Εξι νέους φόρους, δύο ευνοϊκές ρυθμίσεις, αλλά και δύο «πυροτεχνήματα», προκειμένου να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, περιλαμβάνει το «καλάθι» του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για το 2009.
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, παρουσίασε χθες το «πακέτο» των νέων μέτρων, που εγκρίθηκαν από την Κυβερνητική Επιτροπή, και τα οποία πιστοποιούν το «ναυάγιο» του προϋπολογισμού αλλά και την αποτυχία όλων των κινήσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τον ουσιαστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.
Η στενωπός, στην οποία βρίσκεται πλέον η ελληνική οικονομία, αναμφισβήτητα και λόγω της διεθνούς κρίσης, οδήγησε την κυβέρνηση στην υλοποίηση της τρίτης φάσης της φορολογικής μεταρρύθμισης με επώδυνα μέτρα που θα περιληφθούν σε σχέδιο νόμου, το οποίο θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.
Ειδικότερα, στο εν λόγω σχέδιο νόμου, μεταξύ των άλλων, θα περιλαμβάνονται:
* Η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για ελεύθερους επαγγελματίες, εισοδηματίες και επιτηδευματίες.
Συγκεκριμένα το αφορολόγητο όριο, των 10.500 ευρώ που ισχύει σήμερα με βάση τη φορολογική κλίμακα, θα αντικατασταθεί με συντελεστή 10%, γεγονός που σημαίνει ότι οι ανωτέρω κατηγορίες φορολογουμένων θα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ [EUR=X] που θα αποκτούν.
Ετσι, στην περίπτωση που κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας δηλώσει το 2009 ότι τα φετινά του εισοδήματα ανήλθαν σε 10.500 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 1.050 ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, θεσπίζεται ειδική ρύθμιση για τους νέους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, για τους οποίους, κατά τα τρία πρώτα έτη από την έναρξη εργασιών τους, θα εξακολουθεί να ισχύει ως έχει το αφορολόγητο όριο.
Επίσης, εξακολουθούν να ισχύουν τα αφορολόγητα όρια που προβλέπονται για τα προστατευόμενα τέκνα (1.000 ευρώ για το πρώτο παιδί, 1.000 ευρώ για το δεύτερο παιδί, 8.000 ευρώ για το 3ο παιδί κ.λπ.).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάταξη αυτή συμβάλλει, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, στη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, καθώς η ανάλυση των φορολογικών εσόδων δείχνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ελεύθερων επαγγελματιών - επιτηδευματιών δηλώνει κατά μέσο όρο σημαντικά μικρότερο εισόδημα από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ενώ παράλληλα μεγάλο ποσοστό δηλώνει εισόδημα μικρότερο του αφορολογήτου ορίου που ισχύει σήμερα (10.500 ευρώ) και υπάρχει σημαντική καταστρατήγηση του αφορολόγητου ορίου.
* Η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 20%.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το Νοέμβριο οι ιδιοκτήτες όλων των επιβατικών και επαγγελματικών αυτοκινήτων οχημάτων ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, αλλά και μοτοσικλετών, θα κληθούν να πληρώσουν τα νέα αυξημένα τέλη για την απόκτηση του ειδικού σήματος τελών κυκλοφορίας του 2009.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι για μεν τα επιβατικά οχήματα δεν υπήρξε καμία αύξηση στα τέλη από το 2005, ενώ για τα επαγγελματικά από το 2002. Τα ηλεκτροκίνητα και υβριδικά οχήματα συνεχίζουν να απαλλάσσονται τόσο από τα τέλη ταξινόμησης όσο και από τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας.
* Η αύξηση του ποσοστού της προκαταβολής φόρου για όλες τις επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, αυξάνεται από 65% σε 80%, από το 2009, το ποσοστό προκαταβολής φόρου των ημεδαπών Ανωνύμων Εταιρειών, των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης και ορισμένων άλλων νομικών προσώπων, όπως των αλλοδαπών επιχειρήσεων που λειτουργούν με οποιονδήποτε τύπο εταιρείας και των δημόσιων, δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων.
Μείωση φορολογικών συντελεστών
Το πρόγραμμα μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους συνεχίζεται κανονικά και επιπλέον η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης, προχωρά από το 2010 στην περαιτέρω μείωση των συντελεστών.
Στόχος της κίνησης αυτής είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, η στήριξη των μισθωτών και συνταξιούχων, που «σηκώνουν» με βάση και τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων τον κύριο όγκο των φορολογικών βαρών, ενώ ενισχύει τη φορολογική δικαιοσύνη.
Ταυτόχρονα, όμως, το οικονομικό επιτελείο προχωρά και στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, προκειμένου να ενισχυθούν η επιχειρηματικότητα, οι επενδύσεις και η απασχόληση.
Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής:
* Μειώνεται σταδιακά, κατά μία ποσοστιαία μονάδα κατ' έτος, ο κεντρικός συντελεστής φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, δηλαδή της κλίμακας εισοδήματος από 12.000 έως 30.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, από 25% που ισχύει για το 2009, διαμορφώνεται σε 24% στη χρήση 2010, 23% το 2011, 22% το 2012, 21% το 2013 και 20% από το 2014 και εφεξής.
* Μειώνεται σταδιακά, κατά μία ποσοστιαία μονάδα κατ' έτος, ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος των κερδών των ημεδαπών Ανωνύμων Εταιρειών, Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης, συνεταιρισμών, δημόσιων, δημοτικών επιχειρήσεων, καθώς και αλλοδαπών επιχειρήσεων, από 25% που ισχύει σήμερα σε 20% εντός της περιόδου 2010 - 2014.
Συγκεκριμένα, ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 24% κατά τη χρήση του 2010, 23% του 2011, 22% του 2012, 21% του 2013 και 20% από τη χρήση του 2014 και εφεξής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι ανωτέρω ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου έχουν ως πρωταρχική επιδίωξη, κατά τον κ. Αλογοσκούφη, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Το οικονομικό επιτελείο, άλλωστε, πιστεύει ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για την αύξηση των φορολογικών εσόδων σε σχέση με το ΑΕΠ, αφού το σύνολο των εσόδων από την άμεση φορολογία στην Ελλάδα είναι σταθερά τα τελευταία δεκαπέντε και πλέον χρόνια, πολύ χαμηλότερο από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., παρά το γεγονός ότι οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα δεν είναι από τους χαμηλότερους στην Ε.Ε.
Φορολόγηση κινητών αξιών
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, όπως υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης, θεσπίζονται με το εν λόγω φορολογικό νομοσχέδιο διατάξεις που προβλέπουν ότι από την 1η Ιανουαρίου 2009:
* Φορολογούνται με συντελεστή 10% τα μερίσματα.
Συγκεκριμένα, τα μερίσματα που καταβάλλονται από ημεδαπές Ανώνυμες Εταιρείες σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ημεδαπά ή αλλοδαπά, θα φορολογούνται, με τη μορφή παρακράτησης, με τον ανωτέρω συντελεστή. Η φορολόγηση αυτή εξαντλεί και τη φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων.
Επισημαίνεται ότι η σχετική διάταξη θα εφαρμόζεται για μερίσματα που εγκρίνονται από γενικές συνελεύσεις ημεδαπών ανώνυμων εταιρειών μετά την 1/1/2009.
Με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου, προβλέπεται και η φορολόγηση μερισμάτων που εισπράττουν φυσικά πρόσωπα κάτοικοι Ελλάδος από ανώνυμες εταιρείες της αλλοδαπής, με τη μορφή παρακράτησης, με συντελεστή 10%.
* Φορολογείται η υπεραξία των μετοχών.
Ειδικότερα, τα κέρδη που αποκτούν τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις από την πώληση εισηγμένων μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε τιμή ανώτερη της τιμής απόκτησής τους και οι οποίες αποκτώνται μετά την 1/1/2009, φορολογούνται με συντελεστή 10%.
Η σχετική διάταξη θα εφαρμόζεται και στις μεταβιβάσεις μετοχών εισηγμένων σε αλλοδαπό χρηματιστήριο αξιών ή σε άλλο διεθνώς αναγνωρισμένο χρηματιστηριακό θεσμό.
* Φορολογούνται τα stock options.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η ωφέλεια που αποκτούν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ημεδαπής Ανώνυμης Εταιρείας, διοικητικά στελέχη, διευθυντές ή το προσωπικό της κατά την άσκηση δικαιώματος προαίρεσης αγοράς μετοχών της ίδιας της εταιρείας (stock options), εισηγμένων στο Χ.Α., φορολογείται με τις γενικές διατάξεις, δηλαδή ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. Είναι βέβαια αυτονόητο ότι θα φορολογείται αυτοτελώς, με συντελεστή 10%, η υπεραξία που προκύπτει από την πώληση των μετοχών αυτών.
* Καταργείται ο φόρος 0,15% που επιβάλλεται στην αξία των πωλούμενων μετοχών, εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών που προέρχονται από αγορές που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά, λόγω της επιβολής φορολογίας με συντελεστή 10% στα κέρδη που αποκτώνται από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α.
Αντίθετα, ο φόρος 0,15% διατηρείται για πωλήσεις μετοχών που προέρχονται από αγορές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2008 και για λόγους φορολογικής ισότητας επεκτείνεται για πωλήσεις μετοχών που πραγματοποιούνται μέσω εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών, καθώς και για συναλλαγές, μέσω του πολυμερούς μηχανισμού διαπραγματεύσεων.
Δύο νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις
Είναι αξιοσημείωτο ότι, παρά τις κατ' επανάληψη στο παρελθόν δηλώσεις των στελεχών του οικονομικού επιτελείου, με τις οποίες εξέφραζαν την αντίθεσή τους σε «χαριστικές», όπως της χαρακτήριζαν τότε, ρυθμίσεις καθώς «αδικούν» τους συνεπείς φορολογούμενους, ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε χθες ότι η κυβέρνηση προχωρά:
* στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο χρεών και
* στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ
Με τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου ρυθμίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και υπέρ τρίτων, που εισπράττονται μέσω των ΔΟΥ και έχουν βεβαιωθεί κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ, για να καταβληθούν το πολύ σε 24 μηνιαίες δόσεις.
Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπει σημαντικά αλλά όχι χαριστικά, όπως υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης, κίνητρα για την υπαγωγή των οφειλετών στη ρύθμιση.
Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής, προβλέπεται η πλήρης απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής (ταμιακής προσαύξησης), καθώς και απαλλαγή από τις φορολογικές προσαυξήσεις σε ποσοστό 50%.
Στην περίπτωση των δόσεων, προβλέπεται η απαλλαγή από τις ταμιακές προσαυξήσεις σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 60% και 100%, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, ενώ προβλέπεται η καταβολή ποσού προκαταβολής 15%.
Η προθεσμία μάλιστα για την υπαγωγή στη ρύθμιση έχει ορισθεί για τις 20 Νοεμβρίου.
Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι, με την υπαγωγή στην εν λόγω ρύθμιση, θα μειωθεί το κόστος είσπραξης των οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς οι ΔΟΥ θα απεμπλακούν από διαδικασίες που μέχρι σήμερα δεν είχαν επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 2000 - 2006
Με τη «δικαιολογία» της πληθώρας αιτημάτων που έχουν υποβληθεί από επαγγελματικές οργανώσεις, το οικονομικό επιτελείο προχωρά και στη ρύθμιση, με αντικειμενικές διαδικασίες, των εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογικών αντικειμένων, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2008, ο οποίες αφορούν στις διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2006, δηλαδή τις χρήσεις 2000 έως και 2006. Επισημαίνεται ότι η διαδικασία υπαγωγής στην ανωτέρω ρύθμιση είναι προαιρετική.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρύθμιση περιλαμβάνει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 9.000.000 ευρώ (μέχρι ελεγκτικής αρμοδιότητας των ΠΕΚ), ενώ δεν υπάγονται σε αυτήν οι εκδότες - λήπτες πλαστών στοιχείων, καθώς και οι εκδότες εικονικών και λήπτες εικονικών στοιχείων ως προς τη συναλλαγή.
Η συγκεκριμένη πάντως διάταξη θα συνδυαστεί με παράταση των παραγραφόμενων χρήσεων κατά ένα έτος.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ
http://www.naftemporiki.gr/