Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

Που οφείλεται η υποτιθέμενη ανάκαμψη στην Wall Street;

Πόσο αξιόπιστη είναι η ανάκαμψη στα διεθνή χρηματιστήρια;
Σηματοδοτεί αυτό το τέλος της διεθνούς οικονομικής κρίσης
ή μήπως πρόκειται για μια απλή αναλαμπή;
.
«Πάρτι έχουν στήσει οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές, καθώς το νέο σχέδιο που προωθεί η αμερικανική κυβέρνηση αναπτερώνει τις ελπίδες ότι το διεθνές σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών». Αυτά διαβάζουμε σήμερα από το ΔΟΛ στο «in.gr». Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο, το ερώτημα όμως είναι, «μήπως βιάζονται λίγο να χαρούν»;

Για εμένα προσωπικά, η υπόθεση αυτή έχει άρωμα ελληνικού χρηματιστηρίου της εποχής Σημίτη. Και τότε έκαναν «πάρτι» οι επενδυτές, με την διαφορά όμως, ότι μετά από λίγο καιρό …«κλάψαν μανούλες». Το αποτέλεσμα ήταν να φανερωθεί αργότερα, ότι επρόκειτο για ένα πλιάτσικο στις περιουσίες του ελληνικού λαού.

Που οφείλεται η υποτιθέμενη ανάκαμψη στην Wall Street σήμερα; Στην κρατική επέμβαση. Ποιανού είναι όμως τα χρήματα με τα οποία συγκράτησε η FED την κατηφόρα; Των Αμερικανών φορολογούμενων. Τι σχέση έχει αυτή η κίνηση της Κυβέρνησης Bush (Ρεπουμπλικάνοι) με τις επικείμενες εκλογές; Αυτό που εγώ έχω διαπιστώσει απ' όσα διαβάζω, είναι, μια αναταραχή στους κόλπους του διεθνή «εβραϊκού λόμπι». Ρίξτε μια ματιά στο προηγούμενο post (εδώ) και λάβετε υπόψη ότι η Γερμανία βοά για το συγκεκριμένο γεγονός, που μόνο «τεχνικό λάθος» δεν ήταν. Είναι ολοφάνερο, ότι επρόκειτο για «οικονομική μετάγγιση» από τους εκεί «αδερφούς». Μια πράξη που φανερώνει όμως πανικό!

«Αυτό που ζούμε εδώ» γράφει ο δημοσιογράφος Steven Pearlstein της «Washington Post», «είναι η μεγαλύτερη καταστροφή χρηματικής περιουσίας που έζησε ποτέ ο κόσμος – Ζημία, που μετράει στο χαρτί δισεκατομμύρια δολάρια».

Εδώ δεν πρόκειται μόνο «για την αναστύλωση της εμπιστοσύνης στην Αμερική», έλεγε για παράδειγμα πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον σε μία συνέντευξη στο CNBC. Παίζονται πολύ σημαντικότερα: «Το οικονομικό σύστημα της Αμερικής και οι οικονομίες εκατομμυρίων Αμερικανών».

Οι περισσότεροι Αμερικανοί πολίτες, οι οποίοι βασίζουν την σύνταξή τους σε μετοχές, είναι αυτοί οι οποίοι έχουν κυρίως ζημιωθεί: «Δεν υπάρχει Αμερικανός» δήλωσε ο Κλίντον «που δεν ζημιώθηκε σημαντικά, απ’ αυτό που συνέβη τις τελευταίες ημέρες».

Δυσκολοδιάβατοι καιροί λοιπόν, που κόβουν την ανάσα, στην Wall Street: Χωρίς κρατική παρέμβαση δεν κινείται τίποτα. «Τίποτα δεν θα είναι πια όπως ήταν κάποτε» έλεγε εχτές ένα χρηματιστής. Κι αν ακόμα ανακάμψει προσωρινά το χρηματιστήριο – αναρωτιέται ήδη η «New York Times»: «Θα πάψει να αποτελεί η Αμερική τον παγκόσμιο “δαυλό” του χωρίς περιορισμούς, ελεύθερο καπιταλισμό;».

Τα όσα συμβαίνουν σε διεθνή επίπεδο τον τελευταίο καιρό, φανερώνουν, ότι βρισκόμαστε σε μια νέα καμπή της ανθρώπινης ιστορίας. Για το αν θα είναι προς το καλύτερο ή το χειρότερο, οι απόψεις διίστανται.


alkimosarchive.blogspot.com
http://parapolitiki.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου