκράτους (σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 541 του 1983 και 550 του 1984), υπενθυμίζοντας ότι εκεί καλούνται τα μέλη της διεθνούς κοινότητας «να μην αναγνωρίζουν κανένα κυπριακό κράτος πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας, να σέβονται την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και να μη διευκολύνουν και να μην παρέχουν κατ' ουδένα τρόπο βοήθεια στο αποσχιστικό μόρφωμα στο βορρά της νήσου της Κύπρου».

Παρασκηνιακά έχει υπάρξει ενημέρωση της Άγκυρας, αναφέρουν πηγές από την Μόσχα ότι "Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα μείνουν αδιάφορες αν κινδυνεύσει η ασφάλεια της κυπριακής δημοκρατίας και έχουν τρόπους να το καταστήσουν αυτό σαφές"!

Η θέση που έλαβε η Μόσχα άφησε άφωνή την Άγκυρα που θεωρούσε ότι λόγω της ανάπτυξης καλών οικονομικών σχέσεων η Ρωσία θα "έριχνε νερό στο κρασί της" σε ότι αφορά την Κύπρο, αλλά η Ρωσία έφτασε να υπενθυμίσει μέχρι και την απορριπτική απόφαση του ΟΗΕ στο αυθαίρετο ψευδοκράτος που έστησαν οι κατοχικές δυνάμεις στην Βόρεια Κύπρο.

Οπως διαβεβαίωσε ο κ. Λουκασέβιτς, «η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Σ.Α. του ΟΗΕ παρείχε και θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στην επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και καθολικής διευθέτησης προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, των ενδοκυπριακών συμφωνιών υψηλού επιπέδου (των ετών 1977 και 1979) και της εθελουσίας, χωρίς έξωθεν πίεση, συναίνεσης των ίδιων των κυπριακών κοινοτήτων».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια η τύχη της κυπριακής διευθέτησης βρίσκεται στα χέρια των ίδιων των Κυπρίων, Ελλήνων και Τούρκων», όμως το «ευαίσθητο υλικό» των συνεχιζόμενων εφ' όλης της ύλης διακοινοτικών συνομιλιών στην Κύπρο δεν πρέπει να υφίσταται πίεση έξωθεν, πολύ περισσότερο στις παρούσες συνθήκες που η διαπραγματευτική διαδικασία προχωρά εξαιρετικά δύσκολα, γι' αυτό και το βασικότερο είναι να βοηθηθεί ο διάλογος και όχι «να προσπαθούμε να υποκαταστήσουμε τα κοινά συμφέροντα των Κυπρίων με τα συμφέροντα άλλων πλευρών».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επαναβεβαίωσε ότι στηρίζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ Αυτό δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, σημειώνοντας ότι «μόνο αυτή η προσέγγιση θα επιτρέψει την επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με ενιαία κυριαρχία, υπηκοότητα και διεθνή νομική υπόσταση».

«Είναι προφανές ότι η Μόσχα θέλει να δείξει με σαφήνεια ότι η Κύπρος τελεί υπό την υψηλή διπλωματική και στρατηγική της προστασία» εκτιμούν διπλωματικές πηγές στη ρωσική πρωτεύουσα.

Οι Ρώσοι τάχθηκαν εκ νέου υπέρ ενός ενιαίου κράτους με βάση το πρότυπο «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία», κάτι το οποίο, αξίζει να σημειωθεί, ανέφερε στις δηλώσεις της και η Αμερικανίδα υπουργός, Χίλαρι Κλίντον, κάτι το οποίο διέφυγε από τα ελληνικά ΜΜΕ, πολλά εκ των οποίων θεώρησαν – εκτίμησαν ότι συντάχθηκε με τις θέσεις της Τουρκίας.

Η Μόσχα δείχνει ότι είναι αποφασισμένη να στηρίξει την άριστη σχέση που έχει με την Κυπριακή Δημοκρατία. Μπορεί οι σχέσεις της με την κυβέρνηση Χριστόφια - παρά τις πολιτικές ρίζες στην Σοβιετική Ένωση που έχει ο τελευταίος - να μην είναι το ίδιο καλές όπως ήταν με τον μακαρίτη τον Τάσσο Παπαδόπουλο (υπάρχουν κύκλοι στη Μόσχα που λένε ότι ο Χριστόφιας ανέκαθεν ήταν πιο κοντά στο Λονδίνο παρά στην Μόσχα), αλλά το μέγεθος των ρωσικών επενδύσεων στη Κύπρο και η γνώση του γεγονότος ότι τυχόν επανένωση υπό τουρκική κηδεμονία θα ανατρέψει όλη της στρατηγική ισορροπία στην Α.Μεσόγειο σε βάρος της Ρωσίας, κάνει να μην "σηκώνει μύγα στο σπαθί της".

Μία αιτία "παγώματος" των σχέσεων με την κυβέρνηση Χριστόφια είναι η ματαίωση σειράς εξοπλιστικών προγραμμάτων από την Ρωσία, όπως των ρουκετοβόλων Smerch, των αντιαρματικών πυραύλων Kornet-E κλπ.

Επίσης η Μόσχα ενδιαφέρεται μέσω της Gazprom, να αποκτήσει ενεργό ρόλο στο ενεργειακό "Ελ Ντοράντο" της Α.Μεσογείου.

Η Ρωσία με δεδομένη την πολιτική αναταραχή στην Συρία και την έκθεση σε κίνδυνο της μοναδικής ναυτικής βάσης στην Α.Μεσόγειο, σε καμία περίπτωση δεν θέλει να κινδυνεύσουν τα πολιτικά κεκτημένα στην Κύπρο. Για το λόγο αυτό δηλώνει τώρα "παρούσα" και κόβει τον αέρα του Ερντογάν, όπως δεν τόλμησε να τον κόψει κανένας άλλος μέχρι τώρα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Ο Πούτιν δείχνει τον στόχο...
Είναι πραγματικά αξιοσημείωτη η παρέμβαση των Ρώσων ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ,ειδικά στην τωρινή δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζει η Μεγαλόνησος με το πρόσφατο τραγικόι ατύχημα στη ναυτική βάση της Λεμεσού.

Δείχνει πως οι εξελίξεις στην περιοχή είναι απρόβλεπτες και πλέον,Η ΡΩΣΙΑ ΔΡΑ ΩΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ ΚΡΑΤΩΝ!

Φυσικά,εμείς στο "Ελλάντα" δεν ασχολούμαστε με τέτοιες...συνωμοσιολογίες:Βλέπουμε τουρκικά σήριαλ,μαθαίνουμε τουρκικά δωρεάν και γενικά θαυμάζουμε την "ανάπτυξη" των γειτόνων!

Ταυτόχρονα,παγώνουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία και σφίγγουμε ακόμα περισσότερο τα δεσμά μας με τους αμερικανοεβραίους τοκογλύφους του ΔΝΤ!
Το σημαντικότερο:Έχουμε...έγκαιρη και "έγκυρη" ενημέρωση από τα παπαγαλάκια,που αφού "ξέχασαν" να αναφέρουν έστω στα ψιλά την σημαντικότατη είδηση της ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ,τώρα δεν λένε κουβέντα γι'αυτή την κόντρα Ρωσίας-Τουρκίας με αφορμή την Κύπρο!

Δεν πειράζει:Όλα έχουν πάρει τον δρόμο τους...

Και για να μην ξεχνιόμαστε,τι έλεγε για το θέμα ο π.Παίσιος:

«Όταν ακούσεις στην τηλεόραση να γίνεται θέμα για τα μίλια, για την επέκταση των μιλίων (της αιγιαλίτιδας ζώνης) από 6 σε 12 μίλια, τότε από πίσω έρχεται ο πόλεμος. Μετά την πρόκληση των Τούρκων, θα κατεβούν οι Ρώσοι στα Στενά. Όχι για να βοηθήσουν εμάς. Αυτοί θα έχουν άλλα συμφέροντα. Αλλά, χωρίς να το θέλουν, θα βοηθάνε εμάς. Τότε, οι Τούρκοι για να υπερασπισθούν τα Στενά, που είναι στρατηγικής σημασίας, θα συγκεντρώσουν εκεί και άλλα στρατεύματα. Παράλληλα δε, θα αποσύρουν δυνάμεις από καταληφθέντα εδάφη. Όμως, θα δουν τότε τα άλλα κράτη της Ευρώπης, συγκεκριμένα η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία και άλλα έξι – εφτά κράτη της ΕΟΚ, ότι η Ρωσία θα αρπάξει μέρη, οπότε θα πουν: «Δεν πάμε κι εμείς εκεί πέρα, μήπως πάρουμε κανένα κομμάτι;» Όλοι, όμως θα κυνηγούν τη μερίδα του λέοντος. Έτσι θα μπουν και οι Ευρωπαίοι στον πόλεμο …..Θα βγάλει η (ελληνική) κυβέρνηση απόφαση να μη στείλη στρατό. Θα κρατήσει στρατό μόνο στα σύνορα. Και θα είναι μεγάλη ευλογία που δε θα πάρει μέρος. Γιατί, όποιος πάρει μέρος σ΄ αυτόν τον πόλεμο (εν. τον ευρωπαϊκό), χάθηκε».
http://feeds2.feedburner.com/blogspot/hellas-orthodoxy

Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Μην ταΐζετε τα θηρία!

Προς όλα τα αδέλφια μου, τους αγνούς πατριώτες…

Το δάσος καίγεται για τα καλά…
Όμως είναι πανεύκολο να σωθούν πολλά δέντρα, που θα δώσουν καρπούς και σπόρους…
Προτού μείνουμε όλοι με τα ενοικιαστήρια και τα....
πωλητήρια στα χέρια, προτού πάρουμε όλοι θέση στις ουρές των συσσιτίων, μπορούμε κάλλιστα να κάνουμε τα απλούστατα, τα αυτονόητα και πάντως ευεργετικά.
Μπορούμε, τουλάχιστον όσοι δεν αντιμετωπίζουμε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, να κάνουμε αυτά που ξεχνούν ή παραβλέπουν οι περισσότεροι, με αποτέλεσμα να καταστρεφόμαστε οικονομικά και να εξασθενούν βασικοί μηχανισμοί άμυνάς μας.
Και να ’ταν μόνον αυτά;
μείς οι ίδιοι, με τη στάση μας, ενδυναμώνουμε τους ήδη πανίσχυρους υπονομευτές της πατρίδας
μας κι επικροτούμε τη λεηλασία μας.
Κάποιοι… έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν και μας "χτυπούν" με κάθε
τρόπο.
Κάποιοι… έχουν βαλθεί να μας ξεκάνουν και μας "χτυπούν" με κάθε τρόπο.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολυεθνικές εταιρείες πουλάνε τα εμπορεύματά τους πιο ακριβά στην Ελλάδα.
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι πολυεθνικές μάς πουλάνε βασικά προϊόντα πολύ πιο ακριβά απ' ό,τι τα
πουλάνε ακόμα και σε μικρότερες αγορές.
Και μέσα σε αυτήν την κατάσταση, βρίσκουν τη χαρά τους και οι ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες.
Πού είναι ο πυλώνας του νεοφιλελεύθερου "παραδείσου", ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου;
Γιατί δεν επεμβαίνει;

Εδώ είναι κι αυτός, αλλά θυμάται τις υποχρεώσεις του –που με αυθαιρεσία έθεσαν οι
συσστρατευμένοι προδότες των λαών– μόνο όταν είναι να εξοντώσει κανέναν κακομοίρη.
Επεμβαίνει μόνο όταν είναι να διαλύσει καμιά τοπική βιομηχανία φαρμάκων του αναπτυσσόμενου κόσμου, που παράγει φθηνά παρασκευάσματα, αλλά μη πατενταρισμένα, λέει…
Κι εμείς τρέχουμε –περιχαρείς– στα διάφορα LIDL για να αγοράσουμε φθηνά την όποια Coca-Cola! Και "κολοκύθια" φθηνή είναι η Coca-Cola, ακόμα και στα LIDL!
Η "LIDL-Cola" είναι φθηνή, ενδεχομένως φθηνότερη από τη "ΧΩΡΙΟΜΟΥ-Cola".
Εν πάση περιπτώσει, γιατί μπορεί να συμβαίνουν όλα αυτά;
Γιατί γίνεται δεκτός με επευφημίες ένας ύπουλος εξαναγκασμός;
Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι, όλα αυτά συμβαίνουν επειδή απλούστατα είναι τα αναμενόμενα αποτελέσματα ενός σχεδιασμού.
Ενός σχεδιασμού, ο οποίος συνδυάζει τα πολιτισμικά βοθρολύματα που κατακλύζουν νυχθημερόν το σύνολο του "πολιτισμένου" κόσμου και την εντεινόμενη οικονομική ανέχεια που μας οδηγεί στα πολυκαταστήματα των πολυεθνικών.
Και τι ωφέλιμο θα μας προσφέρει ένα λίτρο επιπλέον Coca-Cola;
Πόσο ανώτερη μπορεί να είναι αυτή η προσφορά από εκείνη των παρόμοιων προϊόντων;
Μήπως κάποιοι νομίζουμε ότι ψωνίζοντας από τα LIDL θα κάνουμε οικονομία και θα σωθούμε; Μήπως κάποιοι σκεφτόμαστε και ζούμε μόνο τη στιγμή – όπως ακριβώς μας προτείνουν οι "ευεργέτες" μας;
Δεν ξέρω. Εκείνο όμως που ξέρω είναι ότι, στην πραγματικότητα, το μόνο ουσιαστικό που καταφέρνουμε είναι να υποσκάπτουμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.
Μα, τόσο ανόητοι είμαστε;
Οι κυβερνήσεις μας επιμένουν πως η ανάπτυξη και η ευημερία θα έρθουν με την αύξηση των φόρων, με την υποταγή στα στρατεύματα κατοχής και τους επιτελάρχες των αεριτζήδων νεοαποικιοκρατών (βλ. πολυεθνικές και αξιωματούχους των διεθνών "ευαγών" ιδρυμάτων) και με το ξεπούλημα της
δημόσιας περιουσίας.
Έως ότου ανατραπούν αυτά τα δεδομένα, ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ "ΠΑΤΑΜΕ" ΚΑΙ ΝΑ
ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
ΑΜΙΓΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ...
Ό,τι έχει απομείνει, τέλος πάντων. Και σ’ αυτό το σημείο χρειάζεται προσοχή.
Η επικρατούσα άποψη για τα τρία πρώτα ψηφία του γραμμωτού κώδικα (barcode, στην καθομιλουμένη!…) είναι ότι υποδηλώνουν τη χώρα παραγωγής των προϊόντων.
ΜΕΓΙΣΤΟ ΛΑΘΟΣ.
Τα πρώτα δύο ή τρία ψηφία του γραμμωτού κώδικα (Πρόθεμα Χώρας κατά GS1) προσδιορίζουν τον εθνικό φορέα από τον οποίο, μεταξύ άλλων, εκδόθηκε η άδεια προκειμένου ένα προϊόν να φέρει στη συσκευασία του γραμμωτό κώδικα. (Ελλάδας: 520, 521)

Μια επιχείρηση δεν υποχρεούται να προμηθευτεί την εν λόγω άδεια από τον φορέα της χώρας όπου εδρεύει ή δραστηριοποιείται (www.gs1uk.org/Pages/join-gs1uk.aspx).
Δείτε τι λένε ο διεθνής οργανισμός που ορίζει τα περίφημα "τρία πρώτα ψηφία" και το ελληνικό–πρώην– μέλος του: http://helpdesk.gs1.org/ArticleDetails.aspx?Bar%20Codes&id=b39c6591-4c6c-4441-b83e-ed69a939da85
http://gs1greece.org/index.php/prosolbarcodes/prosolbarcodessupport/2010-02-21-22-52-14#s6
Ορίστε και δυο-τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, ώστε να γίνει κατανοητό το μπάχαλο που επικρατεί (με μερικά στοιχεία παραπάνω, έτσι, για να ξέρουμε πού ζούμε…).
Τα μετοχικά μερίδια της "Coca-Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Α.Ε." (Coca-Cola 3Ε) έχουν ως εξής:
Kar-Tess Holding S.A. (Λουξεμβούργο) 30%,
The Coca-Cola Company (ΗΠΑ)23% και σε ελεύθερη διαπραγμάτευση 47%.
Πάνω από τα 2/3 των υπό ελεύθερη διαπραγμάτευση μετοχών βρίσκονται στην κατοχή θεσμικών
επενδυτών από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.
Τα ανθρακούχα αναψυκτικά της Coca-Cola 3Ε που παρασκευάζονται και συσκευάζονται στην
Ελλάδα, με άδεια της Coca-Cola (Coca-Cola, Fanta, Sprite), έχουν Πρόθεμα Χώρας που παραπέμπει στο Ηνωμένο Βασίλειο και στον κοινό φορέα Βελγίου-Λουξεμβούργου (500 και 544).
Οι χυμοί Amita, το νερό ΑΥΡΑ, που επίσης παράγονται στην Ελλάδα από την Coca-Cola 3Ε, έχουν Πρόθεμα Χώρας 520.
Αυτό δεν συμβαίνει επειδή η Amita και το ΑΥΡΑ είναι ελληνικά προϊόντα, με την έννοια ότι η εταιρεία δεν πληρώνει δικαιώματα σε τρίτους.
Η σόδα TUBORG που παράγεται στην Ελλάδα από την Coca-Cola 3Ε, με την άδεια της TUBORG Δανίας, έχει Πρόθεμα Χώρας 520.
Η αλήθεια, βέβαια, για την Amita και το ΑΥΡΑ είναι ότι ποτέ δεν ήταν αμιγώς ελληνικά προϊόντα.
Το 1981 η Kar-Tess απέκτησε το 99,9% της 3Ε (η 3Ε εισήχθη στο Χ.Α.Α. το 1991), ενώ η Amita και το ΑΥΡΑ πρωτοκυκλοφόρησαν το 1983 και το 1989 αντιστοίχως.
Στα ράφια των γαλλικών Carrefour φιγουράρει γάλα εβαπορέ –προτεινόμενο ως το πιο φθηνό στην ελληνική αγορά– στη συσκευασία του οποίου αναγράφεται:
"ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ:
Hochwald…".
Ε, λοιπόν, τα πρώτα ψηφία στον γραμμωτό κώδικα αυτού του προϊόντος είναι τα 5, 2 και 0.
Είναι δηλαδή ολοφάνερο ότι, εκτός των άλλων, προϊόντα που δεν έχουν ούτε "πάνω" τους ούτε "γύρω" τους τίποτε ελληνικό, πέραν των πέντε-δέκα κακοπληρωμένων υπαλλήλων, κυκλοφορούν με "κωδικό 520". Από την άλλη, προϊόντα αμιγώς ελληνικών επιχειρήσεων και πρώτων υλών έχουν
γραμμωτό κώδικα με Πρόθεμα Χώρας διάφορο του 520 και του 521.
ΟΥΤΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ, ΠΟΥ ΜΑΣ "ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ" ΟΤΙ
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΟΥΣΙΩΔΗ.
Πρόκειται για άλλη μια κουτοπονηριά.
Κατά κανόνα, το μόνο ελληνικό που "εσωκλείουν" αυτά τα προϊόντα είναι η εκμετάλλευση του Έλληνα παραγωγού και των εργαζομένων στην επιχείρησή του και η εκμετάλλευση των αγαθών της
ελληνικής γης προς όφελος κυριότατα των πολυεθνικών.
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΚΑΛΛΙΣΤΑ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΑΜΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΚΑΙ ΠΩΛΟΥΝ "ΜΙΚΡΟΙ/ΑΓΝΩΣΤΟΙ" ΤΟΠΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ – ΟΧΙ ΤΑ
"ΕΠΩΝΥΜΑ" ΠΟΥ ΕΜΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ "ΕΠΩΝΥΜΟΙ", τουλάχιστον στις καθημερινές μας αγορές.
Τα "ανώνυμα" προϊόντα δεν είναι απαραιτήτως κατώτερης ποιότητας.
Πιο φθηνά μπορεί να είναι.
Αλλά και κατώτερης ποιότητας να είναι, λόγου χάρη, όσον αφορά τη θρεπτική αξία των τροφίμων, δεν "τρέχει" τίποτε σπουδαίο.
Οι ίδιες οι διατροφικές μας συνήθειες, αλλά και το νερό που πίνουμε και ο αέρας που αναπνέουμε, θα έπρεπε να μας προβληματίζουν πολύ περισσότερο.
Και το πιο βασικό επί του θέματός μας;
Τι να το κάνω το αρίστης ποιότητας παστεριωμένο γάλα, που προήλθε από "ελληνίδες" αγελάδες, που βόσκησαν ελληνικά χόρτα, αρμέχτηκαν από Έλληνα, ο οποίος το έδωσε προς τριάντα λεπτά το λίτρο (πολλές φορές χαμηλότερα από το κόστος παραγωγής) στο καρτέλ της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας (που το μισό ελέγχεται από ξένους), το οποίο θα προμηθεύσει το σούπερ μάρκετ, για να μου το πουλήσει ένα ευρώ;
Τέτοιο γάλα, εμένα μου ξινίζει πολλές ημέρες πριν λήξει.
Δεν είναι μόνο θέμα αλληλεγγύης.
Είναι θέμα απλής λογικής.
Ας παραβλέψουμε, τουλάχιστον τώρα, το γεγονός ότι σε όλη αυτήν την υπόθεση εμπλέκονται ένα "κάρο" αεριτζήδες. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε το ότι, ο κτηνοτρόφος που δεν έχει χρήματα, υποβαθμίζει άθελά του –αλλά αναγκαστικά– το βιοτικό επίπεδο όλων όσων ζουν γύρω του. Από των γειτόνων του, πρωτίστως, μέχρι του συνταξιούχου που βρίσκεται στην άλλη άκρη της
χώρας.
Και είναι σίγουρο πως οι συνολικές ανάγκες (που μεταφράζονται σε χρήμα) των οικογενειών που συμμετείχαν σε δέκα γαλακτοκομικούς συνεταιρισμούς είναι πολύ μεγαλύτερες από εκείνες των οικογενειών που συμμετέχουν στο ΔΣ της κάθε ΜΕΒΓΑΛ και των οικογενειών όσων εργάζονται
σε αυτήν.
Εάν, λοιπόν, επιθυμούμε να κάνουμε κάτι πραγματικά ευεργετικό για την πατρίδα μας και για εμάς τους ίδιους, αρκεί ν’ αφιερώνουμε λίγα δευτερόλεπτα παραπάνω για τις αγορές μας.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.

Επιβάλλεται ο έλεγχος των "δικαιούχων" των χρημάτων που ξοδεύουμε.
Καλά είναι όλα αυτά που λέμε για την εσωτερική παραγωγή και κατανάλωση προϊόντων, και χιλιοειπωμένα, και πολύ σωστά επαναλαμβάνονται από πολλούς.
Με πλύση εγκεφάλου αποκτήσαμε το κατάντημα μας, με πλύση εγκεφάλου μπορεί και να συνέλθουμε. Αλλά στην ελληνική περίπτωση υπάρχει ένα "αλλά"…
Μέχρι να εξηγηθεί αυτό το "αλλά" κι αφού φαίνεται πως δεν καταλαβαίνουμε με τα λόγια της λογικής και με το καλό, ίσως καταλάβουμε με το …κακό.
Να εξαπολύσουμε αμείλικτη τρομοκρατία προς πάσα εμπορική κατεύθυνση.
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ-ΠΩΛΗΤΕΣ, "ΜΙΚΡΟΥΣ" ΚΑΙ "ΜΕΓΑΛΟΥΣ".
ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΜΕ ΕΠΙΜΟΝΗ ΜΟΝΟ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΦΡΟΝΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣ ΤΑ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΑ, ΑΝ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΑ "ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ" ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
Αν δεν έχουν να μας δώσουν, "Λυπάμαι", μεταβολή και "δρόμο".
Μπορούμε και να μπλοφάρουμε.
Όλοι έχουμε λίγα δευτερόλεπτα χρόνο για να τα …σπαταλήσουμε.
Εντοπίζεται π.χ. ψυγείο περιπτέρου που δεν έχει ούτε ένα αμιγώς ελληνικό προϊόν.
"Τίποτε ελληνικό;…", ρωτάμε τον περιπτερά.
"Δεν πειράζει" κι επιδεικτικά "καρφί" στον απέναντι.
Αν του τυχαίνει του περιπτερά κάθε μέρα κι από ένας τέτοιος μυστήριος κι αργότερα δύο
κ.ο.κ., όταν θα έρθει ο προμηθευτής, δεν θα σκεφτεί λίγο καλύτερα την παραγγελία του;
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο περιπτεράς απέκτησε δωρεάν το ψυγείο του από το δίκτυο μιας μεγάλης εταιρείας, με την προϋπόθεση να μη βάζει σε αυτό προϊόντα ανταγωνίστριας εταιρείας.
Καλά… Αν είναι έτσι, τότε ίσως είναι προτιμότερο να κρατήσουμε τα ψυγεία…
ΕΝΕΡΓΗΣΤΕ ΜΕ ΣΥΝΕΣΗ – ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΟΜΕΝΗ. ΚΑΝΤΕ
ΚΑΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ:
► ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ.

► ΜΗΝ ΑΡΚΕΙΣΤΕ ΣΤΑ ΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΩΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ". Ο ΓΡΑΜΜΩΤΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΝ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝ. ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΑΚΙΝΗΤΗ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΤΙΘΕΣΤΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ.

► ΣΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΑΣ ΑΓΟΡΕΣ ΠΡΟΤΙΜΑΤΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ "ΜΙΚΡΩΝ/ΑΓΝΩΣΤΩΝ"ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΣΑΣ – ΟΧΙ ΤΑ "ΕΠΩΝΥΜΑ".
► ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΥΠΟΨΙΑΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΔΟΥΛΟΥΣ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΟΥΣ.


Υ.Γ.
Επειδή ποτέ δεν διεκδίκησα τον τίτλο του παντογνώστη και του αλάνθαστου, αν υπάρχει κανείς που διαφωνεί με κάποιες από τις προαναφερθείσες παραινέσεις, παρακαλείται να το δηλώσει με σαφήνεια κι επιχειρήματα.(oyteenaeuro@gmail.com)

Ευχαριστώ,
Δ. Κ.

http://utidanos.blogspot.com/

Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

«ΣΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ» Γ. Παπανδρέου 22/7/2011

Μου υπενθυμίζουν ότι μιλούσα για τριάντα έτη ομολόγα, 3.5% τόκους. Τότε γιατί χτες ήμουν τόσο στενοχωρημένος;
Μια είναι η απάντηση. Ανταλλάξαμε ομόλογα για δάνειο. Η διάφορα τεράστια.
Αν έβγαινε η Ελλάδα και πουλούσε στους ευρωπαίους,, στην ΕΚΤ ομόλογα για το πόσο των δυο δανείων με τους ιδίους όρους θα ήμουν ο πρώτος να πω συγχαρητήρια , μεγάλη η επιτυχία. Κάνεις δεν μπορεί να ακουμπήσει την περιουσία του Ελληνικού λαού γιατί το ομόλογο από την φύση του δεν απαιτεί ενέχυρο. Απαιτεί σωστή δημοσιονομική πολιτική κάτι που είναι στο χέρι μας.
Τι στιγμή που παίρνουμε δάνεια η φύση του δανεισμού αλλάζει. Το δάνειο απαιτεί ενέχυρο. Έτσι αναγκαστήκαμε να δώσουμε όλη την κινητή, ακίνητη και κάτω από το έδαφος περιουσία μας σαν εγγύηση. Σύγχρονος με την δική μας αποδοχή αυτού του πακέτου γλυτώσαμε τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τις μεγάλες Ευρωπαϊκές οικονομίες- δέστε τα χρηματιστήρια σήμερα.
Το αποτέλεσμα προδιαγεγραμμένο. Θα αποτύχουμε να πληρώσουμε τα δάνεια γιατί η αντίδραση του Ελληνικού λαού στα μετρά που έρχονται θα είναι βίαια. Έτσι ΟΛΑ θα πάνε σε ξένα χέρια. Πιστεύω σε λιγότερο από έξι μήνες θα κτυπήσει η πρώτη καμπάνα.
«Πουλήσαμε την χωρά» έπρεπε να είναι ο τίτλος αυτού του άρθρου.
Και οι ηλίθιοι χειροκροτούσαν.

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Πρόστιμο 75.000 ευρώ στην ιερά μητρόπολη Σάμου επειδή…έφτιαξε γήπεδο για να παίζουν τα παιδιά και…δενδροφύτευσε την περιοχή!


Σε επιβολή προστίμου 75.000(!) ευρώ ως διοικητική κύρωση στην Ιερά Μητρόπολη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών για αυθαίρετες παρεμβάσεις με συνέπεια την…υποβάθμιση του Περιβάλλοντος στη περιοχή Κότσικας της Σάμου προχώρησε ο γενικός γραμματέας αποκεντρωμένης διοικήσεως Αιγαίου..
Το πρόστιμο επεβλήθη προς την Ιερά Μητρόπολη Σάμου διότι δεν συνεμορφώθη προς τις υποδείξεις του δήμου σχετικά με τις εργασίες κατασκευής… γηπέδου ποδοσφαίρου στην παραθαλάσσια περιοχή, και την δενδροφύτευση της περοχής.
Μπράβο στον κέρβερο γενικό γραμματέα.
Επέβαλλε πρόστιμο στην Εκκλησία επειδή διαμόρφωσε κάποια αλάνα, σε γήπεδο ποδοσφαίρου για να παίζουν τα παιδιά που φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως. Άσε που ο Μητροπολίτης διέπραξε και οικολογικό έγκλημα δενδροφυτεύοντας την παρακειμένη περιοχή. Ίσως αν κρέμαγε στα δένδρα, εκλογικά βιβλιάρια να είχε γλυτώσει το πρόστιμο. Ας είναι….. Αυτό θα πεί άξια και χρηστή διοίκηση.
Τώρα περιμένω να δώ, αν το παράδειγμα του δημάρχου Σάμου, θα το ακολουθήσει και ο συνάδελφός του, ο κ. Λιακόπουλος, γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοικήσεως Αττικής,  για το αυθαίρετο του οικογενειακώς αυθαιρετούντος κ. Παπακωνσταντίνου, του γνωστού και ως αποτυχόντος  υπουργού επί των οικονομικών της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Τςςς

Αν γελάς όταν δανείζεσαι, θα κλαις όταν ξεπληρώνεις



O tempora! Ο mores! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο μας, όπου τα επίπλαστα χαμόγελα «ευτυχίας και επιτυχίας» προσπαθούν να υποθηκεύσουν το καινοφανές ,μέσα στη βαβυλωνία των διακοσμητών της πρόσοψης.

Και το καινοφανές είναι αυτό που γράφουν σήμερα οι «Financial Times»: Η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη ανεπτυγμένη δυτική χώρα που θα χρεοκοπήσει τα τελευταία 60 χρόνια ….

Αυτό δεν αλλάζει , όσες προσπάθειες λεξιπλασίας και αν χρησιμοποιηθούν από τους νεκροθάφτες του παρόντος και τους ταριχευτές του μέλλοντος.

Η κυβέρνηση μπορεί να χαμογελά και να χαίρεται από την επίσημη πολιτική και οικονομική χρεοκοπία της ( κάτι που επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΕ, όπου ομιλεί για … «ειδική περίπτωση» και που αποτελεί μια προσωπική αποτυχία του πρωθυπουργού, που δεν μπόρεσε να διαπραγματευτεί και να καταδείξει το ακριβώς αντίθετο!)

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδειξαν ξεκάθαρα ότι η βούλησή τους είναι η υπεράσπιση της νομισματικής σταθερότητας της ευρωζώνης.Αναμφίβολα λοιπόν, το πακέτο μέτρων που εγκρίθηκε από τους ηγέτες των κρατών της ευρωζώνης για τη στήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους συνιστά μια σημαντική θετική εξέλιξη για την πορεία των δημόσιων οικονομικών. Σίγουρα όχι το ιδανικότερο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί, αφου οι οριστικές λύσεις, όπως το (γνήσιο) ευρωομόλογο, παρακάμφθηκαν εντέχνως.

Ο χρόνος θα δείξει επίσης αν η επιμονή της Γερμανίας στη συμμετοχή ιδιωτών ήταν ορθή ή λανθασμένη, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά ευρύτερα για το σύνολο της Ευρωζώνης.

Είναι φανερό ότι το αντίτιμο για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας είναι ένα νέο Μνημόνιο, το οποίο μπορεί να διαρκέσει έως και 30 χρόνια – όση δηλαδή είναι η παράταση που μας δόθηκε για την αποπληρωμή του χρέους.

Εάν όμως αυτό ακολουθήσει τα βήματα του πρώτου μνημονίου και η διάσωση της οικονομίας δεν συνοδευθεί από τη σωτηρία της κοινωνίας, είναι βέβαιο ότι θα γίνει η ταφόπλακα της Ελλάδας.

Μιας Ελλάδας, που στο βωμό της ευημερίας των αριθμών,οι πολίτες της θα είναι καταδικασμένοι στην φτώχεια και την δυστυχία.

Μιας Ελλάδας που η Εθνική της κυριαρχία θα είναι χαμένη , αν όχι δια παντός , τουλάχιστον για αρκετές δεκαετίες.

Μιας Ελλάδας από εικόνες της εποχής του μεσοπολέμου….

*Ο τίτλος του άρθρου είναι μια Εβραίικη παροιμία και ως γνωστόν οι Εβραίοι είναι ιδιαίτερα σοφοί σε ότι έχει να κάνει με το χρήμα.
http://politis-gr.blogspot.com/2011/07/blog-post_22.html

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

«ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 2009 ΒΟΟΥΝ ΟΤΙ Η ΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΘΕΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ». ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ.

Γιὰ τὴν ἔξοδο ἀπὸ τὴν πολλαπλὴ κρίση
Τοῦ Δημητρίου Χατζηνικολάου,
ἀν. Καθηγητοῦ τμήματος Οἰκονομικῶν Ἐπιστημῶν Πανεπιστημίου Ἰωαννίνων

. Ἔχουν γίνει διάφορες προτάσεις γιὰ τὴν ἔξοδο ἀπὸ τὴν πολλαπλὴ κρίση ποὺ μαστίζει τὴν χώρα. Ἀπ’ ὅσες ὑπέπεσαν στὴν ἀντίληψή μου, ὡστόσο, νομίζω ὅτι οἱ περισσότερες εἶναι εἴτε εὐχολόγια (βελτιώσεις στὸ πολιτικὸ σύστημα, καταπολέμηση τῆς φοροδιαφυγῆς καὶ τοῦ ρουσφετιοῦ κτλ.) εἴτε λύσεις ποὺ εἶναι μὲν ἀναγκαῖες καὶ ρεαλιστικὲς (ἄνοιγμα τῶν κλειστῶν ἐπαγγελμάτων, ἀπελευθέρωση τῆς ἀγορᾶς ἐργασίας κτλ.), ἀλλὰ ἂν ποτὲ ἐφαρμοστοῦν, τὰ ἀποτελέσματά τους θὰ ἀργήσουν νὰ φανοῦν.

Μία ἀπὸ τὶς προτεινόμενες λύσεις, ἡ ἔξοδος ἀπὸ τὴν εὐρωζώνη καὶ ἡ ἐπιστροφὴ στὴν δραχμή, ἡ ὁποία ἀναμένεται νὰ βγάλει τὴν χώρα ἀπὸ τὴν κρίση σὲ μικρὸ σχετικὰ χρονικὸ διάστημα, δὲν ἔχει ἐξεταστεῖ μὲ τὴν σοβαρότητα ποὺ θὰ τῆς ἄξιζε. Τὰ ἐπιχειρήματα ποὺ ἀκούγονται εἶναι τουλάχιστον ἐλλιπῆ καὶ ὑπερτονίζουν τὰ ἀρνητικὰ αὐτῆς τῆς λύσεως, ἐνῶ ὑποβαθμίζουν, ἢ οὔτε κὰν ἀναφέρουν, ὅλα τὰ θετικά. Συνήθως ἀναφέρονται ἀορίστως κάποια “νομικὰ προβλήματα” καὶ ἀκούγονται ἀφορισμοί, ὅπως ὅτι “ἡ ἐπιστροφὴ στὴν δραχμὴ θὰ μᾶς γυρίσει 50 χρόνια πίσω”! Ἐπιπλέον, οἱ ὑποστηρικτὲς τῆς παραμονῆς μας στὴν εὐρωζώνη δὲν ἔχουν μία ἀξιόπιστη πρόταση γιὰ τὸ πῶς θὰ βγεῖ ἡ χώρα ἀπὸ τὴν οἰκονομικὴ κρίση καὶ τὴν κρίση χρέους, χωρὶς νὰ ξεπουληθεῖ ἡ χώρα. Τὸ παρὸν ἄρθρο προσπαθεῖ νὰ ἀναδείξει κάποιες θέσεις ποὺ δὲν ἔχουν προβληθεῖ ἐπαρκῶς μέχρι τώρα.

. Πρῶτον, γιὰ νὰ μπεῖ ἡ χώρα σὲ τροχιὰ ἐθνικῆς ἀξιοπρέπειας, ἀναπτύξεως καὶ ἐλπίδας, πρέπει ὁπωσδήποτε νὰ φύγει ἡ κυβέρνηση Παπανδρέου. Δὲν γνωρίζω στὰ σίγουρα ἂν οἱ ἐνέργειές της εἶναι ἁπλῶς ἐσφαλμένοι χειρισμοὶ ἢ ἐσκεμμένη προδοσία. Αὐτὸ θὰ τὸ κρίνει τὸ δικαστήριο, ὅταν ἐκδικαστεῖ ἡ μήνυση τοῦ κ. Δ. Ἀντωνίου γιὰ ἐσχάτη προδοσία αὐτῶν ποὺ ψήφισαν τὸ «Μνημόνιο Ι». Τὸ σίγουρο εἶναι ὅτι ἔχουν βάλει τὴν χώρα σὲ τροχιὰ ἐθνικῆς ὑποτέλειας καὶ οἰκονομικῆς καταστροφῆς. Ὁ τόπος χρειάζεται κυβέρνηση προσωπικοτήτων μὲ ἐγνωσμένο κύρος.

. Δεύτερον, θὰ πρέπει νὰ καταγγείλουμε τὸ χρέος ὡς ἐπαχθὲς καὶ ὡς δημιουργηθὲν ἀπὸ τοὺς ἴδιους τοὺς τοκογλύφους σὲ συνεργασία μὲ τοὺς ἐδῶ τοποτηρητές τους, οἱ ὁποῖοι λειτούργησαν καὶ ἐξακολουθοῦν νὰ λειτουργοῦν ὡς “οἰκονομικοὶ δολοφόνοι” (economic hitmen), ἀ-λὰ John Perkins (βλ. διαδίκτυο). Ὑπῆρξαν πολλὰ δημοσιεύματα κατὰ τὶς ἀρχὲς τῆς δεκαετίας τοῦ 1990, τὰ ὁποῖα ἔδειχναν ὅτι ἀπὸ τότε ἡ χώρα εἶχε χρεωκοπήσει. Χάριν παραδείγματος, τὸ 1990, ὁ πρωθυπουργὸς τῆς οἰκουμενικῆς κυβερνήσεως (Νοέμβριος 1989 – Ἀπρίλιος 1990) καὶ καθηγητὴς Ξενοφὼν Ζολώτας ἔκανε τὴν ἀκόλουθη δήλωση: “Ἔχουμε φτωχύνει καὶ πρέπει αὐτὸ νὰ γίνει κοινὴ συνείδηση” (“Τὸ Βῆμα”, 9-12-1990, σ. Δ2-Δ3). Πολλοὶ ἄλλοι ἔκαναν ἐπίσης λόγο γιὰ πτώχευση καὶ ἀνάγκη ἀναδιαπραγματεύσεως τοῦ χρέους καὶ ἔγραφαν ἄρθρα μὲ τίτλους ὅπως “Ἡ πτώχευση εἶναι ἐδῶ!” (βλ. “Οικονομικός”, 1-3-1990, σ. 14·14-2-1991, σ. 11, καὶ 10-10-1991, σ. 16-17). Τέλος, ἂς ἀναφέρουμε καὶ τὸν τίτλο τοῦ κυρίου ἄρθρου τῆς γαλλικῆς ἐφημερίδος “Μὸντ” τῆς 1 Ὀκτωβρίου 1990: “Ἡ Ἑλλὰς βαδίζει πρὸς τὸ χάος” (βλ. “Οικονομικός”, 8-11-1990, σ. 92). Συνεπῶς, τὸ εὔλογο ἐρώτημα ποὺ προκύπτει εἶναι: Ἐφ᾽ ὅσον οἱ τοκογλύφοι γνώριζαν ὅτι ἡ Ἑλλὰς εἶχε οὐσιαστικῶς πτωχεύσει ἀπὸ τὸ 1990, τότε γιατί συνέχιζαν νὰ τῆς δανείζουν; Μήπως διότι ἐποφθαλμιοῦσαν τὸν πλοῦτο της;

. Σὲ αὐτὸ τὸ σημεῖο τίθεται ἕνα ἐρώτημα: Γιατί ἄραγε, τώρα ποὺ ἡ χώρα μας βρίσκεται σὲ ἐσχάτη ἀνάγκη, δὲν καθορίζεται ἡ Ἀποκλειστικὴ Οἰκονομικὴ Ζώνη (ΑΟΖ) μὲ τὴν Κύπρο, ὅπως τονίζει ὁ Στρατηγὸς Ν. Καρατουλιώτης, προκειμένου νὰ ἀρχίσει ἡ ἐκμετάλλευση τοῦ ὑποθαλασσίου πλούτου του στὸ Αἰγαῖο; Τίθεται ἐπίσης τὸ ἑξῆς (συναφὲς μὲ τὸ προηγούμενο) ἐρώτημα: Ὅταν τὸ τεράστιο γερμανικὸ χρέος (τὸὁποῖο ἔχει ἐκτιμηθεῖ ὅτι ὑπερβαίνει τὰ 500 δισ. εὐρὼ) πρὸς τὴν Ἑλλάδα (πολεμικὲς ἀποζημιώσεις + τὸ ἀναγκαστικὸ δάνειο) παραμένει ἐπὶ 70 χρόνια ἀπλήρωτο, γιατί ὅλοι οἱ Ἕλληνες νὰ στηθοῦν καὶ πάλι στὸν τοῖχο γιὰ χρήματα ποὺ ἔφαγαν οἱ διεφθαρμένοι πολιτικοὶ καὶ οἱ “ἡμέτεροί” τους;
. Τρίτον, γιὰ νὰ βγοῦμε ἀπὸ τὴν ὕφεση καὶ τὴν κρίση χρέους καὶ γιὰ νὰ ἀποφύγουμε τὸ ξεπούλημα τῆς Ἑλλάδος σὲ τιμὴ εὐκαιρίας, τὸ ὁποῖο ἔχει ἤδη ἀρχίσει, πρέπει νὰ βγοῦμε ἀπὸ τὴν εὐρωζώνη καὶ νὰ ἐπιστρέψουμε στὴν δραχμή. Ἄλλωστε, ἂν καταγγείλουμε τὸ χρέος, ὅπως προανέφερα, δὲν ὑπάρχει καὶ ἄλλος δρόμος, δεδομένου ὅτι τὸ ΔΝΤ καὶ οἱ ἀγορὲς θὰ κλείσουν τὶς πόρτες τους γιά μᾶς. Μὲ τὴν πολιτικὴ τῶν μνημονίων, μᾶς λένε ὅτι τὸ 2014 “θὰ βγοῦμε καὶ πάλι στὶς ἀγορές”! Παρηγορηθήκαμε! Ποῦ θὰ φθάσει τὸ χρέος;

. Ἐπίσης, μὲ τὴν πολιτικὴ τῶν μνημονίων θεωρῶ ἀναποτελεσματικὴ τὴν προσπάθειά μας νὰ βγοῦμε ἀπὸ τὴ βαθειὰ ὕφεση χωρὶς τὰ ἐργαλεῖα τῆς νομισματικῆς, συναλλαγματικῆς καὶ δημοσιονομικῆς πολιτικῆς. Τὰ δύο πρῶτα τὰ ἀπεμπολήσαμε μὲ τὴν εἴσοδό μας στὴν εὐρωζώνη, ἐνῶ τὸ τρίτο δὲν μπορεῖ νὰ θεωρηθεῖ διαθέσιμο, δεδομένων τῶν ἤδη μεγάλων ἐλλειμμάτων καὶ τοῦ ὑψηλοῦ χρέους τῆς Ἑλλάδος. Γιὰ τὴν ἀκρίβεια, ὄχι μόνο δὲν μπορεῖ νὰ εἶναι ἐπεκτατικὴ ἡ δημοσιονομικὴ πολιτική, ἀλλὰ εἶναι καὶ συσταλτική, δηλαδὴ ἀντίθετη ἀπὸ αὐτὴ ποὺ πρέπει, λόγῳ τῶν ἐπιβληθέντων μέτρων λιτότητας. Ἡ δὲ συναλλαγματικὴ πολιτικὴ εἶναι τὸ ἴδιο παράλογη, λόγῳ τῶν ἀνατιμήσεων τοῦ εὐρὼ ἀπὸ τὸ καλοκαίρι τοῦ 2010 καὶ μετά. Δηλαδή, ἀπὸ τὴ μία φτωχαίνουμε καὶ ἀπὸ τὴν ἄλλη προσφέρουμε ὅλο καὶ πιὸ ἀκριβὰ τὰ προϊόντα μας (ὅπως τὸν τουρισμὸ) πρὸς τὶς χῶρες ἐκτὸς εὐρωζώνης! Ἔτσι, ἡ ἀνεργία ἀπειλεῖ νὰ φθάσει σύντομα στὸ 25%! Καὶ τότε οἱ οἰκονομικὲς καὶ κοινωνικὲς συνέπειες θὰ εἶναι καταστροφικές. Πολλοὶ συμπολίτες μας θὰ ἐξοντωθοῦν. Αὐτό, ὅμως, δὲν φαίνεται νὰ ἀπασχολεῖ τόσο τοὺς κυβερνῶντες ὅσο τὸ πότε θὰ ξαναβγοῦμε στὶς ἀγορὲς γιὰ νὰ αὐξήσουμε τὸ χρέος! Ἀλλά, ἂν δὲν βγοῦμε ἀπὸ τὴν ὕφεση, τότε πῶς θὰ μπορέσουμε νὰ δημιουργήσουμε πρωτογενῆ πλεονάσματα, τὰ ὁποῖα ἀπαιτοῦνται γιὰ τὴν ἀποπληρωμὴ τοῦ χρέους; Εἶναι φανερό, νομίζω, ὅτι ἡ πολιτικὴ τῶν μνημονίων εἶναι ἀντιφατικὴ καὶ ἄρα ἀναξιόπιστη.

. Τέταρτον, ὡς συνέχεια τοῦ προηγουμένου, ἡ χώρα χρειάζεται νὰ ἀντιμετωπίσει μὲ δική της νομισματικὴ καὶ συναλλαγματικὴ πολιτικὴ τὴν οἰκονομικὴ κρίση, ἡ ὁποία ὅλο καὶ χειροτερεύει (μὲ τὴν ἀνεργία νὰ ἔχει φθάσει στὸ πρωτάκουστο 16,2% τὸν περασμένο Μάρτιο), ἐφαρμόζοντας τὴν κλασικὴ συνταγή: “Σὲ μία κρίση, δάνειζε χωρὶς τόκο!” (“During crisis discount freely!”, βλ. R. Dornbusch καὶ S. Fischer, 1996, Macroeconomics, 6-th Εd., McGraw-Hill, New York, σ. 412-413, καὶ M. Friedman and A. Schwartz, 1963, A Monetary History of the United States, 1867-1960, Princeton University Press, Princeton, NJ, σ. 395). Μὲ τὰ ἄτοκα αὐτὰ δάνεια, οἱ ἐπιχειρήσεις ποὺ τώρα δὲν μποροῦν νὰ πληρώσουν τὰ χρέη τους καὶ ὁδηγοῦνται στὴν χρεωκοπία καὶ στὸ κλείσιμο θὰ παραμείνουν στὴν ἀγορά. Τὸ ἴδιο καὶ οἱ προμηθευτές τους, οἱ ὁποῖοι τώρα κινδυνεύουν νὰ κλείσουν. Ἔτσι, ἡ οἰκονομικὴ δραστηριότητα θὰ ξαναβρεῖ τὸν κανονικὸ ρυθμό της. Τὸ κόστος τῆς ἐξόδου ἀπὸ τὴν εὐρωζώνη θὰ εἶναι ὁ πληθωρισμὸς καὶ ἡ ἀπώλεια τῶν γνωστῶν πλεονεκτημάτων ποὺ μᾶς παρέχει τὸ κοινὸ νόμισμα. Ἄν, ὅμως, συνεχίσουμε ἔτσι, τότε καὶ τὴν Ἑλλάδα θὰ χάσουμε (ἐφ᾽ ὅσον τὸ ξεπούλημα σὲ τιμὴ εὐκαιρίας ἔχει ἤδη ἀρχίσει) καὶ στὸ τέλος πάλι ἐκτὸς εὐρωζώνης θὰ βρεθοῦμε! Γιατί, λοιπόν, ὄχι ἀπὸ τώρα, σώζοντας ἔτσι τὴν Ἑλλάδα;

. Ἂς σημειωθεῖ ὅτι ὑπάρχει ὁμοφωνία κεϊνσιανῶν καὶ μονεταριστῶν γιὰ τὴν παραπάνω συνταγή. Κατὰ τοὺς μονεταριστὲς Friedman καὶ Schwartz, κατὰ τὴν μεγάλη πτώση τοῦ χρηματιστηρίου στὶς ΗΠΑ τὸν Ὀκτώβριο τοῦ 1929 ἡ Κεντρικὴ Τράπεζα τῶν ΗΠΑ (Fed) ἀπέτυχε νὰ λειτουργήσει ὡς δανειστὴς ἐσχάτης ἀνάγκης, διότι ἄφησε περισσότερες ἀπὸ 600 ἐμπορικὲς τράπεζες νὰ κλείσουν. Ὁ λόγος γι’ αὐτὴν τὴν ἀποτυχία, λένε οἱ ἴδιοι, ἦταν ὅτι οἱ περισσότεροι ἀπὸ τοὺς τότε ὑπευθύνους τῆς Fed δὲν καταλάβαιναν(!) ὅτι τὸ κλείσιμο τραπεζῶν μπορεῖ νὰ ὁδηγήσει σὲ τραπεζικοὺς πανικούς, στὸ κλείσιμο ἀκόμη περισσοτέρων τραπεζῶν, σὲ σοβαρὴ μείωση τῆς προσφορᾶς χρήματος καὶ σὲ οἰκονομικὴ κρίση. Δυστυχῶς, αὐτὰ ὅλα συνέβησαν. Ἀπὸ τὸ 1929 μέχρι καὶ τὸ 1933 ἔκλεισε τὸ ἕνα τρίτο τῶν τραπεζῶν (πάνω ἀπὸ 9.000 τράπεζες), ἡ προσφορὰ χρήματος μειώθηκε κατὰ ἕνα τρίτο καὶ ἀκολούθησε ἡ Μεγάλη Κρίση (βλ. M. Friedman and A. Schwartz, ε.α., σ. 11, 308-309, 358 καὶ 438). Τὸ παράδειγμα αὐτὸ δείχνει τὴν ἰσχὺ τῆς νομισματικῆς πολιτικῆς, τὴν ὁποία ἐμεῖς στερούμεθα, λόγῳ συμμετοχῆς στὴν εὐρωζώνη.
. Ὡστόσο, ἡ Μεγάλη Κρίση τοῦ ’30 ἔγινε μάθημα γιὰ τὴν Fed. Ἔτσι, κατὰ τὴν μεγάλη πτώση (κατὰ 22,6%) τοῦ δείκτη τιμῶν τοῦ χρηματιστηρίου τῆς “Μαύρης Δευτέρας” (19-10-1987), ἡ Fed λειτούργησε ὡς δανειστὴς ἐσχάτης ἀνάγκης. Συγκεκριμένα, ὁ τότε πρόεδρός της, Ἄλαν Γκρίνσπαν, ἀνακοίνωσε (καὶ ἄρχισε ἀμέσως νὰ ὑλοποιεῖ) τὰ ἑξῆς: “Ἡ Ὁμοσπονδιακὴ Τράπεζα, συνεπὴς μὲ τὶς εὐθύνες της ὡς ἡ κεντρικὴ τράπεζα τοῦ ἔθνους, βεβαίωσε σήμερα τὴν ἑτοιμότητά της νὰ λειτουργήσει ὡς πηγὴ ρευστότητας, γιὰ νὰ στηρίξει τὸ οἰκονομικὸ καὶ τὸ χρηματοοικονομικὸ σύστημα” (“Wall Street Journal”, 21-10-1987, σ. 1). Βεβαίως, ἐν ἔτει 1987, ἡ πιθανότητα νὰ συνέβαινε τὸ ἴδιο μὲ ὅ,τι συνέβη κατὰ τὴ δεκαετία τοῦ 1930, ἂν δὲν παρενέβαινε ἡ Fed, ἦταν πολὺ μικρότερη, λόγῳ τῆς ὑπάρξεως τῆς ἀσφάλειας τῶν καταθέσεων, τὴν ὁποία παρέχει ἡ ἑταιρεία FDIC ἀπὸ τὸ 1934 καὶ μετά. Παρὰ ταῦτα, ὅμως, ἡ παρέμβαση τῆς Fed ὀρθῶς κρίθηκε ἀπὸ πολλοὺς ἀναλυτὲς ὡς ἀπαραίτητη γιὰ τὴν ἀποκατάσταση τῆς ἐμπιστοσύνης πρὸς τὶς ἀγορές.

. Πέμπτον, ἂν ἐπιστρέψουμε στὴν δραχμή, ἡ νέα ἰσοτιμία δὲν πρέπει νὰ εἶναι αὐθαίρετη, ἀλλὰ θὰ πρέπει ἀρχικὰ νὰ καθοριστεῖ ἀναπροσαρμόζοντας τὴν παλαιὰ (340,75 δρχ. ἀνὰ εὐρὼ) μὲ βάση τὶς διαφορὲς ποὺ παρατηρήθηκαν ἀπὸ τὸ 2002 μέχρι σήμερα στοὺς ρυθμοὺς πληθωρισμοῦ μεταξύ της Ἑλλάδος καὶ τοῦ μέσου ὄρου τῶν ἐμπορικῶν μας ἑταίρων, ὅπως ὑπαγορεύει ἡ σχετικὴ θεωρία τῆς ἰσοδυναμίας τῶν ἀγοραστικῶν δυνάμεων (ΡΡΡ). Οἱ διαφορὲς στοὺς ρυθμοὺς πληθωρισμοῦ ἀντανακλοῦν τὶς διαφορὲς στοὺς ρυθμοὺς αὐξήσεως τῶν ὀνομαστικῶν μισθῶν σὲ σχέση μὲ τοὺς ρυθμοὺς αὐξήσεως τῆς παραγωγικότητας τῆς ἐργασίας μεταξὺ ἡμεδαπῆς καὶ ἀλλοδαπῆς. Δεδομένου ὅτι οἱ διαφορὲς στοὺς ρυθμοὺς πληθωρισμοῦ δὲν ἦταν πολὺ μεγάλες τὰ τελευταῖα δέκα χρόνια, ἕπεται ὅτι ἡ νέα ἰσοτιμία δὲν θὰ εἶναι διπλάσια καὶ τριπλάσια τῆς παλαιᾶς, ὅπως ἰσχυρίζονται οἱ ὑποστηρικτὲς τῆς πολιτικῆς τῶν μνημονίων, ἀλλὰ λίγο μεγαλύτερη ἀπὸ τὴν παλαιά. Ἔτσι, τὸ δραχμοποιημένο ἐσωτερικὸ χρέος δὲν θὰ διπλασιασθεῖ, οὔτε θὰ τριπλασιασθεῖ, ὅπως λένε ἐσφαλμένα, ἀλλὰ θὰ ὑπολογισθεῖ σύμφωνα μὲ τὴ νέα αὐτὴ ἰσοτιμία.

. Ἕκτον, λόγῳ τοῦ πληθωρισμοῦ, ὁ ὁποῖος εἶναι βέβαιο ὅτι θὰ ἀκολουθήσει τὴν ἐπιστροφὴ στὴ δραχμή, ἡ πραγματικὴ ἀξία τοῦ ἤδη δραχμοποιημένου ἐσωτερικοῦ χρέους θὰ μειωθεῖ. Καὶ αὐτὸ ποὺ λήγει θὰ μποροῦμε νὰ τὸ ἀποπληρώνουμε μὲ πληθωρικὲς δραχμές! Βεβαίως, αὐτὸ σημαίνει ὅτι θὰ πρέπει νὰ ὑποστοῦμε τὶς γνωστὲς συνέπειες τοῦ πληθωρισμοῦ. Γιὰ παράδειγμα, τὶς ἀποταμιεύσεις μας θὰ τὶς φάει ὁ πληθωρισμός! Ὡστόσο, ἂν θέλουμε νὰ κρατήσουμε τὴν Ἑλλάδα μας (καὶ ὄχι νὰ τὴν ξεπουλήσουμε σὲ τιμὴ εὐκαιρίας) καὶ ἐπιπλέον νὰ βγοῦμε ἀπὸ τὴν φοβερὴ ὕφεση καὶ τὸν τρομακτικὸ φαῦλο κύκλο τοῦ χρέους, δανειζόμενοι ἁπλῶς καὶ μόνο γιὰ νὰ πληρώνουμε τοκοχρεωλύσια, τότε δὲν βλέπω ἄλλη ἀξιοπρεπῆ λύση ἀπὸ τὴν ἐπιστροφὴ στὴν δραχμή.

. Ἕβδομον, ἕνας κίνδυνος τὸν ὁποῖο ὀρθῶς ἐπισημαίνουν οἱ ὑποστηρικτὲς τῆς πολιτικῆς τῶν μνημονίων εἶναι ὅτι ἡ ἐπιστροφὴ στὴν δραχμὴ θὰ συνοδευτεῖ ἀπὸ μία “ἐπιδρομὴ στὶς τράπεζες” γιὰ μαζικὲς ἀναλήψεις, καθὼς καὶ ἀπὸ μία μαζικὴ ἔξοδο κεφαλαίων στὸ ἐξωτερικό. Αὐτὸ εἶναι σχεδὸν βέβαιο ὅτι θὰ συμβεῖ, ἂν ἡ ἐπιστροφὴ στὴν δραχμὴ δὲν γίνει σωστά. Μπορεῖ, ὡστόσο, νὰ ἀποφευχθεῖ, μὲ τὴν προϋπόθεση ὅτι θὰ ληφθοῦν τὰ κατάλληλα μέτρα ἐλέγχου καὶ ὅτι ἡ ἐπιστροφὴ στὴν δραχμὴ θὰ γίνει μὲ πᾶσα μυστικότητα καὶ ἀπότομα, καὶ ὄχι μετὰ ἀπὸ διαβούλευση καὶ συζήτηση ἐπὶ μακρὸν στὰ τηλεοπτικὰ παράθυρα. Μετὰ τὶς ἀπαραίτητες τεχνικὲς ἀλλαγές, πρέπει νὰ ἀνακοινωθεῖ καὶ νὰ ὑλοποιηθεῖ ἀπότομα καὶ ἀφοῦ θὰ ἔχουν ληφθεῖ καὶ ἄλλα μέτρα, γιὰ νὰ ἀποφευχθεῖ ἡ φυγὴ κεφαλαίων στὸ ἐξωτερικό. Ἔτσι ἔγινε ἡ μεγάλη ὑποτίμηση τοῦ 1953, κατόπιν παραγγελίας τοῦ τότε ὑπουργοῦ Συντονισμοῦ Σ. Μαρκεζίνη. Τόση ἦταν ἡ μυστικότητα ποὺ ὁ Ξενοφὼν Ζολώτας, μέλος τότε τῆς Νομισματικῆς Ἐπιτροπῆς, ἡ ὁποία ἀπεφάσισε τὴν ὑποτίμηση, δὲν τὸ εἶπε οὔτε στὸν πατέρα του, ὁ ὁποῖος ἦταν χρυσοχόος καὶ τὴν προηγουμένη τῆς ὑποτιμήσεως πώλησε χρυσὸ καὶ πῆρε δραχμές! Μετὰ ἔλεγε στὸν γιό του: “Τί πάθαμε, βρὲ παιδί μου!” (“Τὸ Βῆμα”, 11-4-1993, σ. Δ11, καὶ “Τὰ πρῶτα πενήντα χρόνια της Τραπέζης τῆς Ἑλλάδος: 1928-1978”, Τράπεζα τῆς Ἑλλάδος, Ἀθήνα 1978, σ. 391).

. Ὄγδοον, πρέπει νὰ καταβληθεῖ κάθε τίμια καὶ δημοκρατικὴ προσπάθεια νὰ γίνουν διαρθρωτικὲς ἀλλαγές, οἱ ὁποῖες θὰ ἔχουν ὡς στόχο τὴν μείωση τοῦ ρόλου τοῦ κράτους, τὴν καταπολέμηση τῆς ἀναξιοκρατίας, τῆς γραφειοκρατίας, τῆς διαφθορᾶς καὶ τῆς φοροδιαφυγῆς, τὴν κατάργηση φορολογικῶν ἀντικινήτρων, καθὼς καὶ τὴν βελτίωση τῶν ὑποδομῶν, τῆς παραγωγικότητας καὶ τῆς ἀνταγωνιστικότητας. Ἂς σημειωθεῖ, ὡστόσο, ὅτι οἱ ἐν λόγῳ διαρθρωτικὲς ἀλλαγὲς δὲν πρέπει νὰ ἀποβαίνουν εἰς βάρος τῶν ἐλευθεριῶν τοῦ λαοῦ, ὅπως ἔχουν κάνει πρόσφατα μὲ τὸν “ ἀντιρατσιστικὸ” (ἀλλὰ ἀνελεύθερο καὶ ἀντισυνταγματικὸ) νόμο καὶ θέλουν νὰ κάνουν μὲ τὴν (ἐπίσης ἀντισυνταγματικὴ καὶ ἀνελευθέρα) “ Κάρτα τοῦ Πολίτη.”

. Ἔνατον, ἕνα πρόσφατο δημοσίευμα στὸ διαδίκτυο τοῦ δημοσιογράφου Δ. Κωνσταντακόπουλου, μὲ τίτλο “Εὐρωπαϊκὴ περιδίνηση”, λέγει τὰ ἑξῆς: Ἕνας πολὺ γνωστὸς οἰκονομολόγος καὶ παλαιὸς φίλος του Ἀνδρέα Παπανδρέου, μοῦ διηγήθηκε τὶς προάλλες ἕναν διάλογό του, πρὶν ἀπὸ πολλὰ χρόνια, μὲ τὸν Ζὰκ Ντελόρ, ἀπὸ τοὺς ἀρχιτέκτονες τοῦ Μάαστριχτ. Αὐτὸς τοῦ ’πε, σχολιάζοντας τὰ σχέδια εἰσαγωγῆς, τότε, ἑνιαίου εὐρωπαϊκοῦ νομίσματος: “Αὐτὸ τὸ πράγμα δὲν βγαίνει. Βάλατε τὸ κάρο μπροστὰ ἀπὸ τὸ ἄλογο. Φτιάχνετε νόμισμα χωρὶς κράτος”. Ὁ Ντελὸρ τὸν κοίταξε καλὰ-καλά, ἤπιε μία γουλιὰ ἀπὸ τὸ ποτὸ ποὺ συνήθιζε τὰ ἀπογεύματα καὶ τοῦ ἀπάντησε: “Μὲ περνᾶς γιὰ ἠλίθιο; Ἀσφαλῶς καὶ δὲν γίνεται. Φτιάχνουμε τὸ νόμισμα, ὥστε, ὅταν ἔρθει ἡ κρίση, νὰ ἀναγκαστοῦν οἱ Εὐρωπαῖοι νὰ φτιάξουν καὶ τὸ κράτος”.

. Τὸ ὅτι ὁ κύριος στόχος τῆς ἱδρύσεως τῆς εὐρωζώνης εἶναι ἡ προώθηση τῆς παγκοσμιοποιήσεως εἶναι βεβαίως γνωστὸ ἐδῶ καὶ δεκαετίες (βλ. π.χ. “New York Times”, 5 Ἰουνίου 1989, σ. D10, καὶ “Τὸ Βῆμα”, 2-7-1989, σ. 42). Εἶναι χαρακτηριστικὴ ἡ δήλωση τοῦ Ξ. Ζολώτα (Τὸ Βῆμα, 31-3-1991, σ. Δ6-Δ7): Ἡ οἰκονομική, νομισματικὴ καὶ πολιτικὴ ἕνωση ἀποτελοῦν τὶς τρεῖς βασικὲς ἐπιδιώξεις τῆς Εὐρωπαϊκῆς Κοινότητας, οἱ ὁποῖες βρίσκονται σὲ ἀλληλεξάρτηση. Δὲν εἶναι δυνατὸν νὰ ὑπάρξει πλήρης καὶ τελεία οἰκονομικὴ ἕνωση ὅπως ἐπίσης πλήρης καὶ τελεία νομισματικὴ ἢ πολιτικὴ ἕνωση, χωρὶς καὶ τὴν ταυτόχρονη ὁλοκλήρωση καὶ τῶν δύο ἄλλων διαδικασιῶν.

. Τὰ γεγονότα ἀπὸ τὰ μέσα τοῦ 2009 καὶ μετὰ βοοῦν ὅτι ἡ κρίση κατασκευάστηκε σκοπίμως γιὰ νὰ προωθηθεῖ ἡ παγκοσμιοποίηση καὶ ἡ Νέα Τάξη Πραγμάτων, τὴν ὁποία βλέπουμε τώρα νὰ ἐπιβάλλεται διὰ πυρὸς καὶ σιδήρου! Οἱ λαοὶ δὲν ρωτῶνται οὔτε κὰν ποιὸς θὰ εἶναι ὁ πρόεδρος τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἑνώσεως! Ἔβαλαν κάποιον κ. H. van Rompuy, τὸν ὁποῖο δικαίως ὁ Βρετανὸς εὐρωβουλευτὴς Nigel Farage ρώτησε: “Ποιός εἶσαι; Ποιός σὲ ψήφισε;” (βλ. Youtube). Οὔτε φυσικὰ ρωτῶνται οἱ λαοί, ἂν ἐγκρίνουν ἢ ὄχι τὶς πολιτικὲς ὑποτέλειας, ἀπεμπολήσεως τῆς ἐθνικῆς κυριαρχίας καὶ τῶν παραδοσιακῶν τους ἀξιῶν. Ἄν δέ τολμήσουν νὰ προβάλουν κάποια δικαιολογημένη διαμαρτυρία, τότε κτυπῶνται ἀλύπητα, ὅπως συνέβη πρόσφατα στὴν Ἀθήνα.

. Δέκατον, ὡς συνέχεια τοῦ προηγουμένου, μία πρόσφατη εἴδηση λέγει τὰ ἑξῆς: Μὲ τὴν Ὁδηγία 12267, χάριν τῶν ὁμοφυλοφίλων, ἡ Εὐρωπαϊκὴ Ἕνωση κατήργησε τὴν λέξη “μητέρα”, διότι θεωρήθηκε σεξιστικὴ στερεοτυπία! Μάλιστα, συνέστησε ὁ ὅρος νὰ παρακάμπτεται, καθὼς ἡ ἔννοιά της εἶναι ἀνασταλτικὴ γιὰ τὴν ἰσότητα τῶν φίλων. Στὴν Ἑλβετία δὲν ἀναγνωρίζονται οἱ λέξεις “μητέρα” καὶ “πατέρας”, καθὼς ἀνήκουν στὴν κατηγορία τῶν καλουμένων “ἐννοιῶν διακρίσεων”! Ἔτσι, οἱ δύο ἔννοιες περιγράφονται ἀπὸ τὴν φράση “γονεϊκὰ μέρη” καὶ χωρίζονται σὲ “α” καὶ “β”, ἀφοῦ οἱ γονεῖς μποροῦν στὸ ἑξῆς νὰ εἶναι εἴτε “γυναίκα-ἄντρας”, εἴτε “ἄντρα-ἀντρας”, εἴτε “γυναίκα-γυναίκα”! Μάλιστα, ἡ κ. Isabel Kamber, ὑποδιευθύντρια τοῦ γερμανικοῦ τομέα τῆς Κεντρικῆς Γλωσσικῆς Ὑπηρεσίας τῆς ὁμοσπονδιακῆς καγκελαρίας τῆς Ἑλβετίας τόνισε: “Ἡ ὁδηγία εἶναι ὑποχρεωτικὴ προκειμένου περὶ ὑπηρεσιακῶν δημοσιευμάτων καὶ ἐγγράφων”! (βλ. διαδίκτυο καὶ “Ὀρθόδοξος Τύπος”, τῆς 13-5-11, σελ. 1).

. Ἔχουμε ἀκούσει καὶ στὸ παρελθὸν ὅτι παρόμοιες “ὁδηγίες”, νόμοι κτλ. ὑπαγορεύονται ἀπὸ τὴν Εὐρωπαϊκὴ Ἕνωση χάριν τῆς παγκοσμιοποιήσεως καὶ τῆς ἑτοιμαζομένης παγκοσμίου κυβερνήσεως, ἡ ὁποία ἀναμένεται νὰ εἶναι ἡ χειροτέρα δικτατορία ὅλων τῶν ἐποχῶν. Ἂν ἀληθεύουν ὅλες αὐτὲς οἱ εἰδήσεις, τότε τίθεται πλέον θέμα ἂν θέλουμε νὰ ἀνήκουμε σὲ μία τέτοια “ οἰκογένεια”. Νομίζω ὅτι εἶναι καιρὸς γιὰ ἀλλαγὴ πλεύσεως.



πηγη

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΒΡΙΖΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΤΩΝ ΜMΕ,ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟΝ...ΤΟΥΡΙΣΜΟ!


Είναι γνωστή η τακτική των μιντιακών κολαούζων της Κυβέρνησης να λοιδωρούν ό,τι δεν μπορούν να ελέγξουν:Έτσι,μετά την περσινή ελεεινή τους επίθεση εναντίον των φορτηγατζήδων,που είχαν ξεκινήσει κινητοποιήσεις την ίδια περίοδο,τώρα πιάνουν στο βρωμόστομά τους έναν ακόμα κλάδο,αυτό των ταξιτζήδων.

Ξεκαθαρίζουμε πως ούτε τους συμπαθούμε ούτε έχουμε κάποιο συμφέρον από εκείνους:Θεωρούμε πως οι πραγματικοί επαγγελματίες του χώρου είναι ελάχιστοι και οι τιμές των διαδρομών ταξί ήδη πανάκριβες.

Όμως,είμαστε κάθετα αντίθετοι στην απελευθέρωση του επαγγέλματος για δύο λόγους:

-Πρώτον,διότι υπάρχουν ΗΔΗ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΤΑΞΙ.
-Δεύτερον,γιατί εκείνοι που θα πάρουν τις άδειες,δεν θα είναι οι απλοί εργαζόμενοι που επιζητούν ένα μεροκάματο,αλλά (πολυεθνικές) εταιρείες,όπως έγινε και με τα φορτηγά.Γι'αυτούς γίνεται η όλη φασαρία.
Δεν μπορούμε,φυσικά,να μην σταθούμε στην αισχρή στάση των Μμε,που "ξαφνικά"-ΚΙ ΕΝΩ ΟΛΑ ΠΑΝΕ...ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ-βλέπουν την...καταστροφή από τους ταξιτζήδες,που "έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στον τουρισμό","εμποδίζουν τα κρουαζιερόπλοια να δέσουν στα λιμάνια" και άλλες τέτοιες γραφικότητες!

Δεν μας λένε βέβαια,πως ο τουρισμός έχει δεχθεί ήδη τεράστιο πλήγμα από τις συνεχείς ανατιμήσεις και την εικόνα μιας χώρας υπό κατάρρευσης!

Ούτε πως οι τουρίστες που φτάνουν από κρουαζιερόπλοια κλπ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΣΧΕΔΟΝ ΤΙΠΟΤΑ ΣΕ ΠΕΙΡΑΙΑ/ΑΘΗΝΑ και άλλες πόλεις,λόγω έλλειψης τουριστικού σχεδιασμού και διαφήμισης!

Όσοι γνωρίζουν το "πρόγραμμα" που ακολουθούν τα κρουαζιερόπλοια ειδικά,ξέρουν πως πάνε τον κόσμο για μια ολιγόωρη επίσκεψη π.χ. στο Μουσείο της Ακρόπολης και μετά τους γυρνάνε κατευθείαν στα καράβια!

Όλα αυτά,γιατί δεν τολμάνε να τους αφήσουν στο κέντρο της Αθήνας,ΥΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ!!!
Αυτά βέβαια,δεν πρόκειται να τα πουν τα τρισάθλια παπαγαλάκια:Ούτε να θίξουν τις δυσθεώρητες τιμές σε ξενοδοχεία,εστιατόρια και χώρους διασκέδασης,καθότι είναι πολύ πιο εύκολο να πυροβολείς τους ταξιτζήδες παρά τους ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ που "κυβερνούν" τη χώρα!

Είναι πάντως άκρως γελοίο,τα νεοφιλελεύθερα σιχαμερά παπαγαλάκια που επί βδομάδες ολόκληρες καλούσαν (!!!) τον κόσμο να πάει στο Σύνταγμα,να κλείσει τις κεντρικές οδικές αρτηρίες (αλήθεια,από πότε έχουν ν'ανοίξουν οι συγκεκριμένοι δρόμοι;) και να "αγανακτήσει",ξαφνικά (;) να ενδιαφέρονται για "το κλείσιμο δρόμων" από τους ταξιτζήδες!
Δύο μέτρα και δύο σταθμά:Ή αλλιώς,ό,τι είναι τηλεκατευθυνόμενο το σιγοντάρουν και ό,τι αποτελεί ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ,πρέπει να συκοφαντηθεί και να υβριστεί!

Εμείς γνωρίζουμε καλά το "παιχνίδι" τους...να δούμε κάποιοι άλλοι,"επαναστάτες" κατά τα άλλα,πότε θα ξυπνήσουν...!
http://feeds2.feedburner.com/blogspot/hellas-orthodoxy

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

@Σαν λογικά όντα, προτιματε (αγοράζετε) μόνον ΕΛΛΗΝΙΚΑ προϊόντα...

Και εμείς τα λέμε και τα γράφουμε, αλλά και (αυτοί) οι “υπεύθυνοι” μας γράφουν…! Φυσικά δεν περιμένω απάντηση από αυτούς που εφαρμόζουν την θεωρία του ψόφιου κοριού ή κάνουν την πάπια. 9/3/2007
=Δεν έχουν το δικαίωμα να μιλούν και να κάνουν προτάσεις αυτοί που 37 χρόνια μας έφεραν σε αυτό το χάλι, με το  ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΕΟΣ (το ΧΡΕΟΣ ήθελα να πω.) Δεν έχουν μπέσα κύρος υπευθυνότητα, είναι αναξιόπιστοι αλλοπρόσαλλοι συνεχόμενα,  και *Μ λαός που τους ψήφιζε
=Όλοι, Έλληνες και ξένοι που είναι αισιόδοξοι για την οικονομία της Ελλάδος είναι ευρώμαλάκες διεθνούς κύρους, δεν ξέρουν τι σημαίνει 350 δις χρέος. Δεν βγάζουμε ούτε τους τόκους τον χρόνο… και είναι όλο  μπλα  μπλα σαν μανδαρίνοι.
=Πόλοι με κατηγόρησαν ότι τα παράλεω, ότι για να βγούμε απο την κρίση χρειάζονται 200 χρόνια, άντε να σας κάνω σκόντο 100 χρόνια!!!
= Να τι έλεγα 1/5/11 εγώ ο μαλάκας οικονομολόγος…. Φαντά σου να είχα και διπλώματα…..
Μκακάληκο η Ελλάς και τα “αγγούρια”
ΕΧΟΥΜΕ ΣΑΝ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΘΑΡΑ ΚΕΡΔΗ 120 ΔΙΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ;;; ΑΝ ΟΧΙ ΤΌΤΕ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΜΝΗΜΌΝΙΑ ΚΑΙ ΑΜΟΝΙΑ, ΔΙΕΘΝΗ ΜΑΛΑΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ και διεθνές ληστρικά (μολυσματικά) Νομισματικά Ταμεία. Δι-Νε-Του.… για να ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ. Με τέτοιο δημόσιο χρέος ποιος μαλάκας θα τολμήσει, να αναλάβει να μας κυβερνήσει, και αν χρησιμοποιήσει ΑΜΕΣΟΣ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ,
Αν είχες μκακάληκο και χρωστούσες στους έμπορους 350.000 χιλιάδες και τα καθαρά σου κέρδη τον χρόνο ήταν 20.000 χιλιάδες. Θα χαραζόσουν 20 χρόνια για να ξοφλήσεις, και χωρίς να τρως, ενοίκια κλπ. ποια θα ήταν η προοπτική σου;;;
Η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ. ΤΟ ΠΟΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΡΑΓΜΑ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΑΣΥΜΦΟΡΗ…… Η υποκειμενική εμπεριέχει τα συμφέροντά μας μέσα.
=Μνημόνιο: Το μνημόνιο έγινε οικονομικό δαιμόνιο, και μνημόσυνο της Ελλάδας;;;
=Μνημόνιο, ή μοιρογνωμόνιο αρμόνιο κώνειο αμμώνιο νετρόνιο καταχθόνιο και εμπλουτισμένο πλουτώνιο που μας έκανε ΚΑΘΟΝΙΟ και μπατιρόνιο….
=Λογική του παραλόγου. Γιατί αναλαμβάνουν να μας κυβερνήσουν, τι πάνε να μας πείσουν;;
=Γεώργιος Παπανδρέου, Τρόικα, και μνημόνιο, Δι-Νε-Του. Να ησυχάσουμε…… ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΙΡΙΣΑΝ ΓΙΑ ΛΥΣΗ, την Τρόικα το Δι-Νε-Του (Δ.Ν.Τ), την Ε.Ε, την Fitch, τηη Goldman Sachs, την Morgan Stanley, τον Τρισέ, την Παγκόσμια Διακυβέρνηση, την Λέσχης BILDERBERG και την Νέας Τάξη πτωμάτων που υπηρετείτε, κλπ. σας κάνει ρυμουλκούμενους σκουμτούμενους και όχι ΑΥΤΟΚΙΝΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΛΠ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ!!!
=Τα έκαναν σκατά οι κυβερνώντες κ’ απ τις εύθηνες τους άπαντες ψεύτοκυβερνώντες
22 6 2011 Ψήφος τις κομματικής πειθαρχίας και υποταγή στο κόμμα στην Τρόικα, στην.
(Την Ε.Ε, το Μνημόνιο. την Τρόικα το Δι-Νε-Του, ΚΛΠ) ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ!!!
=Όταν οι πολιτικοί είναι αναγνωρισμένοι από του μαλάκες, (ψηφοφόρους), τι περιμένεις. Έχουν και αυτοί πιστοποιητικό μαλάκα αναγνωρισμένο από το κράτος… Μάλλον κράτος αναγνωρισμένο από τους μαλάκες ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ του!
=ΛΑΟΣ: Φταίει και ο =ΛΑΟΣ:. Ο κυρίαρχος μαλάκας, έτσι τον δουλεύουν όλοι, και του λεν δεν είσαι βλάκας.
             ΕΛΕΓΑ: 20/9/2009 Πρόταση:
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ Η ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ και να κρατικοποιηθούν όλες. Καμία ιδιωτική. Οι τράπεζες τα οικονομούν ΤΡΕΛΑ, ΚΑΝΟΥΝ ΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ,  και τα κέρδη τους δεν Διαθέτονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς, αλλά τα τρώνε τα λαμόγια
   ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ….
   Η ιδιωτικοποίηση είναι η ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΙΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ των οικονομολόγων του κράτους, και του ίδιου του  κράτους κλπ
   Μπορείς να είσαι οικονομολόγος (του κράτους) χωρίς να σπουδάσεις αρκεί να μην είσαι μ-βλάκας.
(Τους ανθρώπους υψηλής ποιότητας να τους ψάχνετε μόνον στις Εξαιρετικές Εξαιρέσεις. 
   Κέρδη τραπεζών που επενδύονται; Σε ξένες τράπεζες, στα λαμόγια στη χλιδή κλπ. σπατάλες. Και όχι σε παραγωγικές επενδύσεις. -Ποιες επενδύσεις, αφού δεν παράγουν ΤΙΠΟΤΑ!! ΚΑΝΟΥΝ ΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, αλλά γραφειοκρατικές μη παραγωγικές εργασίες, ΠΑΘΗΤΙΚΕΣ και τα τρώνε τα λαμόγια.. Μας κυβερνούν οι αλλοδαποί μασόνοι εβραίοι μετανάστες τραπεζίτες (καρτέλ) χωρίς δικά τους λεφτά, αλλά με του λαού τα δικά μας ή του κράτους κλπ. –Ποιου κράτος;;
         ΠΡΟΔΟΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ , Δικτατορίες τραπεζών
=Τράπεζας Ελλάδος 17% Ελληνική και 83% των ξένων.  ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΞΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ, ΠΩΣ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ!!! Τι κουνιέστε *Μ-βλάκες για Εθνική τράπεζα Ελλάδος με 17%…. και Εθνική ποιανού έθνος ρέεεεε;;;  Έπρεπε να την ονομάζουν ληστρική τράπεζα ΛΑΜΟΓΙΩΝ Ελλάδος.
=350 δις ευρώ το χρέος, και 280 δις ευρώ στις ξένες κλεπταποδοχές τράπεζες που συγκαλύπτουν τα λαμόγια της.   http://www.bankingnews.gr/%CE%A4%CE%A1%CE%91%CE%A0%CE%95%CE%96%CE%95%CE%A3

                       ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Οι "οικονομολόγοι"!!  
 ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ;;;  Πρώτα οι σύμβουλοι τρόικα το Δι-Νε-Του.……!!! το παρακράτος και τώρα οι τράπεζες κλπ.
=Θα πάρουν καινούρια μέτρα….  θα έχουμε και καινούριους μαλάκες;; =Σε πέντε τραπεζίτες του κόσμου χρωστάνε όλα τα κράτη του κόσμου, 40 τρις ευρώ είναι το ΧΡΕΟΣ 
=Οι οικονομολόγοι του κράτους ισούνται μα άσχετους "επιστήμονας"
=1 Δανεικά παίρνουν μόνον οι μαλάκες εκτός μερικών ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ, ή *(ΕΕΕ = Εκτός Εξαιρετικών Εξαιρέσεων)
=2 Οικονομολόγοι του κράτους έχουν αξία όσο ένα κομπιουτεράκι των τεσσάρων πράξεων, 1.5 Ευρώ.
=3 Χρηματοδότηση (επιχορήγηση) πτωμάτων (κομμάτων ήθελα να πω) 244,2  εκατ. Ευρώ, τα φάγανε και τα χρωστάνε, μέχρι το 2015
=Δείτε την μάπα σας στο καθρέπτη. Μπας και δείτε και τον ψεύτη.
=Το 2000 ο Σημίτης ως πρωθυπουργός και ο Παπαντωνίου έλεγαν στις εφημερίδες ότι το Χρηματιστήριο είναι ο καθρέφτης της ελληνικής οικονομίας, και ο Γενικός Δείκτης θα πάει στις 7.000 μονάδες και έχει λαμπρό μέλλον, στο μέλλον Ή τους παραμύθιαζετε ή τους λέγατε ψέματα, Θυμάστε που με το παραμύθι σας την πάτησαν τους μισούς Έλληνες στο ΧΑΑ κι έχασαν το βίος τους, ή είχατε μεσάνυχτα από οικονομία. Ξέρατε ότι το χρηματιστήριο είναι ΤΖΟΓΟΣ, θεσμός απάτης.
=Τα χρηματιστήρια οι τράπεζες με τις κομπίνες τους φάγανε τα λεφτά, και άρχισαν οι κατασχέσεις οι απάτες οι αυτοκτονίες από χρέη προς τις τράπεζες χρηματιστήρια κλπ.
=Συνέχεια στο: Μπινελίκια για το χρηματιστήριο.  Χ.Α.Α  ΝΑ ΠΟΙΟΙ ΤΑ ΦΑΓΑΝΕ. http://www.tzinis.com/xaa.htm
   Με τον σπαταλησμό τα οικονομούσανε οι τράπεζες, τα λαμόγια τους, τα εργοστάσια, τα εμπορικά καταστήματα, προτρέπανε τον λαό σε σπατάλες κλπ. Τζίρος σπαταλήσμου.
   Κρίση έχουμε μόνον στη σπαταληστική συνείδηση, ΜΟΝΟΝ ΣΤΙΣ ΣΠΑΤΑΛΕΣ ΜΑΣ. Έχουν πριμοδοτήσει την σπατάλη για να τα οικονομούν οι βιομήχανοι οι τράπεζες, με δάνεια καταναλωτικά τις πιστωτικές κάρτες, διάφορες εκπτώσεις μπόνους κλπ. Και έκαναν τον κόσμο σπάταλο άπληστο και δέσμιο της μεγαλομανίας του. ΚΡΙΣΗ έχουμε στην σπατάλη, στον μιμητισμό στην μεγαλομανία και στα λαμόγια. Στους διευθυντές των 10 - 50 χιλιάδων τον μήνα κλπ. λαμόγια.
   Και οι κυβερνώντες με τα δάνεια και τα δανικά (δημόσιο χρέος.) μας πουλούσαν διακυβέρνηση υψηλής ποιότητας, στα ζώα.  Δανικά δάνεια παίρνει το δανικά κράτος, δηλαδή οι ανίκανοι που μας κυβερνούν, αλλά και οι βλάκες που
τους ψηφίζουν δεν ξυπνούν
Φαύλος κύκλος. Για να κινηθεί η αγορά, πρέπει να υπάρχουν καταναλωτές για να γίνετε τσίρος ή σπατάλη, αλλά και κατασχέσεις από της τράπεζες.  

  ==== ΛΥΣΗ ==== Μόνον η κρίση θα μας την λύσει, όταν όλους μας θα μας τσακίσει.
   Για ποια οικονομική κρίση μας μιλάτε, (ο ιδιωτικός τομέας πηγαίνει περίφημα) κρίση έχει το μυαλό σας κι απ' αυτή κινδυνεύουμε. Με ποιο δικαίωμα ο τυχόν άσχετος πολιτικός να ξεπουλάει την Ελλάδα στην εξάρτιση (δάνεια, πώληση ΑΓΕΤ ΟΤΕ ΔΕΗ κλπ. ) Αγαπητοί ΣΩΤΗΡΕΣ της Ελλάδος, παραδεχθείτε την ασχετοσύνη σας και την ανικανότητά σας για τα θέματα που ΠΑΤΕ να λύσετε, και να σας επιβληθούν κυρώσεις όπως στις μικρό-επιχειρήσεις.                
Η σειρά των Α: *(ΑΑΑΑ……) =Άσχετοι άχρηστοι ανίκανοι ανεύθυνοι ανέντιμοι αφιλότιμοι αδίστακτοι άδικοι ανίδεοι ανάξιοι ασύδοτοι άνανδροι αποτυχημένοι  ακαμάτες απεχθείς απάτριδες ανθέλληνες και ανιπρόκοποι.
Δυστυχώς: "Όλοι" τα' αρπάζουμε ή τα τσεπώνουμε, κ' άλλοι τα βλέπουνε και παλαβώνουνε,
κ' οι κυβερνώντες να το βουλώνουνε ,και δέκα ψύλλους τους καλιβώνουνε (πεταλώνουνε).
"Όλοι" τ' αρπάζουνε τ' οικονομούνε, κ' ύστερα κάθονται και τα γλεντούνε,
και όσοι τους βλέπουνε και δεν μπορούνε, την ηθικότητά τους την βλαστίσουνε.
 Με εκτίμηση ΤΖΙΝΙΣ Χ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ http://users.otenet.gr/~tzinis  http://www.tzinis.blogspot.com/   tzinis@otenet.gr
Περισσότερα   http://users.otenet.gr/~tzinis/pernondinon.htm

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Ο δικηγόρος της Helios επικεφαλής της επιτροπής για την έκρηξη στο Μαρί !!! (?)


Σύμφωνα με το διάγγελμα του Κύπριου προέδρου Δ. Χριστόφια ο γνωστός δικηγόρος Πόλυ Πολυβίου ορίστηκε ως επικεφαλής ανεξάρτητης μονομελούς επιτροπής για να διερευνήσει τα γεγονότα που αφορούν τη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση στο Μαρί. Σημειώνεται μόνο πως ο.....
Πόλυ Πολυβίου είναι και συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας Helios του Ανδρέα Δράκου, έναντι των συγγενών των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου 2005 στην εκδίκαση της υπόθεσης η οποία συνεχίζεται.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

Την ακύρωση του Μεσοπρόθεσμου ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Ρώμη, όπου βρίσκεται προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο της της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. «Η κυβέρνηση με εκβιασμούς πέρασε το Μεσοπρόθεσμο υποτίθεται για να αποτραπεί η χρεοκοπία της χώρας. Μία εβδομάδα μετά η χρεοκοπία, όπως και να την χαρακτηρίσουν, είναι προ των πυλών», δήλωσε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η χρεοκοπία "δεν θα είναι 'επιλεκτική'  για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας".

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού υποστήριξε πως "εφ’ όσον η υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου έφερε τη χρεοκοπία πιο κοντά, η κυβέρνηση οφείλει να το ακυρώσει και να διεκδικήσει ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα του χρέους τώρα".
ΠΡΕΖΑ TV
14-7-2011

Eπιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία γίνεται ο πρώτος Βουλευτής που κάνει πράξη τα λόγια του και παραιτείται από όλες τις απολαβές από τις ειδικές επιτροπές της Βουλής και του βουλευτικού του αυτοκινήτου



Κύριο
Φίλιππο Πετσάλνικο
Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
Αθήνα, 12 Ιουλίου 2011
Αρ. Πρωτ.:
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Την 8η Ιουνίου είχα αποστείλει επιστολή σε όλους τους συναδέλφους με την οποία έθετα ένα πλαίσιο λελογισμένης περιστολής των βουλευτικών προνομίων ως ελάχιστη απάντηση του Κοινοβουλίου στην πρωτοφανή κρίση που μαστίζει την χώρα μας. Δυστυχώς, ένα μήνα μετά ελάχιστοι συνάδελφοί μου απάντησαν επί της ουσίας στα θέματα τα οποία έθεσα.
Αντιλαμβάνομαι ότι, και ως αποτέλεσμα της δικιάς μου παρέμβασης, υπάρχει ένας προβληματισμός στο προεδρείο της Βουλής γύρω από τα ζητήματα αυτά. Φοβάμαι όμως ότι για άλλη μια φορά οι συντεχνιακές πιέσεις θα αποτρέψουν το Κοινοβούλιο από την λήψη πραγματικά τολμηρών αποφάσεων που θα στείλουν ένα ξεκάθαρο θετικό μήνυμα στην κοινωνία.
Τα μισόλογα και οι ψίθυροι το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν την δυσπιστία της κοινωνίας απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Πιστεύω ότι έχει φτάσει η στιγμή να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις. Προσωπικά δεν μου αρκεί να κρύβομαι πίσω από την κατάθεση προτάσεων που ενδεχομένως να μη γίνουν ποτέ αποδεκτές και να μείνουν στη θεωρία. Κατά συνέπεια, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι από σήμερα:
• Παραιτούμαι όλων των απολαβών που συνδέονται με την συμμετοχή μου σε διαρκείς και ειδικές επιτροπές της Βουλής.
• Επιστρέφω στο Κοινοβούλιο το βουλευτικό μου αυτοκίνητο και παραιτούμαι από οποιαδήποτε αξίωση να προμηθευτώ καινούργιο βουλευτικό αυτοκίνητο όταν λήξουν οι τρέχουσες μισθώσεις τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Πέραν αυτών, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι ώστε το σύνολό των προτάσεων που κατέθεσα να μπουν στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου και να αποκτήσουν πρακτικό περιεχόμενο.
Με εκτίμηση,


Κυριάκος Μητσοτάκης


Αναγνώστης
N.A.