Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Καταγγελία "βόμβα" για το Ολυμπιακό Χωριό...

Από τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ  

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου υπαλλήλων Ο.Ε.Κ., με στόχο την καλύτερη δυνατή προάσπιση των συμφερόντων του Ο.Ε.Κ., αποφάσισε (με ψήφους 8 υπέρ και ένα λευκό) την έκδοση ανακοίνωσης καταγγελίας για το Ολυμπιακό Χωριό. Μεταξύ των άλλων γίνεται αναφορά στο κόστος κατασκευής που ξεπέρασε τα 400 εκ ευρώ, στις πληρωμές από τις εισφορές υπέρ Ο.Ε.Κ. διαφόρων προσωπικών εξόδων όπως προκύπτουν από φορολογικό έλεγχο (τμηματικό ενδεικτικό κείμενο) και στο πρόσφατο κατασχετήριο της Ε.Υ.Δ.Α.Π. Α.Ε. (τμηματικό ενδεικτικό κείμενο) κατά του Ο.Ε.Κ.
Σήμερα, που έχει ανασταλεί η κοινωνική κατοικία στη...
 χώρα μας λόγω διακοπής «αιμοδοσίας» του Οργανισμού με συνέπεια χιλιάδες οικογένειες να στερούνται το δικαίωμα απόκτησης στέγης ή λήψη της επιδότησης ενοικίου, αισθανόμαστε ακόμα περισσότερο την ανάγκη να αναδείξουμε σημαντικές πτυχές και τις τελευταίες εξελίξεις που σχετίζονται με το ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ (Ο.Χ.). Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων 10 ετών κατασκευάστηκε το έργο για την εξυπηρέτηση των αναγκών των αγώνων με υπερβολικό κόστος στερώντας έτσι σημαντικούς πόρους από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) για να υλοποιήσει τα προγράμματα κοινωνικής κατοικίας. Με στόχο την καλύτερη δυνατή προάσπιση των συμφερόντων του Ο.Ε.Κ. επισημαίνουμε και καταγγέλλουμε:
1. Συχνά δημοσιεύματα αλλά και οι κάτοικοι αναφέρουν ότι στην «πρότυπη» πόλη που δημιουργήθηκε ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και φιλοξενεί 10.000 κατοίκους παρατηρούνται σημαντικές κακοτεχνίες στα σπίτια και στους κοινόχρηστους χώρους. Οι κοινόχρηστες εγκαταστάσεις δεν παραδόθηκαν ποτέ στον Δήμο, το χωριό δεν ενσωματώθηκε σε κανένα δήμο και η τελική παραλαβή δεν έχει πραγματοποιηθεί. Μάλιστα, το σωματείο των κατοίκων, που στην προηγούμενη συνεδρίαση ενημέρωσε σχετικά το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, έχει καταθέσει αναφορά – καταγγελία προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Στην καταγγελίας τους γίνεται αναφορά για ενδεχόμενο άμεσο κλείσιμο των εργασιών από την σημερινή διοίκηση.
2. Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι οι εισφορές υπέρ Ο.Ε.Κ. χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ των άλλων για να πληρωθούν από την Ολυμπιακό Χωριό 2004 Α.Ε. (Ο.Χ.Α.Ε.) ταξίδια στο εξωτερικό (Κάνες, Βαρκελώνη, Γενεύη) μελών Δ.Σ., πρόστιμα του ΚΟΚ, διαμονές σε ξενοδοχεία άσχετες με το αντικείμενο της εταιρείας, λογαριασμοί προσωπικών κινητών τηλεφώνων, γεύματα και δεξιώσεις. Τα παραπάνω προκύπτουν από στοιχεία φορολογικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (ενδεικτικό απόσπασμα του ελέγχου – www.syoek.gr/ohae_forol.jpg ). Για τα παραπάνω υπήρχαν αποφάσεις του Δ.Σ. της Ο.Χ.Α.Ε.; Αποζημιώθηκε ο Ο.Ε.Κ.; Αποδόθηκαν οι σχετικές ευθύνες;
3. Από πληροφορίες και στοιχεία που έχουν περιέλθει στην κατοχή του Συλλόγου προκύπτει η ύπαρξη κατασχετηρίου της Ε.Υ.Δ.Α.Π. Α.Ε. (ενδεικτικό απόσπασμα - www.syoek.gr/eydap_oek.jpg) κατά του Ο.Ε.Κ. για οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς νερού ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ στο Ολυμπιακό Χωριό. Είναι αληθές ότι την προηγούμενη εβδομάδα 1 εκατομμύριο ευρώ μεταφέρθηκε από τραπεζικό λογαριασμό του Ο.Ε.Κ. (όχι της Ο.Χ.Α.Ε) για πληρωμή νερού χωρίς απόφαση Δ.Σ. Ο.Ε.Κ. και χωρίς όλες τις απαραίτητες νόμιμες υπηρεσιακές ενέργειες; Ποιο νερό καλείται να πληρώσει ο Ο.Ε.Κ.; O O.E.K. πληρώνει το νερό των εργολάβων, το νερό των κοινόχρηστων χώρων, το νερό χρήσης στις κατοικίες ή νερό για τις ανάγκες της Πολυκλινικής, του Ι.Γ.Μ.Ε., του κτιρίου που δόθηκε στη Μονή Βατοπαιδίου και λοιπών εγκαταστάσεων; Τονίζεται ότι με έξοδα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ του Ο.Ε.Κ. κατασκευάστηκαν υδραυλικά έργα υποδομών (συμπεριλαμβάνεται δεξαμενή νερού) που ενσωματώθηκαν στο δίκτυο της Ε.Υ.Δ.Α.Π. Α.Ε. Υπήρξε κάποιο είδος αποζημίωσης ή ανταλλάγματος;
Επιπλέον και με αφορμή τα παραπάνω θεωρούμε ότι ο τρόπος διεκδίκησης και διασφάλισης των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Υ.Δ.Α.Π. Α.Ε. θα πρέπει να αποτελέσει μάθημα προς το Δ.Σ. του Ο.Ε.Κ. για το πως θα πρέπει να απαιτήσει άμεσα τα οφειλόμενα 2 δις ευρώ του Ι.Κ.Α.
4. Στο παρελθόν είχαμε καταγγείλει τα «golden boys» του Ολυμπιακού Χωριού, που και μετά την κατασκευή του έργου και την παράδοση των κατοικιών, συνέχιζαν να λαμβάνουν τις προκλητικά υψηλές αμοιβές αρκετών χιλιάδων ευρώ μηνιαίως. Σήμερα και παρά το γεγονός ότι οι πολίτες γνωρίζουν ότι έκλεισε η Ολυμπιακό Χωριό 2004 Α.Ε. συνεχίζουν να πληρώνονται, από τις εισφορές υπέρ Ο.Ε.Κ. των δικαιούχων, μισθοί πέντε και έξι χιλιάδων ευρώ; Όπως αναφέρεται και σε εισερχόμενη επιστολή, η μη απόλυση όσων και εάν συνεχίζουν να λαμβάνουν τους μισθούς που προαναφέρθηκαν, νομιμοποιεί αποζημιώσεις έως τις 30 Νοεμβρίου 2011 και ύψους που μπορεί να υπερβαίνει τα 100 χιλιάδες ευρώ ανά περίπτωση; Γιατί η προ μηνών τοποθέτηση του διευθυντή γραφείου Προέδρου του Ο.Ε.Κ., που αφορούσε υπάλληλο του Ο.Ε.Κ. αποσπασμένο στην Ο.Χ.Α.Ε., έγινε χωρίς πράξη προέδρου; Γιατί δεν έχουμε λάβει ακόμη απάντηση από την πρόεδρο Δ.Σ. Ο.Ε.Κ. εάν η συνολική μηνιαία αμοιβή του κατά τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο του 2010 ανερχόταν στο ύψος των 4.850 ευρώ χωρίς να προστίθενται τα επιδόματα των διπλωματούχων μηχανικών;
5. Το 2009 πρώην πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας «Ολυμπιακό Χωριό 2004 ΑΕ καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο με ποινή φυλάκισης 20 μηνών με αναστολή καθώς κρίθηκε ένοχος σε υπόθεση εκβιασμού εις βάρος της κοινοπραξίας που είχε αναλάβει την εκτέλεση έργων στο Ολυμπιακό χωριό. Ο εισαγγελικός λειτουργός κατά την αγόρευσή του μίλησε για «κύκλωμα με μεγάλες προεκτάσεις που έχει υποσκάψει τον κοινωνικό ιστό»...
6. Το κόστος κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού (Ο.Χ.) ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη (περί τα 430 εκ ευρώ) και αποτελεί στην κυριολεξία μια διαρκή οικονομική αφαίμαξη του Ο.Ε.Κ. Από σαφείς ενδείξεις προκύπτει ότι το συνολικό κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας ξεπέρασε τα 2,000 ευρώ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι σημερινές επιπλέον απαιτήσεις των εργολάβων, που αφορούν κυρίως εργασίες μη προβλεπόμενες από την αρχική σύμβαση, υπερβαίνουν το εξωπραγματικό ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο καλείται να καταβάλλει ο ΟΕΚ από τις εισφορές των ασφαλισμένων εάν δικαιωθούν οι εργολάβοι. Πρόσφατα εστάλη ειδική διαταγή στους εργολάβους η οποία όμως δεν είναι η πρώτη... Επίσης, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί ο Ο.Ε.Κ. ουδέποτε έλαβε αρκετές δεκάδες δις δραχμές από τον «Αθήνα 2004» όπως ανέφερε και η σχετική συμφωνία τους προκειμένου να κατασκευάσει το έργο.
Στο όνομα του «εθνικού στόχου», ελλείψει ιδιωτικού κεφαλαίου και με πρόσχημα την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας οδηγήθηκε στο περιθώριο, δημιουργήθηκε η ανώνυμη εταιρεία και η οποία με «ευέλικτες» διαδικασίες διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται εκατομμύρια ευρώ. Φυσικά, ο λογαριασμός συνεχίζει να πληρώνεται από τις εισφορές των ασφαλισμένων... H κατάσταση θα ήταν διαφορετική εάν είχε πραγματοποιηθεί διαχειριστικός έλεγχος, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τον ιδρυτικό νόμο, από την πρώτη ημέρα λειτουργίας έως σήμερα.
Με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων του Ο.Ε.Κ., τον έλεγχο και την απόδοση ευθυνών όπου και αν βρίσκονται, το Δ.Σ. του Συλλόγου αποφάσισε την ενημέρωση όχι μόνο της προέδρου Δ.Σ. Ο.Ε.Κ. που υπήρξε και υπάλληλος της Ολυμπιακό Χωριό 2004 Α.Ε. και των μελών Δ.Σ. Ο.Ε.Κ. αλλά και της πολιτικής ηγεσίας (Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρωθυπουργικό γραφείο), συνδικαλιστικές οργανώσεις και μέσα μαζικής ενημέρωσης. Παράλληλα θα κληθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της πολιτείας με στόχο την πραγματοποίηση διαχειριστικού ελέγχου και κάθε άλλης προβλεπόμενης διαδικασίας.

http://press-gr.blogspot.com/2010/09/blog-post_2690.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου