Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

«Φαίνεται ότι (οι Ουκρανοί) χορεύουν στη μουσική που ενορχηστρώνεται όχι στο Κίεβο, αλλά εκτός της χώρας»,

Νέα τροπή έλαβε χθες η τροφοδοσία της Ευρώπης με το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς η Μόσχα υποστηρίζει πως η Ουκρανία εμποδίζει τη ροή του προϊόντος προς τη Γηραιά Ήπειρο και κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι «ενορχηστρώνει» τις πράξεις του Κιέβου.

«Πιστεύαμε χθες ότι η πόρτα για το ρωσικό αέριο ήταν ανοιχτή, αλλά και πάλι έκλεισε από τους Ουκρανούς» δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού μονοπωλίου της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ. «Φαίνεται ότι (οι Ουκρανοί) χορεύουν στη μουσική που ενορχηστρώνεται όχι στο Κίεβο, αλλά εκτός της χώρας», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μία συμφωνία Ουκρανίας - Ρωσίας την οποία δεν κατονόμασε.

Το Κίεβο, από την πλευρά του, απέδωσε τα νέα εμπόδια που εμφανίστηκαν στις απαιτήσεις της Ρωσίας να δρομολογηθεί το αέριο προς την Ευρώπη μέσω μίας διαδρομής που τεχνικά είναι απίθανη και θα απαιτούσε τη διακοπή της τροφοδοσίας στην εσωτερική ουκρανική αγορά.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουστσένκο, ο οποίος εξαιτίας της κρίσης αντιμετωπίζει οξυμμένο πολιτικό πρόβλημα στο εσωτερικό της χώρας και αμφισβήτηση του ιδίου, επιτέθηκε με σφοδρότητα για μία ακόμη φορά στο Κρεμλίνο.

Η όλη κατάσταση έχει προκαλέσει εμφανή εκνευρισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο επικοινώνησε απευθείας με το Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να εκφράσει την απογοήτευσή του τόσο «για τις ποσότητες αερίου που ρέουν προς την Ευρώπη» όσο και για την αδυναμία των Ευρωπαίων παρατηρητών να έχουν πρόσβαση στα κέντρα διανομής. Ο Πούτιν υποσχέθηκε «να κοιτάξει» και τα δύο ζητήματα.

Εξάλλου, στη Μόσχα σπεύδουν σήμερα οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας και της Σλοβακίας, οι οποίες είναι οι δύο χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τη διακοπή.

Χθες το πρωί η Ρωσία είπε ότι άνοιξε τις στρόφιγγες για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα, αλλά οι Ευρωπαίοι παρατηρητές που έχουν εγκατασταθεί στην Ουκρανία ανέφεραν ότι «πολύ περιορισμένες» ποσότητες αερίου ρέουν προς την Ουκρανία. Την ίδια ώρα οι ελλείψεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι μεγάλες και τα αποθέματα έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο.

http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου