Τρίτη 29 Απριλίου 2008

Ο χορός καλά κρατεί !

Η διπλωματία των αγωγών με την διπλωματία αγοράς και παραγωγής όπλων δημιουργεί ένα παζλ για παίκτες με γερά νεύρα.

Οι νέες γεωστρατηγικές ισορροπίες επιβάλουν λεπτούς χειρισμούς με μελλοντικές βλέψεις.

Κρίσιμη σημασία έχει για την χώρα μας ο αγωγός South Stream.

Το σημερινό ταξίδι του κ. Καραμανλή στην Μόσχα έρχεται να κλειδώσει οριστικά την συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Συγχρόνως «τρέχουν» και οι διαπραγματεύσεις για την αγορά των 420 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης .

Τώρα οι συζητήσεις βρίσκονται στο πιο κρίσιμο στάδιο: των τεχνικών ζητημάτων και της διαμόρφωσης των αρμάτων.

Μπορεί κάποιοι πολίτες ,ζώντας μέσα στην καθημερινότητα τους να μην δίνουν και μεγάλη σημασία στο γεγονός ή κάποιοι άλλοι να το αγνοούν παντελώς.

Μπορεί να φαίνεται –από μια πρώτη ματιά-μικρή και ασήμαντη η συμφωνία (σε σύγκριση με άλλα οπλικά συστήματα) για τα ΤΟΜΑ , αλλά σας διαβεβαιώ ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ο Βλαντιμήρ Πούτιν ανασυντάσσει την ρωσική πολεμική βιομηχανία και προσπαθεί να δημιουργήσει συμμαχίες προκειμένου να διεισδύσει στις αγορές της δύσης.

Η Ελλάδα (μαζί με την Κύπρο ….πάνε πακέτο) αποτελεί ιδανική περίπτωση για την Ρωσία, μιας και είναι η μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ που έχει προμηθευτεί ρωσικά οπλικά συστήματα και έχει κατορθώσει με επιτυχία να τα διασυνδέσει στην πολεμικής της μηχανή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε η Ρωσία στην Ελλάδα, ήταν η δυσφήμιση που υπέστη στην «προ Πούτιν εποχή», καθόσον στις προηγούμενες αγορές είχε αναμιχθεί η ρωσική μαφία .

Έτσι πλέον δεν θέλουν να έχουν μεσολαβητές και θέλουν να συνομιλούν κατευθείαν με την κυβέρνηση.

Το ΒΜP-3 ΤΟΜΑ προ τριετίας ήρθε πρώτο στις δοκιμές που έγιναν εδώ και θεωρείται κορυφαίο σε παγκόσμιο επίπεδο, με μακράν το δεύτερο.

Η επιτυχία πέραν των τεχνικών χαρακτηριστικών του, είναι ότι η τιμή -που επιτεύχθηκε με διακρατική συμφωνία και χωρίς μεσάζοντες- είναι στο 1/3 των αντίστοιχων του ΝΑΤΟ.(…είπες τίποτα ….Άκη…!!!!!)

Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα συμπαραγωγής σε πρώτη φάση στην Ελλάδα ποσοστού 25-30%.

Πρόθεση των κκ. Πούτιν και. Καραμανλή είναι να προχωρήσουν οι δύο χώρες σε αναλογική συμπαραγωγή για το σύνολο των αρμάτων, που θα πωλούνται ΚΑΙ σε τρίτες χώρες !!

Η συνεργασία δεν περιορίζεται όμως μέχρι εκεί !

Ο κ. Πούτιν έχει εκφράσει την επιθυμία συνεργασίας και συμπαραγωγής σε θέματα πολεμικής βιομηχανίας και πέρα από την συμπαραγωγή του συγκεκριμένου άρματος.

Σε πρώτη φάση στη συμπαραγωγή των πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται όχι μόνο για τα ΤΟΜΑ που θα προμηθευτεί η Ελλάδα ,αλλά για όλες τις χώρες του κόσμου που θα πουληθεί το συγκεκριμένο ΤΟΜΑ .

Η ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) που κατασκευάζει βλήματα θεωρείται αξιόπιστος συνεργάτης και έχει τις δυνατότητες να ανταποκριθεί σε ένα τέτοιο εγχείρημα.

Έτσι μετά την πολιτική των αγωγών έχουμε σαν συνέχεια την πολιτική των οπλικών συστημάτων τα οποία άρχισαν να …….κατεβάζουν οι αγωγοί πριν ακόμη υλοποιηθούν.

Το όραμα μιας Ελλάδας αυτόνομης(σε έλλογο βαθμό) από πλευράς πολεμικής βιομηχανίας αρχίζει σιγά-σιγά να παίρνει σάρκα και οστά.

Η εγχώρια βιομηχανία οφείλει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών.

Ο καιρός που θα δούμε το ποσοστό για της αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό του κράτους μας να φθίνει σταδιακά και τα αντίστοιχα ποσά να μεταφέρονται στην υγεία και στην παιδεία, σε βάθος χρόνου ,δεν είναι πολύ μακριά.

Είναι μια ευκαιρία μοναδική για ένα ….εγχείρημα τεράστιο !

Δευτέρα, 28 Απρίλιος 2008

Ο εν …αναμονή ηγέτης του ΠΑΣΟΚ και το ...ψήσιμο !

Η επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στις ΗΠΑ συνδυάζεται μεν με τις διακοπές του Πάσχα, αλλά περιλαμβάνει και έντονη πολιτική δραστηριότητα.

Το πρόγραμμα του, αρκετά βαρύ ,περιλαμβάνει ομιλίες σε πανεπιστήμια, επαφές με εκπροσώπους της ομογένειας αλλά και επαφές …. παρακαταθήκες για το αύριο.

Ερμηνευόμενες ευρύτερα, οι επαφές του κ. Βενιζέλου ενέχουν παράλληλα και την «πολιτική χροιά» τους από το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός τυγχάνει «εν αναμονή ηγέτης» της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έτσι ακριβώς τον αντιμετωπίζουν στις μέχρι σήμερα επαφές του οι διάφοροι αξιωματούχοι και παράγοντες της Αμερικάνικης πολιτικής.

Στη συνάντηση του με τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μπράιζα (σε …συνέχεια της συνάντησης που είχε πριν από λίγες ημέρες ο κ. Μπράιζα με την ….κα Μπακογιάννη όπως αναφέρει και ο ίδιος στο επίσημο site του) η συζήτηση ….«επί χάρτου» περιλάμβανε το θέμα των ημερών για την ονομασία των Σκοπίων αλλά και το φλέγον ζήτημα για τις ΗΠΑ, αυτό των ενεργειακών θεμάτων .

Κοινώς υπήρξε …..αμφίπλευρη ενημέρωση κατά την πολιτική ορολογία ή …φροντιστηριακή υποστήριξη κατά την μαθησιακή ορολογία!

Λίγο αργότερα ο κύριος Βενιζέλος παρακάθηται σε γεύμα προς τιμήν του, που έγινε από το Ίδρυμα που εκδίδει το περιοδικό Mediterranean Quarterly, στην λέσχη Κόσμος Κλαμπ.

Στα μέλη του Ιδρύματος περιλαμβάνεται επίσης ο κ. Μάθιου Νίμιτς, που βρίσκονταν εκτός Ουάσιγκτον την ημέρα του γεύματος για τον κ. Βενιζέλο και έτσι δεν παρέστη.

Απών ήταν επίσης ο Πρόεδρος του Ιδρύματος αλλά και του ΑΝΤ1, κ. Μίνος Κυριακού.

Το πρόγραμμα του κ. Βενιζέλου στις ΗΠΑ περιλάμβανε και ομιλία στο Woodrow Wilson International Center κάτι που προκάλεσε κάποιες συζητήσεις.

Και μόνο το θέμα της (…..«Είναι μήπως οι ΗΠΑ ήδη μέλος της ΕΕ;») ήταν αρκετό για να κεντρίσει το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των «Washington Times» ο κ. Βενιζέλος απευθύνθηκε σε ειδικευμένο ακροατήριο επί των διεθνών σχέσεων και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στον Λευκό Οίκο έχουν μείζονες επιπτώσεις στις Βρυξέλλες, για να υπογραμμίσει: «Οι ΗΠΑ πρέπει να κατανοήσουν ότι ενεργούν σαν de facto μέλος της ΕΕ».

Βεβαίως, ορισμένοι «κακεντρεχείς» θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι μάλλον το ανάποδο είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.

«Μήπως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ήδη άλλη μία Πολιτεία των ΗΠΑ;».

Πέραν της ομιλίας αυτής ο πρώην υπουργός συναντήθηκε με πολιτικούς παράγοντες, στελέχη της Γερουσίας και εκπροσώπους της ομογένειας.

Μεταξύ άλλων είχε συνομιλίες με τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Λι Χάμιλτον, καθώς και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας κ. Τζο Μπάιντεν.

Και οι δύο συγκαταλέγονται μεταξύ των φερομένων ως υποψηφίων για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών σε περίπτωση νίκης του κ. Μπαρακ Ομπάμα.

Το πρόγραμμα του κ. Βενιζέλου περιλαμβάνει ,αύριο 29 Απριλίου, ανοιχτή εκδήλωση στη Νέα Υόρκη στο Σταθάκειο Κέντρο με θέμα "η ομογένεια και η εθνική στρατηγική".

Όπως καταλαβαίνουμε ο κ. Βενιζέλος κάνει ότι περνάει απ’ το χέρι του για τη συνδρομή του στην …βελτίωση αυτού του τόπου.

Δεν κάθεται, όπως νομίζουν μερικοί -μερικοί. Είναι μέσα σ’ όλα και δεν χωράει πλέον καμιά αμφισβήτηση περί αυτού.

Μάλιστα, …..χωρίς να είναι πρόεδρος, ……χωρίς καν να ανήκει στην κεντρική οργανωτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με ….δικιά του πρωτοβουλία ταξίδεψε στις Η.Π.Α. για να φροντιστηριαστεί σχετικά με καυτά θέματα που αφορούν το μέλλον της χώρας μας.

Κάτι …..ψήνεται και οπωσδήποτε αυτό δεν είναι ο ….οβελία των ημερών.

Όταν ο ένας βάζει το δάκτυλο στην.... αλυσίδα (!!!) του ποδηλάτου , ο άλλος το βάζει …..στο μέλι!

Από http://politis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου