Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Yoo Yeh Eun: η πεντάχρονη τυφλή πιανίστρια «Η 5χρονη ιδιοφυΐα σαν τον Μότσαρτ».

«Η 5χρονη ιδιοφυΐα σαν τον Μότσαρτ».

Οι ακροατές συχνά δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους όταν η Κορεάτισσα πιανίστρια Γιου Γεούν κάθεται μπροστά στο μεγάλο πιάνο και παίζει το «Fur Εlise» του Μπετόβεν. Λίγο νωρίτερα βέβαια, κάποιος έπρεπε να βοηθήσει το 5χρονο παιδί να καθίσει μπροστά στο μουσικό όργανο.

Τυφλή εκ γενετής και ακόμα στο νηπιαγωγείο, η Γεούν έχει ενθουσιάσει το κοινό της Κορέας με ρεπερτόριο το οποίο συμπεριλαμβάνει έργα του Μότσαρτ, του Σοπέν, του Μπετόβεν αλλά και δημοφιλή τραγούδια της εποχής. Συχνά στις παραστάσεις της συνοδεύει τοπικούς τραγουδιστές αφού ακούσει πρώτα το τραγούδι τους για μια φορά. «Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό;», ρώτησε ο παρουσιαστής του τάλεντ σόου «Star Κing», καθώς την παρουσίασε πέρσι στο τηλεοπτικό κοινό. «Είναι απίστευτο».
Από το σόου η Γεούν κέρδισε το πρώτο της βραβείο- 1 εκατ. γουόν (725 ευρώ)- και ένα παρατσούκλι που την ακολουθεί παντού: «Η 5χρονη ιδιοφυΐα σαν τον Μότσαρτ». Η θετή της μητέρα ανακάλυψε το ταλέντο της να παίζει έναν σκοπό αμέσως αφότου τον ακούσει πριν από 2 χρόνια, όταν μουρμούριζε ένα ποπ τραγούδι και η Γεούν άρχισε αμέσως να το παίζει σε ένα δανεικό πιάνο. «Δεν έχει διδαχθεί ποτέ μουσική», διευκρινίζει.
Τη φήμη της η Γεούν την οφείλει στο Ίντερνετ. Το βίντεο από την εμφάνισή της στο τάλεντ σόου που αναρτήθηκε στο κορεατικό website Ρandora ΤV το επισκέφθηκαν 27 εκατομμύρια χρήστες και άλλα δύο εκατομμύρια στο ΥouΤube. Τον περασμένο Σεπτέμβριο επισκέφθηκε το Λος Άντζελες, ετοιμάζεται να πάει στην Ιαπωνία και έχει και σπόνσοραμια κατασκευαστική εταιρεία από το Ντουμπάι. Την προηγούμενη εβδομάδα έπαιξε Σοπέν μπροστά στον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης.
Κι όμως τα πράγματα δεν είχαν ξεκινήσει αισιόδοξα για τη μικρή. Οι γονείς της την εγκατέλειψαν μόλις γεννήθηκε και την υιοθέτησε ένα ζευγάρι- ο άνδρας ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι και η γυναίκα δεν μπορούσε να αποκτήσει παιδί. Η θετή μητέρα της την πήγε στην εκπομπή «ώστε να παίξει για περισσότερο κόσμο απ΄ ό,τι στο σπίτι». Το κοινό που βρισκόταν στο στούντιο ξέσπασε σε κλάματα όταν το κοριτσάκι ρώτησε με ψιλή φωνούλα «Πού είναι το πιάνο;», σκαρφάλωσε στο σκαμνί και άρχισε να παίζει το τραγούδι «Γεννήθηκες για να αγαπηθείς».
Ένα αστέρι γεννήθηκε εκείνη τη στιγμή, αλλά η μητέρα της ήταν διστακτική στο να εκτεθεί η κόρη της σε περισσότερη δημοσιότητα. Οι οικονομικές προσφορές άρχισαν να καταφθάνουν και γιατροί προσπάθησαν- χωρίς επιτυχία- να αποκαταστήσουν την όραση της μικρής. Η Γεούν πλέον εξασκείται κάθε μέρα στο δικό της πιάνο, ενώ ακούει μουσική από το Ίντερνετ. Όταν τη ρωτούν τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, απαντά αμέσως: «Πιανίστρια. Μεγάλη πιανίστρια».


Από hamomilaki


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου