Τρίτη 5 Αυγούστου 2008

Έξι απαντήσεις έχει το Ιράν.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι πολύ πιθανό το Ισραήλ να επιτεθεί εναντίον του Ιράν την περίοδο ανάμεσα στον ερχόμενο Νοέμβριο και Ιανουάριο, χωρίς να μπορούμε όμως να αποκλείσουμε και μια ξαφνική πιο σύντομη (χρονικά) επίθεση.

Επίσημος …στόχος είναι η εξουδετέρωση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Στην περίπτωση αυτή, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Yediot Aharonot, το Ιράν θα μπορούσε να απαντήσει με έξι τρόπους.

1) Να πραγματοποιήσει «χειρουργικές» επιθέσεις στον Κόλπο. Στο πλαίσιο αυτό, ο ιρανικός στρατός θα «κτυπήσει» διάφορα πλοία στον Κόλπο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πίσω από αυτή τη μέθοδο βρίσκονται οι Φρουροί της Επανάστασης, οι οποίοι έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι είναι έτοιμοι να σπείρουν το χάος με επιθέσεις αυτοκτονίας στα στενά του Ορμούζ.

2) Να επιτεθεί σε στόχους αμερικανικών και ισραηλινών συμφερόντων. Ο ιρανικός στρατός έχει προειδοποιήσει ότι θα κτυπήσει 32 στόχους στην ευρύτερη περιοχή .(φώτο 1)

Διαθέτει πυραύλους ικανούς να βυθίσουν ….«μεγάλα πλοία», κι άλλους που μπορούν να πλήξουν στόχους πέρα από τον Κόλπο, όπως για παράδειγμα είναι οι αμερικανικές βάσεις του Κατάρ και του Μπαχρέιν. Επιπλέον, οι Ιρανοί διαθέτουν πυραύλους Shihab-3, με βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων, που μπορούν να πλήξουν το Ισραήλ.(φώτο 2)

3) Να υποθάλψει τη βία στο Ιράκ. Η Ουάσινγκτον έχει ήδη κατηγορήσει το Ιράν ότι υποστηρίζει τις ένοπλες οργανώσεις στο Ιράκ, γεγονός που η Τεχεράνη διαψεύδει. Δυτικοί διπλωμάτες επισημαίνουν ότι το Ιράν θα μπορούσε να διοχετεύσει μεγάλες ποσότητες όπλων στο Ιράκ, περιπλέκοντας την αποστολή του αμερικανικού στρατού. Το Ιράν διατηρεί ιστορικούς δεσμούς με τους Σιίτες του Ιράκ, πολλοί ηγέτες των οποίων είχαν καταφύγει στη χώρα αυτή κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Σαντάμ Χουσεϊν.

4) Να αποσταθεροποιήσει το Αφγανιστάν. Δυτικοί αξιωματούχοι εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι Ταλιμπάν έλαβαν ιρανικά όπλα, είτε απ’ ευθείας είτε μέσω εμπόρων ναρκωτικών και όπλων. Το σιιτικό Ιράν είναι αντίθετο με τον σουνιτικό ζήλο των Ταλιμπάν. Όταν οι τελευταίοι κυβερνούσαν το Αφγανιστάν, παρ’ αλίγο να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών. Όμως, σε περίπτωση σύγκρουσης με τους Αμερικανούς, το Ιράν θα μπορούσε να συμμαχήσει και με τον χειρότερο εχθρό του.

5) Να ζητήσει τη βοήθεια των περιφερειακών συμμάχων του, που θα μπορούσαν να πλήξουν το Ισραήλ στη θέση του. Για παράδειγμα, οι Σιίτες του νότιου Λιβάνου δεν θα έμεναν απαθείς σε περίπτωση που δεχόταν επίθεση το Ιράν. Δράση θα μπορούσε να αναλάβει, είτε η Χεζμπολάχ, είτε η Χαμάς, αν όχι και οι δύο οργανώσεις μαζί.

6) Να συλλάβει ομήρους. Η Δύση έχει κατηγορήσει το Ιράν ότι σχεδίασε και στήριξε πολλές απαγωγές Αμερικανών, κι άλλων ξένων στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου. Το κενό που άφησε η αποχώρηση των συριακών δυνάμεων από τον Λίβανο καλύφθηκε σε μεγάλο μέρος από το Ιράν, που υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ. Θα μπορούσε λοιπόν κανείς να υποθέσει ότι η Τεχεράνη θα ενθαρρύνει τη σιιτική οργάνωση να απαγάγει και άλλους στρατιώτες της Τσαχάλ, στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Αυτά αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα . Εγώ απλώς να σας αναφέρω ότι μια επίθεση στο Ιράν είναι πιθανό να οδηγήσει στην παγκόσμια κατάρρευση του οικονομικού συστήματος , όπως αυτό έχει δημιουργηθεί μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Από την στιγμή που θα έχουμε επιθέσεις και εχθροπραξίες στα στενά του Hormuz, (μέσω των οποίων διακινείτε το 40 % του συνόλου των θαλασσίων μεταφορών αργού πετρελαίου ), θα οδηγηθούμε αυτομάτως σε τιμές πετρελαίου πάνω από 300 δολ./βαρέλι.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα οι συνέπειες θα είναι κατακλυσμικές για την παγκόσμια οικονομία και τα χρηματιστήρια.

Βαρύ …φθινόπωρο προβλέπεται .


http://politis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου