Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

"Η Ελλάδα δε θα μείνει χωρίς συνέπειες"

"Η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε περίοδο κρίσης" έλεγαν τα δελτία ειδήσεων το βράδυ της Δευτέρας. "Η Ελλάδα δε θα μείνει χωρίς συνέπειες". "Η κατάρρευση της τέταρτης μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας των ΗΠΑ" της Lehman Brothers θα έχει συνέπειες και για την Ελλάδα καθώς ελληνικές τράπεζες έχουν ομόλογα της εταιρίας" σχολιάστηκε σε άλλο δελτίο. Η πραγματικότητα, δυστυχώς, είναι χειρότερη από αυτή που φαίνεται και έχουμε, μόλις, εισέλθει στη φάση της αρχής συνειδητοποίησης από το ευρύ κοινό ότι "κάτι δεν πάει καλά" ή ότι "κάτι πάει χειρότερα απ' ότι συνήθως". Είναι τόσες πολλές οι διαδρομές των συνεπειών που θα υπάρξουν στο κοντινό, πια μέλλον, που είναι αδύνατο να τις περιγράψουμε στην έκταση αυτής της στήλης.

Έχουμε γράψει πολλές φορές στο παρελθόν ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα πριν γίνουν καλύτερα και δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως. Η κατάρρευση της Lehman Brothers δεν εξέπληξε καθόλου την αγορά, τουλάχιστον όχι τη Δευτέρα. Και πώς να γίνει αυτό όταν η μετοχή της εταιρίες έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα στο -77,84%. Αν η ΕΤΕ έχανε 78% σε μία εβδομάδα και μετά ανακοινώνοντας η κατάρρευσή της θα σας προκαλούσε έκπληξη μία τέτοια είδηση; Δεν υπάρχουν εκπλήξεις στη χρηματιστηριακή αγορά ούτε απρόβλεπτες κρίσεις, παρά το ότι αυτό ακριβώς ήταν το μήνυμα που προσπάθησε να περάσει ο τέως πρόεδρος της FED κύριος Γκρίνσπαν, σε πρόσφατη συνέντευξή του. Οτιδήποτε βιώνουμε σήμερα είχε προβλεφτεί πριν 1,5 με 2 έτη με αναλύσεις που ξετύλιγαν το κουβάρι, όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η Lehman Brothers δεν είναι παρά άλλο ένα θύμα – επιβεβαίωση της πραγματικότητας. Την προηγούμενη εβδομάδα η AIG έχασε 45,21% και η Merrill Lynch 36,40%. Η Wachovia έκλεισε με απώλειες 16,54%. Αυτές είναι μερικές από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρίες του κόσμου.

Όσον αφορά στις χρηματιστηριακές αγορές μετοχών, ούτε και εδώ υπάρχουν εκπλήξεις. Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας της δοκιμασίας των χαμηλών του 2008 και αυτό είναι κάτι το οποίο έχουμε πει από την αρχή του. Το ΧΑ έχει μία από τις χειρότερες συμπεριφορές έναντι των υπόλοιπων χρηματιστηρίων ανά τον κόσμο οπότε η αρνητική υπερβολή του είναι, στατιστικά, πολύ πιθανή.

Όλοι οι βασικοί διεθνείς δείκτες δοκιμάζουν το 100% των σημαντικότερων στηρίξεων του 2008 και ο ΓΔ έχει προλάβει να κλείσει, ήδη, κάτω από τη δική του, όπως ακριβώς έχει κάνει σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις. Τα μακροπρόθεσμα οργανωμένα κεφάλαια δεν έχουν επιστρέψει, κάτι το οποίο δεν έχουμε σταματήσει να υποστηρίζουμε από τότε που αποχώρησαν οριστικά, στα μέσα του 2007 και μέχρι να γίνει αυτό, ώστε να υπάρξει θετική παρέμβαση, η αδυναμία θα παραμένει.


http://www.analitis.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου