Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Ματαιώθηκε η λειτουργία στην Αγία Σοφία



Η προγραμματισμένη για σήμερα Παρασκευή προσπάθεια ομάδας με επικεφαλής τον πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας, Κρις Σπύρου, για τέλεση λειτουργίας στην Αγία Σοφία, ματαιώθηκε.
Με δήλωσή του προς το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή", ο Κρις Σπύρου, αργά το βράδυ της Πέμπτης ανακοίνωσε τη ματαίωση της ενέργειας για τέλεση λειτουργίας από την οργάνωση «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας».
Το πρακτορείο, σε σχετικό τηλεγράφημα, ανέφερε πως ο Κρις Σπύρου έλαβε από τις τουρκικές αρχές έγγραφο με το οποίο η δραστηριότητά του χαρακτηρίζεται προκλητική. "Το έγγραφο έχει σχεδόν το χαρακτήρα απαγόρευσης εισόδου στην Τουρκία", ανέφερε ο Κρις Σπύρου, επισημαίνοντας ότι εξαιτίας της εξέλιξης αυτής ματαιώθηκε το ταξίδι για την Κωνσταντινούπολη.
Το έγγραφο που έλαβα ο Κρις Σπύρου, όπως ανέφερε ο σύμβουλός του, Αθανάσιος Μπακόλας, ήταν επιστολή του πρεσβευτή της Τουρκίας στην Άγκυρα, Χασάν Γκιογούς.
Σε δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου NTV, ο Κρις Σπύρου, ερωτηθείς τι θα κάνει σε περίπτωση που συλληφθεί, καθώς επιχειρεί να πραγματοποιήσει τη λειτουργία, ανέφερε ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να ρωτήσει για ποιο λόγο αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τον Πάπα.
Ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας, Ερτογρούλ Γκιουνάϊ, είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να δοθεί άδεια για να τελεστεί λειτουργία στην Αγία Σοφία. Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και ο διευθυντής του Τοπκαπι, ιστορικός Ιλμπέρ Ορταϊλί, που ανέφερε ότι η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει ως έχει, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να μπει στο μουσείο της Αγίας Σοφίας χωρίς εισιτήριο.
Να σημειωθεί ότι αργά το απόγευμα της Πέμπτης (16/9), ομάδα Τούρκων ακροδεξιών πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από την Αγία Σοφία, όπου 250 άτομα διαμαρτυρήθηκαν για τη λειτουργία που επρόκειτο να τελεστεί σήμερα.
http://apolitistosteki.blogspot.com/2010/09/blog-post_6880.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου