Μιλώ για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Ν. Γκαργκάνα, που επισήμως δεν επιθυμούσε να παραμείνει στην θέση του πέραν της 14 Ιουνίου που λήγει η θητεία του.
Ανεπισήμως όμως ,η κυβέρνηση ήταν έντονα δυσαρεστημένη από τα έργα και τις ημέρες του στην διοίκηση της ΤτΕ και …….απλά του έδειξε την πόρτα της εξόδου.
Η συγκατάβαση του στην ασυδοσία των τραπεζών, είχαν φέρει σε πολλές περιπτώσεις την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση ,σε σημείο που και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής πρόσφατα, να αναγκαστεί να διαμηνύσει στα χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα ,ότι πρακτικές κατά παράβαση της καλής πίστης και καταχρηστικοί όροι στις συναλλαγές δεν γίνονται δεκτοί και να επιδείξουν αυξημένη κοινωνική ευθύνη.
Η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν όταν επί τρεις ολόκληρες ημέρες έμεινε κλειστό το χρηματιστήριο, σαν να βρισκόταν η Ελλάδα σε εμπόλεμη κατάσταση ή να είχε πληγεί από κάποια φυσική καταστροφή!
Την κρίσιμη εκείνη στιγμή ο κ. Γκαργκάνας επικαλέστηκε …ίωση και απουσίαζε την μοναδική ίσως στιγμή που ήταν απολύτως απαραίτητη η παρουσία του!
Πράγμα που έκανε τον συνήθως ψύχραιμο υπουργό Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη να εξοργισθεί και να προχωρήσει σε πολύ σκληρές δημόσιες δηλώσεις κατά της διοίκησης της ΤτΕ.
Αποχωρεί επιτέλους ο άνθρωπος που ως υποδιοικητής και μετέπειτα ως διοικητής της ΤτΕ, φέρει μεγάλη ευθύνη για την κερδοσκοπία σε βάρος της δραχμής κατά την περίφημη περίοδο σύγκλισης, την εξαπάτηση Ελλήνων και Ευρωπαίων με το κρυμμένο δημόσιο χρέος, την ανακατανομή πλούτου με το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολεμικής περιόδου, αυτό του χρηματιστηρίου, , την υπόθεση των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων.......
Η διοίκηση του κ. Γκαργκάνα υπήρξε η πλέον αλαζονική και καθεστωτική, με κύρια χαρακτηριστικά αυτής της νοοτροπίας την καθιέρωση αδιαφάνειας στη διαχείριση και την κατάργηση κάθε έννοιας αξιοκρατίας , πράγματα πρωτοφανή για την κουλτούρα και την ιστορία ΤτΕ.
Ο κ. Γκαργκάνας θα μείνει στην μνήμη των πολιτών ως ο διοικητής που εξωράιζε τις ληστρικές πρακτικές και καταχρηστικές μεθοδεύσεις των Τραπεζών.
Το μόνο μελανό στοιχείο της απομάκρυνσης του είναι η απόφαση του Γενικού Συμβούλιου της ΤτΕ να του απονείμει ομόφωνα τον τίτλο του Επίτιμου Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το ομόφωνα σημαίνει ότι τον ψήφισαν ΚΑΙ οι συνδικαλιστές που μετέχουν στο Γενικό Συμβούλιο (τρεις εκλέγονται από ασχολούμενους με τη βιομηχανία, το εμπόριο και τη γεωργία σύμφωνα με το καταστατικό). Ντροπή !!!!!
Ας θυμηθούμε κάποιες από τις δηλώσεις του κ. Γκαργκάνα που …άφησαν εποχή:
«Οι Έλληνες πρέπει να δουλεύουμε περισσότερα χρόνια. Εμείς έχουμε το θάρρος και το λέμε».( 22/4/2003)
« Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ζητούν …άμετρες (!) αυξήσεις στους μισθούς τους.»( 26/5/2003)
«Οι αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων είναι εξωφρενικές.( 12/11/2004)
«Οι συνταξιούχοι πηγαίνουν και διακοπές και περνούν ωραία και έτσι δεν προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία».( 25/4/2005)
«Επειδή κάποιοι έμποροι αύξησαν την τιμή στα ραπανάκια δε σημαίνει ότι υπάρχει ακρίβεια στην αγορά. Για ποια ακρίβεια του ευρώ μιλάμε;».( 8/7/2006)
«Μύθος η κερδοφορία των τραπεζών»(15/4/08)
Αν τον συγκρίνουμε με διοικητές της ΤτΕ όπως ο αείμνηστος Ξενοφώντας Ζολώτας μάλλον θα πρέπει να μελαγχολήσουμε .
Ο κ. Ν. Γκαργκάνας των 55.000 Ευρώ/μηνιαίως ,με το διατηρητέο σπίτι στη Φιλοθέη,( που έφτιαξε με τη… συνδρομή τεχνικών της τράπεζας που διοικεί), με την πολυκατοικία στα Βριλήσσια και βίλα στα Κουφονήσια (09/07/2006 Tο Παρόν) απόλυτος άρχων βοναπαρτικού καθεστώτος στην ΤτΕ, με την υπηρεσιακή Κάντιλακ (η οποία διέθετε τηλέφωνο, τηλεόραση και… μπαρ ),.... υπήρξε πρόκληση για την κοινωνία.
Σίγουρα ο άνθρωπος αυτός το μόνο που δεν αναρωτήθηκε ποτέ, ήταν ….
Πηγή http://politis-gr.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου