Σάββατο 9 Αυγούστου 2008

Τύμπανα πολέμου στον Καύκασο


Πάνω από 30.000 πρόσφυγες εγκατέλειψαν την Νότια Οσετία από την έναρξη της γεωργιανής επίθεσης στην περιοχή αυτή, την νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή,ανακοίνωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Σεργκέι Σομπιάνιν,σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Στο Τμπιλίσι,ο Αλεξάντρ Λομάϊα Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Γεωργίας έκανε λόγο για "σφοδρές" συγκρούσεις μεταξύ ρωσικών και γεωργιανών δυνάμεων, ενώ για την πρωτεύουσα της αποσχισθείσας περιοχής το Τσκινβάλι είπε ότι οι γεωργιανές δυνάμεις την ελέγχουν απόλυτα, όπως και τα περίχωρά της που βρίσκονται σε υψόμετρο.

Ανταποκριτής του πρακτορείου Ρόιτερ ανέφερε ότι ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν περί τις πέντε επιθέσεις σήμερα γύρω από την γεωργιανή πόλη Γκόρι που βρίσκεται κοντά στην Νότια Οσετία με στόχους κυρίως στρατιωτικούς.Ο ίδιος είπε ότι είδε τουλάχιστον μία βόμβα να πέφτει στην πόλη και πυκνός καπνός να αναδύεται.Σύμφωνα με τον ανταποκριτή τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη.

Το Τμπιλίσι στο μεταξύ κατηγόρησε την Μόσχα ότι προχώρησε σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς μιας βάσης στη Βαζιάνι και πολιτικών υποδομών, ανακοινώνοντας ότι θα εκκενώσει το προεδρικό μέγαρο και άλλα κρατικά κτίρια και ότι είναι ενδεχόμενη η επιβολή στρατιωτικού νόμου.

Ενώ παρήλθε ένα 24ωρο συγκρούσεων, για τις οποίες κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη, ο πρόεδρος της αποσχισθείσας Νότιας Οσετίας, η οποία δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς, είπε ότι στις μάχες έχουν βρει το θάνατο 1.400 άνθρωποι.

Ο πρόεδρος της Γεωργίας Σακασβίλι υποστήριξε ότι η πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της χώρας, όμως η Ιρίνα Γκαλγκόγιεβα, εκπρόσωπος των αυτονομιστών, είπε ότι η πόλη παραμένει στα χέρια τους μετά από σφοδρές μάχες.

Πολιτικοί αναλυτές βλέπουν την απόπειρα του Σακασβίλι να ανακαταλάβει δια της βίας τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία ως μεγάλο πολιτικό ρίσκο. "Αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να χάσει τα οφέλη που είχε αποκομίσει με την φιλοδυτική στάση του και την αυτοσυγκράτηση που είχε δείξει έναντι των προκλήσεων της Ρωσίας", υποστήριξε ο Τζέημς Νίξι του Βασικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Λονδίνο.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον δεκαπέντε άνδρες της Ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης σκοτώθηκαν, από την έναρξη της επίθεσης των ενόπλων δυνάμεων της Γεωργίας στην αποσχισθείσα αυτή επαρχία τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, δήλωσε σήμερα Σάββατο εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού ξηράς.

Ο Ίγκορ Κονασένκοφ, σύμβουλος του αρχηγού του ρωσικού γενικού επιτελείου στρατού, δήλωσε ότι απεστάλησαν ενισχύσεις στη Νότια Οσετία, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Κατά τον Κονασένκοφ, μονάδες της 58ης ταξιαρχίας του ρωσικού στρατού ξηράς απεστάλησαν για να "αποκαταστήσουν την ειρήνη" στην περιοχή, όπου μαίνονται συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατό της Γεωργίας, τους αυτονομιστές της Νότιας Οσετίας και το Ρωσικό στρατό επί δύο ημέρες. Επιπλέον, στην περιοχή θα φθάσουν "μέσα στις επόμενες ώρες" επιπλέον μονάδες "των ειδικών δυνάμεων" της Ρωσίας.

Εκκληση να σταματήσουν οι συγκρούσεις

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν ζήτησε , λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, να γίνει σεβαστή μια ολυμπιακή εκεχειρία σ' όλες τις συγκρούσεις στον κόσμο, σ' ένα ηχογραφημένο μήνυμά του που αναμεταδόθηκε στο Ολυμπιακό στάδιο του Πεκίνου.

"Καλώ όλους αυτούς που συμμετέχουν σε μάχες σε κάποιο μέρος του κόσμου να σεβαστούν την ολυμπιακή εκεχειρία", δήλωσε αφού υπενθύμισε τις αρχές του ολυμπισμού, στις οποίες περιλαμβάνεται η ειρήνη.

"Μπορούμε να δώσουμε ζωή σ' αυτές τις αρχές τηρώντας την ολυμπιακή εκεχειρία, πετυχαίνοντας από τα εμπόλεμα μέρη να καταθέσουν τα όπλα", πρόσθεσε.

"Η έννοια της ολυμπιακής εκεχειρίας είναι σήμερα πιο επίκαιρη παρά ποτέ", υπογράμμισε.

Λίγες ώρς πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδείνωση της κατάστασης στην αποσχισθείσα γεωργιανή δημοκρατία της Νότιας Οσετίας.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ενωση ανησυχεί για τις συγκρούσεις στη Νότια Οσετία και καλεί τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν τις βιαιότητες, δηλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

"Παρακολουθούμε τα γεγονότα από πολύ κοντά και ανησυχούμε από το πως εξελίσσεται η κατάσταση. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς όλες τις πλευρές να σταματήσουν τις συγκρούσεις", τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η ΕΕ βρίσκεται σε επαφή με τους διεθνείς εταίρους της, την Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Γεωργία, αλλά και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο ΟΑΣΕ με ανακοίνωσή του εκφράζει τη "βαθειά ανησυχία του" για τις συγκρούσεις και καλεί τις δύο πλευρές να αρχίσουν συνομιλίες.

Ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος ασκεί την προεδρία του ΟΑΣΕ δήλωσε χθες Πέμπτη ότι βρίσκεται σε επαφή με το Τμπιλίσι και το Τσκινβάλι και ότι κάλεσε τις δυο πλευρές να συναντηθούν το συντομότερο δυνατόν στο Ελσίνκι.

"Η κατάσταση στην περιοχή είναι ιδιαίτερα τεταμένη και μια άμεση κλιμάκωση είναι πολύ πιθανή", επισήμανε.

Ο Λευκός Οίκος ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι συγκρούσεις στη Νότια Οσετία και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές.

"Θα θέλαμε να δούμε τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων και τις δύο πλευρές να αρχίζουν απευθείας διαπραγματεύσεις", τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Γκόρντον Τζόντρο που συνοδεύει τον πρόεδρο Μπους στο Πεκίνο.

ΑΠΕ ΜΠΕ


http://news.pathfinder.gr/


1 σχόλιο:

  1. Καλό θα ήταν η ολυμπιακή επιτροπή να αποβάλει από του αγώνες του Πεκίνου την Ρωσία. Αλλά αυτό φυσικά δεν γίνετε γιατί όλη τους τα ίδια σ.... είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή