Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

«Έσπασαν» τα συστήματα ασφαλείας. Πάνω από 40 εκατ. κωδικούς πιστωτικών καρτών υπέκλεψε κύκλωμα στις ΗΠΑ

Περίπου 41 εκατομμύρια κωδικούς πιστωτικών καρτών κατάφεραν να υποκλέψουν στις ΗΠΑ τα μέλη του μεγαλύτερου διεθνούς κυκλώματος που έχει εξαρθρωθεί ποτέ.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα Το Βήμα, οι υπεύθυνοι της ειδικής μονάδας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος του FΒΙ, σε συνεργασία με τις αστυνομίες δεκάδων κρατών, εδώ και ενάμιση χρόνο παρακολουθούσαν στενά τις κινήσεις των κυβερνοπειρατών.

Το κύκλωμα αποτελούσαν τρεις Αμερικανοί, τρεις Ουκρανοί, ένας Εσθονός, ένας Λευκορώσος, δύο Κινέζοι και έναν ακόμη «ειδικό» αγνώστου εθνικότητας, ο οποίος είναι γνωστός μόνο με το «ποδοσφαιρικό» ιντερνετικό του παρωνύμιο «Ντελ Πιέρο».

Εγκέφαλος της ομάδας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ήταν ένας κουβανικής καταγωγής Αμερικανός από το Μαϊάμι της Φλόριδας, ο Αλμπερτ Γκονζάλες. Αν καταδικαστεί για όλες τις κατηγορίες, αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ο Γκονζάλες και οι συνεργάτες του αποσπούσαν τους κωδικούς και στη συνέχεια τους πουλούσαν στη «μαύρη» αγορά του Διαδικτύου ή τους ενσωμάτωναν σε πλαστές «άγραφες» πιστωτικές κάρτες προκειμένου να «σηκώνουν» τεράστια ποσά από τα ΑΤΜ.

Ο Γκονζάλες, γνωστός στην κοινότητα των χάκερ ως «Segvec», είχε συλληφθεί και πάλι για ανάλογες δραστηριότητες το 2003, αλλά αφέθηκε ελεύθερος καθώς είχε συνεργαστεί με την αστυνομία δίνοντας μυστικά πληροφορίες.

Ο Γκονζάλες συνέβαλε στην εξάρθρωση του κυκλώματος αγοράς και πώλησης κωδικών με την επωνυμία «ShadowCrew», στο οποίο συμμετείχε πριν από τη σύλληψή του, αλλά ανεπισήμως «βοηθούσε» και σε άλλες δραστηριότητες ηλεκτρονικών υποκλοπών.

Το άλλο πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης είναι ο Ουκρανός «Μακσίκ», κατά κόσμον Μαξίμ Γιαστρέμσκι, ο οποίος βρίσκεται από πέρυσι στις φυλακές της Τουρκίας. Ο «Μακσίκ» συνελήφθη ενώ έκανε διακοπές στη γείτονα, και περιμένει να δικαστεί για μικρότερα ηλεκτρονικά αδικήματα.

Οι προσωπικές του παράνομες αμοιβές ξεπερνούν τα 11 εκατ. δολάρια.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, το κύκλωμα δεν αποτελούνταν από «χάκερ», αλλά από κοινούς τυχοδιώκτες που έμαθαν πώς να εισβάλλουν στα απροστάτευτα ασύρματα δίκτυα των περιφερειακών καταστημάτων των διάφορων αλυσίδων και να εγκαθιστούν εκεί ένα πρόγραμμα υποκλοπής των κωδικών των πιστωτικών καρτών και των άλλων στοιχείων των συναλλασσομένων.

Δηλαδή, χρησιμοποίησαν την ίδια τεχνική που γνωρίζουν εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου σε όλον τον κόσμο για να εντοπίζουν και να συνδέονται στα ασύρματα δίκτυα ελεύθερης πρόσβασης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου