Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Greece... Σάλος με τα λεφτά των ομογενών


ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΜΕΤΑ ΘΑ ΠΕΙ
ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ?


Συντάκτης Γιάννης Σπυρούνης 30.06.08

Μέσω ίντερνετ, βγαίνουν στον αέρα τις τελευταίες μέρες, αντιδράσεις από την ελληνική ομογένεια της Αμερικής, για τα ποσά που συγκεντρώθηκαν ή που ... διατείνονται ότι συγκεντρώθηκαν ως βοήθεια για τους πυρόπληκτους της Ηλείας και της Πελοποννήσου, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου.

Η σχολιαστική ιστοσελίδα της ομογένειας «www.kalami.net», αλλά και η σελίδα του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στο ίντερνετ «www.zougla.gr» αναφέρονται εκτενώς στο θέμα και φιλοξενούν δηλώσεις του προέδρου του Ταμείου Αλληλεγγύης Πέτρου Μολυβιάτη. Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής. Αν οι ομογενείς μέσω των επισήμων φορέων τους δηλώνουν ότι συγκέντρωσαν 3,9 εκ. δολάρια, πως ο κ. Μολυβιάτης έχει στο «ταμείο» μόλις 200.000 ευρώ; Συγκεντρώθηκαν ποτέ τα χρήματα αυτά και αν ναι, ποια ήταν η διαδρομή τους;

Σάλος για την «προσφορά»

Το θέμα έχει ξεκινήσει από τα σχόλια που έκαναν λόγο για ασυνήθιστα μικρή προσφορά των ομογενών στις ΗΠΑ για τους πυρόπληκτους, ειδικά στην Πελοπόννησο. Σύμφωνα με τη σχολιαστική ιστοσελίδα της ομογένειας «www.kalami.net», Αρχιεπισκοπή και Οργανώσεις «ανακοίνωσαν περί τα τέσσερα εκατομμύρια δολάρια, με κινητοποιήσεις της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, του ΣΑΕ, των Ομοσπονδιών κ.α. Από αυτά, τα 3/5 προέρχονται από 2-3 δωρητές. Αρκετοί σύλλογοι και Οργανώσεις προτίμησαν να δώσουν απευθείας τις προσφορές τους, στους άμεσα ενδιαφερόμενους πυρόπληκτους. Η μικρή προσφορά της Ομογένειας, δεν οφείλεται στην έλλειψη ενδιαφέροντος. Κάθε άλλο. Μετά την τραγωδία και την έκκληση για οικονομική βοήθεια, ήρθαν στην μνήμη καταστάσεις του παρελθόντος, όπως με τα χρήματα για τους σεισμοπαθείς στην Καλαμάτα. Τώρα, σχεδόν έναν χρόνο μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού 2007, επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία, που πιστοποιεί -μία ακόμα φορά - την αναξιοπιστία του ελληνικού κράτους, ακόμα και στις εθνικές τραγωδίες». Σύμφωνα με την ίδια σελίδα, στις 6 Φεβρουαρίου 2008, ο επίσκοπος Αντώνιος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, σε συνεδρίαση στην Αρχιεπισκοπή στη Νέα Υόρκη, αναφέρθηκε στην κατάσταση και κίνηση του «Ταμείου Αποκαταστάσεως Πυροπαθών» το οποίο όπως δήλωσε, είχε συγκεντρώσει τότε 3.946.989 δολάρια και 28.241 δολ. από τους τόκους. Λέγεται ότι 1.652.998 δολ. διατέθηκαν «απευθείας» για την αγορά ζωοτροφών, που δόθηκαν στους πληγέντες κτηνοτρόφους. Σύμφωνα πάντα με το «www.kalami.net» «στον απολογισμό πεπραγμένων του ΣΑΕ για το έτος 2007, στην έκθεση ΣΑΕ ΗΠΑ, στην σελίδα 43, αναφέρεται: «Το Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. στήριξε κάθε προσπάθεια συλλογής οικονομικών πόρων για τις ανάγκες που δημιούργησαν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Ελλάδα. Η ανταπόκριση της ομογένειας γενικότερα ήταν άμεση, συλλογική και μεγάλη. Η οργανωμένη Ομογένεια εκτός των ποσών που απέστειλε απευθείας στην Ελλάδα συγκέντρωσε πάνω από 4.500.000 δολάρια, με μερικά από τα λαμπρά παραδείγματα ακτιβισμού να προέρχονται από τις εξής οργανώσεις: Αρχιεπισκοπή Αμερικής: 3.700.000, ''Φύτεψε τις Ρίζες σου Στην Ελλάδα'': 500.000, ΠανΑρκαδική Ομοσπονδία: 250.000, Ομοσπονδία Βοστώνης: 50.000, Ομοσπονδία Νέας Υόρκης: 18.000, Ομοσπονδία Φλώριδας: 30,000, Πανηλειακή Ομοσπονδία: 50,000, Ελληνοαμερικανικό Κογκρέσο, Μίσιγκαν: 30.000. Η οργάνωση AHEPA συγκέντρωσε και απέστειλε στην Ελλάδα προμήθειες».

Πόσα μπήκαν στο «ταμείο»

Ο πρόεδρος του Ταμείου Αλληλεγγύης Πέτρος Μολυβιάτης, μιλώντας αποκλειστικά στο «www.zougla.gr» , σχολίασε και τα όσα αναφέρουν ομογενειακά ΜΜΕ στις ΗΠΑ, για την... τύχη της οικονομικής βοήθειας που προσέφεραν Ελληνοαμερικάνοι για τους πυρόπληκτους, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι η ομογένεια των ΗΠΑ δεν ανταποκρίθηκε στο βαθμό που αναμενόταν.

Σύμφωνα με τον κ. Μολυβιάτη, το ποσό αυτό αγγίζει τις 200 χιλιάδες ευρώ σε όλη την αμερικανική ήπειρο πλην του Καναδά και όχι 2 εκατομμύρια, όπως πρόσφατα υποστήριξε ελληνοαμερικάνικο portal με mail του στη στήλη «Ομογένεια» στο «www.zougla.gr». Σύμφωνα με τη συνέντευξη του κ. Μολυβιάτη στη σελίδα του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, οι Έλληνες του εξωτερικού προσέφεραν συνολικά στον ειδικό λογαριασμό για τους πυρόπληκτους, το ποσό των 3.700.000 ευρώ. Από αυτά 1.340.000 ευρώ ήταν από την Κύπρο, 1.179.000 ευρώ από την Αυστραλία, 426.000 ευρώ από χώρες της Ευρώπης, 265.000 ευρώ από τον Καναδά. 200.000 ευρώ από χώρες Αμερικής (πλην Καναδά), 221.000 ευρώ από τρίτες χώρες, 39.000 ευρώ από Αλβανία και 30.000 ευρώ από την Αφρική.

Μέχρι και το τελευταίο ευρώ θα φτάσει στους πυρόπληκτους», τόνισε κατηγορηματικά στη zougla.gr ο Πέτρος Μολυβιάτης, που ζήτησε από τους δικαιούχους πυρόπληκτους που δεν έχουν ήδη καταθέσει αίτηση, να το πράξουν άμεσα.

Νέα σχόλια μετά τις δηλώσεις Μολυβιάτη

Εξάλλου μετά τις δηλώσεις Μολυβιάτη, συνεχίστηκαν τα σχόλια στο kalami.net όπου δημοσιεύτηκαν τα παρακάτω κείμενα που αμφισβητούν τα ποσά που ισχυρίζονται ότι δόθηκαν από την ομογένεια των ΗΠΑ για τους πυρόπληκτους:

Βοστώνη, Ομοσπονδία, πυρόπληκτοι: Συγκέντρωσαν 46.000 δολ. γιά τους πυρόπληκτους. Ακόμα τα κρατούν στην τράπεζα, τέλος Ιουνίου 2008. Με απόφαση του Διοικ. Συμβουλίου αφαιρέθηκαν 3.000 δολ. γι' αεροπορικά εισιτήρια, γιά να πάνε η πρόεδρος και ο β' αντιπρόεδρος (7-17 Ιουνίου 2008) στην Ελλάδα, ώστε ''να εξετάσουν τις ανάγκες των πυρόπληκτων'' και ν' αποφασίσουν που θα δώσουν τις υπόλοιπες 43.000. Μήπως θα έπρεπε ν' αφαιρέσουν άλλες 9.000 δολ. γιά να πάνε κι άλλα 6 μέλη του Συμβούλιου στην Πελοπόννησο γιά πληρέστερη ''εξέταση των αναγκών'';
Φαίνεται, η Οργάνωση θα είναι φτωχή, αφού τ' αεροπορικά εισιτήρια δεν τα πλήρωσε από το δικό της ταμείο, οπότε ίσως χρειαστεί να κάνουμε έρανο, όχι γιά τους πυρόπληκτους, αλλά γιά την Ομοσπονδία Νέας Αγγλίας (Βοστώνης)... Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν, ότι, πρόεδρος και α' αντιπρόεδρος ζητούν άλλα 7.000 δολ. γιά τα... έξοδά τους στην Ελλάδα, ενώ η ελληνική ημερήσια εφημερίδα της Ν. Υόρκης, με 5 ημέρες καθυστέρηση, ασχολήθηκε με το θέμα!

Τι γίνεται με τα χρήματα που συγκέντρωσαν οι Ομοσπονδίες; Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικάνικου Εθνικού Συμβούλιου, μήπως πρέπει ν' αναφέρει στην Ομογένεια, πόσα χρήματα συγκέντρωσαν οι 24 Ομοσπονδίες και Παν-Ενώσεις μέλη της -τριτοβάθμιας- Οργάνωσής του γιά τους πυρόπληκτους, αν δόθηκαν στην Ελλάδα ή αν ακόμα είναι στα ταμεία τους, 10 μήνες μετά τις καταστροφές του Αυγούστου 2007; Επειδή μιλάμε γιά χρήματα που έδωσαν οι απλοί Ομογενείς. 'Ισαμε σήμερα γνωρίζουμε μόνο ότι η Ομοσπονδία Βοστώνης συγκέντρωσε 46.000 δολ. και αυτή της Φλόριδας 16.000 (η μόνη, που αρκετούς μήνες πριν παράδωσε τα χρήματα στον κ. Μολυβιάτη). Οι υπόλοιπες;

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ !!!

ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΟΥΝΤΕΣ!

ΥΠΑΡΧΕΙ?

ΓΙΑ ΤΟΝ Γ..ΜΙΑ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΑΝΟ

ΧΥΝΟΝΤΑΙ ΤΟΝΟΙ ΜΕΛΑΝΙ

ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!

ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ?


http://makelio.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου