Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Ελληνο-Ρωσική συνεργασία,Αμερικανική ανησυχία..

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση καταστρώνει τον σχεδιασμό της για την αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου νέου μπαράζ πιέσεων από την πλευρά των ΗΠΑ, που αναμένεται να περιλάβει "τα ενεργειακά θέματα και τη στενή συνεργασία που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με τη Μόσχα".
Εβδομάδα παρασκηνιακών πιέσεων σε ό,τι αφορά τη διπλωματία των αγωγών φυσικού αερίου (click στο χάρτη για μεγέθυνση) σηματοδοτεί και η επίσκεψη αύριο στην Αθήνα, του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα.
Ο Νο1 στόχος του ταξιδιού του κ.Μπράιζα δεν είναι η προώθηση των Ελληνο-σκοπιανών διαπραγματεύσεων για μια γρήγορη επίλυση του προβλήματος,όπως λανθασμένα αναμεταδίδουν τα Ελληνικά ΜΜΕ αλλά "η διερεύνηση των προθέσεων της κυβέρνησης πάνω σε ενεργειακά θέματα".
O Αμερικανός διπλωμάτης θα επιδιώξει, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει συναντήσεις τόσο με αρμόδιους υπουργούς όσο και με επικεφαλής ενεργειακών φορέων, στους οποίους αναμένεται να μεταφέρει τις γνωστές θέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ, για περιορισμό της εξάρτησης της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο και τη "μονοπωλιακή", όπως τη χαρακτηρίζουν, ρωσική εταιρεία Gazprom.
Σημειωτέον ότι προχθες συνεδρίασε στη Μόσχα η μεικτή ελληνορωσική επιτροπή για τον νέο αγωγό φυσικού αερίου South Stream, που προωθούν Ρώσοι και Ιταλοί για τη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη. Πρόκειται για ένα σχέδιο που προωθούν η Gazprom και η ιταλική ΕΝΙ για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Βουλγαρία μέσω υποθαλάσσιου αγωγού από τη Μαύρη Θάλασσα. Από τη Βουλγαρία το αέριο θα μεταφέρεται στην Αυστρία μέσω της Σερβίας, ενώ Καραμανλής και Πούτιν έχουν ήδη συμφωνήσει παρασκηνιακά,σύμφωνα με πληροφορίες,για μια νότια διακλάδωση μέσω Ελλάδας για τη μεταφορά του στην Ιταλία.
Η οριστικοποίηση της συμμετοχής της Ελλάδας, οι ποσότητες που θα διέρχονται, τα ιδιοκτησιακά θέματα, αποτελούν αντικείμενο των διαπραγματεύσεων που έχουν αρχίσει μεταξύ των δύο πλευρών.
Η κυβέρνηση αναμένει με ενδιαφέρον να δει κατά πόσο ο κ. Μπράιζα θα συνδέσει τις εξελίξεις στα ενεργειακά με το βέτο της Ελλάδας στην ένταξη της FΥRΟΜ στο ΝΑΤΟ.
Η νέα επίσκεψη Καραμανλή στη Μόσχα το Μάιο,ακριβώς ένα μήνα μετά το Ελληνικό βέτο έχει κυριολεκτικά θορυβήσει το Στειτ Ντιπάρτμεντ και,σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ,οι επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στις επόμενες 30 ημέρες αναμένεται να συνεχιστούν..

Από http://greece-salonika.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου