Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

Πρόταση για προσθήκη ενός ακόμη χρόνου στο Λύκειο

Στην εισαγωγή ενός επιπλέον εκπαιδευτικού έτους στο Λύκειο με στόχο την καλύτερη προετοιμασία των μαθητών για τις εισαγωγικές εξετάσεις αλλά και την αντιμετώπιση του φαινομένου της παραπαιδείας, προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας έπειτα από σχετική εισήγηση του προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας Θάνου Βερέμη.

Την εισήγηση στο υπουργείο Παιδείας έκανε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας κ. Θάνος Βερέμης.

Η πρόταση του κ. Βερέμη περιλαμβάνει επίσης την καθιέρωση ενός προπαρασκευαστικού έτους στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ καθώς και την αφαίρεση ενός έτους από το Δημοτικό, στο οποίοι οι μαθητές θα φοιτούν πλέον για πέντε χρόνια αντί για έξι.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας προτείνει τη δημιουργία και ενός Εθνικού Κέντρου Εξετάσεων το οποίο θα είναι αρμόδιο για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα Πανεπιστήμια. Ο κ. Βερέμης υποστήριξε, μάλιστα, ότι μέσω αυτών των δύο «σταδίων» (ένα έτος στο Λύκειο και ένα στο Πανεπιστήμιο) θα βελτιωθεί το γνωστικό επίπεδο των μαθητών και παράλληλα θα επιτευχθεί το ζητούμενο της επιλογής των καταλληλότερων φοιτητών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Βερέμη το υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει με θετικό τρόπο τις εν λόγω προτάσεις. Τόσο ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης όσο και ο υφυπουργός Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος έχουν ταχθεί πάντως υπέρ της ενεργότερης συμμετοχής των πανεπιστημίων στη διαδικασία εισαγωγής των φοιτητών.

Παράγοντες του υπουργείου αποκλείουν πάντως το ενδεχόμενο να αναλάβουν τα Πανεπιστήμια την πλήρη ευθύνη για τη διενέργεια των πανελληνίων και την εισαγωγή των φοιτητών.

Στο ζήτημα, πάντως, αναμένεται να υπάρξουν άμεσες εξελίξεις στις αρχές του εκπαιδευτικού έτους καθώς το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι το Σεπτέμβριο ξεκινά ο διάλογος, στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας για την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Κληθείσα να σχολιάσει το θέμα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη, σημείωσε ότι το προπαρασκευαστικό έτος δεν αποτελεί πρόταση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αλλά προσωπική άποψη του κ. Βερέμη.

Υπογράμμισε, πάντως, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει τις προτάσεις του για το θέμα, που συνίστανται κυρίως στο να πάψει το Λύκειο να αποτελεί ένα άτυπο «φροντιστήριο» για την εισαγωγή των νέων στο Πανεπιστήμιο.

http://www.naftemporiki.gr/


Σχόλιο liondani

Αντί να κοιτάξετε να βελτιώσετε την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας ... αυξάνεται την "ποσότητα" για προφανείς λόγους... Εγώ προτείνω να παραταθεί 50 χρόνια για να είμαστε η μοναδική χώρα με ποσοστό ανεργίας στο 0 % !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου