Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008

Όπλο κατά του καρκίνου η βιταμίνη C


Ποντίκια στα οποία είχαν εμφυτευθεί καρκινικά κύτταρα και στη συνέχεια τους είχαν χορηγηθεί πολύ υψηλές δόσεις βιταμίνης C, εμφάνισαν τη μισή ανάπτυξη καρκινικών όγκων σε σχέση με όσα δεν είχε χορηγηθεί βιταμίνη.

Η βιταμίνη C είναι πιθανό να αποτελεί τελικά ένα πολύτιμο όπλο κατά του καρκίνου, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα στη διάρκεια της οποίας, υψηλές δόσεις της βιταμίνης αυτής μείωσαν εντυπωσιακά την αύξηση των καρκινικών όγκων σε πειραματόζωα.

Η ιδέα ότι η βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά του καρκίνου διατυπώθηκε για πρώτη φορά στη διάρκεια της δεκαετίας του '70 από τον Αμερικανό ερευνητή, Λάινους Πόλινγκ, κάτοχο του βραβείου Νόμπελ Χημείας το 1954.

Ωστόσο, η ιδέα προκάλεσε τότε πολλές διχογνωμίες, ενώ οι έρευνες που ακολούθησαν δεν απέδειξαν την ορθότητά της. Με τη διαφορά ότι εκείνες οι έρευνες δεν χρησιμοποίησαν ενέσιμη μορφή της βιταμίνης, αλλά σκευάσματα που χορηγούνταν από το στόμα.

Η νέα έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας χρησιμοποίησε ενέσεις βιταμίνης C, ώστε να είναι δυνατές πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της δραστικής ουσίας.

Στη διάρκεια των πειραμάτων, τα ποντίκια στα οποία είχαν εμφυτευθεί καρκινικά κύτταρα και στη συνέχεια τους είχαν χορηγηθεί πολύ υψηλές δόσεις βιταμίνης C σε ενέσιμη μορφή, εμφάνισαν τη μισή περίπου ανάπτυξη καρκινικών όγκων σε σχέση με εκείνα στα οποία δεν είχε χορηγηθεί βιταμίνη C.

Το επόμενο βήμα θα ήταν να αρχίσουν έρευνες για να διαπιστωθεί εάν αυτή η μέθοδος αποδίδει τα ίδια θετικά αποτελέσματα και στους ανθρώπους, όπως δήλωσε ο δρ. Μαρκ Λιβάιν, επικεφαλής της έρευνας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου