Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Διευκρινίσεις για τα χρήματα των πυρόπληκτων ζητά η Αυστραλία



Εξηγήσεις για τη χρηματική βοήθεια που προσέφερε στους πληγέντες από τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές ζήτησε η κυβέρνηση της Αυστραλίας.

Η Αυστραλία θα ζητήσει διευκρινίσεις από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό αναφορικά με την διάθεση των τριών εκατομμυρίων δολαρίων που πρόσφερε για την ανακούφιση των πυρόπληκτων των περσινών καταστροφικών πυρκαγιών.

Η εφημερίδα «Herald Sun» της Μελβούρνης σε αναλυτικό ρεπορτάζ της, που δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα της, γράφει ότι έχει ξεσπάσει σάλος στην Ελλάδα μετά την αποκάλυψη ότι εκατομμύρια δολάρια που πρόσφερε η αυστραλιανή κυβέρνηση για τα θύματα των περσινών πυρκαγιών χρησιμοποιούνται για να κτιστεί ένα δημαρχείο, αντί να πάνε σ' αυτούς που έχουν ανάγκη.

Η εφημερίδα σημειώνει πως η αυστραλιανή κυβέρνηση πρόσφερε τρία εκατομμύρια δολάρια (Αυστραλίας) μετά τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές που άφησαν τουλάχιστον 76 νεκρούς.

«Αντί τα χρήματα να διατεθούν για τις καθημερινές ανάγκες των πυρόπληκτων δόθηκαν για να κτιστεί νέο δημαρχείο στη Ζαχάρω» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Ο Ερυθρός Σταυρός», συμπληρώνεται, «ενέκρινε τη χρήση των χρημάτων για το συγκεκριμένο έργο, παρά το γεγονός ότι οι φωτιές δεν είχαν πειράξει το παλιό δημαρχείο».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως δύο δυσαρεστημένοι δημοτικοί σύμβουλοι προσέγγισαν τον Αυστραλό πρέσβη, τον ενημέρωσαν και του ζήτησαν διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών «η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για τις ανησυχίες που διατύπωσαν οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι σχετικά με την ανέγερση νέου δημαρχείου με χρήματα που έστειλε η Αυστραλία για την ανακούφιση των πυρόπληκτων». Ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Αυστραλός πρέσβης στην Αθήνα έγραψε στον επικεφαλής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και ζήτησε συνάντηση μαζί του για να συζητηθεί το θέμα.

Η αυστραλιανή εφημερίδα αναφέρει πως το συγκεκριμένο οίκημα φέρεται μάλιστα να οικοδομείται σε χώρο οικιστικού πρασίνου.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κ. Ανδρέας Μαρτίνης, φέρεται να δήλωσε: «Όταν μάθαμε από την αυστραλιανή κυβέρνηση ότι κάτι δεν πάει καλά με τις άδειες κ.λ.π. ήταν αργά γιατί τα έργα είχαν αρχίσει. Όμως ζήτησα στις 20 Ιουνίου 2008 από τον Δήμο της Ζαχάρως να διακοπούν οι εργασίες μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Σας δηλώνω κατηγορηματικά ότι πρόθεση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ήταν και είναι η ανακούφιση των πληγέντων από τη φωτιά κατοίκων».

Η αυστραλιανή εφημερίδα αναφέρει ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι Μπούσμπουρας και Βασιλόπουλος έχουν καταθέσει μηνυτήρια αναφορά προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας την παρέμβασή του και τη διερεύνηση των αποδεκτών της χρηματικής βοήθειας και άλλων φορέων προς τον Δήμο Ζαχάρως.

Κατά την ίδια εφημερίδα οι Μπούσμπουρας και Βασιλόπουλος προσπαθούν να βρουν τι απέγιναν 520.000 δολάρια που συγκεντρώθηκαν υπέρ των πυρόπληκτων σε ένα ποδοσφαιρικό ματς, όπου το εναρκτήριο λάκτισμα έκανε ο τέως βασιλιάς.

«Απαιτούμε να μάθουμε τι έγιναν τα λεφτά και κανείς δεν μας λέει», δήλωσαν.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου