Τρίτη 22 Απριλίου 2008

Η Earth Day και η κόκκινη κάρτα της Ελλάδας

Όποιος επισκέφτεί σήμερα το Google θα δει για άλλη μια φορά ένα διαφορετικό logo, από αυτά που μας συνηθίζει να κάνει η εταιρεία για να μας υπενθυμίσει μια μέρα με ιδιαίτερη σημασία.

Αυτό το, πολύ καλά σχεδιασμένο νομίζω, logo είναι αφιερωμένο για τη Μέρα της Γης, την Earth Day, που μνημονεύεται και γιορτάζεται λέει από το 1970 στις 22 Απριλίου. Μια ακόμα μέρα-αφορμή για να ταρακουνηθούμε, για να προβληματιστούμε σοβαρά για την συμπεριφορά μας και τις επιπτώσεις της πάνω στον πλανήτη.

Στο ίδιο τέμπο και το Yahoo!, το οποίο με ένα ωραίο animated logo παραπέμπει σε μια σελίδα με οικολογική θεματολογία αφιερωμένη στην Earth Day.


Και ταυτόχρονα διαβάζω και ακούω στον ΣΚΑΪ (που πολλά μπορεί να σχολιάσει κάποιος, αλλά το οτι έχει έναν σαφή προσανατολισμό προς το περιβάλλον μπορούμε να το παραδεχτούμε νομίζω) πως

Με την "κόκκινη κάρτα" από τον ΟΗΕ " γιορτάζει" η Ελλάδα την "Παγκόσμια ημέρα της Γης" που είναι αφιερωμένη στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Η χώρα μας είναι η μόνη ανάμεσα σε 141 κράτη που αποβλήθηκε από τα κριτήρια Κιότο, καθώς δεν έπεισε για την εγκυρότητα του συστήματος μέτρησης και καταγραφής των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έλαβε μέτρα παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις του επίτροπου Περιβάλλοντος Σταύρου Δήμα ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με διασυρμό.
[...]

Και συνεχίζω για περισσότερες λεπτομέρειες στο άρθρο του Γιώργου Λαλιου στην Καθημερινή:

Στις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές αρχές επικρατεί προβληματισμός σχετικά με το εύρος των συνεπειών, ενώ το αρμόδιο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ παραδέχθηκε για πρώτη φορά τον διασυρμό, μετακυλίοντας, ωστόσο, τις ευθύνες.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία την προηγούμενη Παρασκευή στα γραφεία του ΟΗΕ στη Βόννη, από την Επιτροπή Συμμόρφωσης με το Πρωτόκολλο του Κιότο. Η Επιτροπή έκρινε ότι οι διευκρινίσεις που παρείχε η χώρα μας απολογούμενη στις αρχές Μαρτίου ήταν ανεπαρκείς. Οπως αποφάσισε:

- Η Ελλάδα οφείλει να αναπτύξει και να καταθέσει εντός τριών μηνών στην Επιτροπή Συμμόρφωσης ένα σχέδιο συμμόρφωσης με συγκεκριμένα μέτρα και διοικητικές ρυθμίσεις, το οποίο θα ελεγχθεί από ομάδα εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής. Επί τη βάσει του νέου εθνικού συστήματος θα πρέπει να γίνει και η ετήσια απογραφή.
- Η Ελλάδα δεν δύναται να συμμετάσχει στους ευέλικτους μηχανισμούς του πρωτοκόλλου του Κιότο μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης. Οι μηχανισμοί αυτοί δίνουν στις βιομηχανικές χώρες τη δυνατότητα να επιτύχουν τους στόχους τους όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
[...]
«Η Ελλάδα, δυστυχώς, αποτελεί τη μοναδική χώρα στον κόσμο που κατονομάζεται διεθνώς για ανεπάρκεια του συστήματος καταγραφής των εκπομπών. Εκτός από την αδυναμία συμμετοχής της Ελλάδας στους μηχανισμούς του Κιότο, η απόφαση αυτή εκθέτει τη χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο», σχολίασε χθες ο διευθυντής της WWF κ. Δημ. Καραβέλλας.


Δεν νομίζω πως μπορώ να εμβαθύνω στα τεχνικά του θέματος για να ξέρω ακριβώς τι και πως, ή πόσο δίκαια ή άδικη είναι η "τιμωρία" της Ελλάδας. Αλλά το οτι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν κατάφερε να παρουσιάσει ένα σύστημα που να πείσει για την αξιοπιστία του, αυτό κάτι λέει...

Καλημέρα και καλή Ανάσταση! Και καλά μυαλά!

Από: http://gkriniaris.blogspot.com

1 σχόλιο:

  1. Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Celulite, I hope you enjoy. The address is http://eliminando-a-celulite.blogspot.com. A hug.

    ΑπάντησηΔιαγραφή