Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΠΙΖΩΝ ΤΩΝ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ


Στα απομονωμένα νησιά της Ν. Ζηλανδίας επιβιώνει εδώ και χιλιετίες το τουατάρα

Κατάφερε να επιβιώσει μέσα από τη μακρά περίοδο των παγετώ­νων, τις ηφαιστειακές εκρήξεις και την εισβολή των ανθρώπων στα απομονωμένα νησιά της Νέας Ζηλανδίας. Τώρα όμως ο τελευταίος επιζών της εποχής των δεινοσαύρων απειλείται με εξαφάνιση εξαιτίας της υπερθέρ­μανσης του πλανήτη. Ο λόγος για το ερπετό τουατάρα, ένα ζωντανό απολίθωμα που προέρχεται από την οικογένεια των Σφηνοδόντιδων, ηλικίας 200 εκατομμυρίων χρόνων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα Αυστραλών που δημοσιεύτηκαν στα «Πρακτικά της Βασιλικής Κοινωνίας», οι κλιματικές αλλαγές και η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη οδηγούν στον πολλαπλασιασμό των αρσενικών τουατάρας και στη δραματική μείωση των θηλυκών, με αποτέλεσμα το αρχαίο αυτό είδος ερπετού να κινδυνεύει να χαθεί με το πέρασμα του χρόνου.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το φύλο του ερπετού καθορί­ζεται από τη θερμοκρασία του εδάφους. Εάν τα αβγά του τοποθετηθούν σε περιβάλλον με δροσερή θερμοκρασία, ευνοείται η δημιουργία θηλυκών ερπετών, ενώ εάν βρεθούν σε ζεστό κλίμα γεννούνται αρσενικά.

«Οι πρόγονοι αυτών των ερπε­τών συνήθιζαν να τρέχουν γύρω από τα πόδια των δεινοσαύρων. Θα ήταν μεγάλη ντροπή εάν τα αφήναμε να χαθούν έτσι», τονίζει ο Μάικλ Κέρνι από το Πανεπιστή­μιο της Μελβούρνης. Τα τουατάρας, τα πιο παράξενα ερπετά σε ολόκληρο τον πλανήτη, ζουν μέχρι και 100 χρόνια. Έχουν τρία μάτια, εκ των οποίων το μεσαίο βρίσκεται στο πάνω μέρος του κεφαλιού τους, μπορούν να κρατούν την αναπνοή τους για περισσότερο από μια ώρα, ενώ οφείλουν το όνομα τους στη φυλή των Μαορί.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως για να διασωθούν, θα πρέ­πει να δημιουργηθεί στο έδαφος όπου εκκολάπτονται τα αβγά τους τεχνητή σκιά. «Είναι αδύνα­το να προσαρμοστούν από μόνα τους στις τωρινές κλιματικές συνθήκες, γι’ αυτό θα πρέπει να τα βοηθήσουμε», υπογραμμίζει η Τζένιφερ Μουρ, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Βικτόρια.

Οι Αρχές της Νέας Ζηλανδίας έχουν συμπεριλάβει το σπάνιο ερπετό στη λίστα με τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση. Εάν, όμως, οι θερμοκρασίες συνε­χίσουν να αυξάνονται, τότε τα μικρά ερπετά μήκους μόλις 8ο εκατοστών θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή του Ο.Η.Ε. για τη Κλιματική Αλλαγή (IPCC) έχει προειδοποιήσει πως η θερμοκρασία θα αυξηθεί από 1,5 μέχρι και 4 βαθμούς Κελσίου μέσα στον αιώνα που διανύουμε, με το 30% των ζώων του πλανήτη να κινδυνεύει με εξαφάνιση.


Από Ελεύθερος Τύπος 3/7/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου