Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010

Oι μόνοι που αντιστέκονται για ελεύθερο internet


 
Πάρτε μια γεύση από το μέλλον, τώρα:
Μιλάμε για τον πρώτο παγκόσμιο κυβερνοπόλεμο. Όχι random επιθέσεις με στόχο το κέρδος ή τη φήμη, αλλά αντιπαράθεση με διακύβευμα την ελευθερία στο διαδίκτυο.

Και δεν είναι το wikileaks μόνο, απλά αυτό έτυχε να.....
είναι η αφορμή. Κάπως σαν την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, αν μου επιτρέπεται η σύγκριση. Δεν κατέβηκε όλος αυτός ο κόσμος στους δρόμους μόνο για το Γρηγορόπουλο, ήταν κι άλλα από πίσω.

Προσωπικά, σε έναν πόλεμο όπου το ένα στρατόπεδο είναι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και οι διάφορες πολυεθνικές, και στο άλλο οι διάφοροι hacktivists και οι ανώνυμοι χρήστες, δεν δυσκολεύομαι να αποφασίσω ποιον στηρίζω.

Μία μαγική στιγμή

Η λεπτομερής ιστορία του πρώτου παγκόσμιου κυβερνοπολέμου με αντίπαλους τη συμμαχία ΗΠΑ-πολυεθνικών από τη μία πλευρά και Wikileaks-κοινότητας Social Media από την άλλη, είναι πολύ μεγάλη και ξεφεύγει από το σκοπό αυτού του άρθρου. Εδώ θα περιγράψω μόνο μία μάχη αυτού του πολέμου. Την πιο κομβική, εντυπωσιακή και ελπιδοφόρα νίκη της Κοινότητας -μέχρι την επόμενη.

Με το Wikileaks να έχει -σωστά, κατά τη γνώμη μου- αποφασίσει να ακολουθήσει την οδό της νόμιμης υπεράσπισης του Julian Assange (περισσότερα εδώ) αλλά και των δικαιωμάτων του ως οργανισμός (όπως π.χ. τη χρήση λογαριασμού PayPal για online δωρεές και τη φιλοξενία του στο διαδίκτυο), οι μόνοι που θα μπορούσαν να αντισταθούν και να πολεμήσουν με τα ίδια όπλα όσους του έκαναν βρώμικο και υπόγειο πόλεμο, ήταν οι ανώνυμοι χρήστες του διαδικτύου. Και, όταν χρειάστηκε, αυτό ακριβώς έγινε!

«We are Everywhere. We are everyone. We are Anonymous»


Πρωτοστάτες της αντεπίθεσης με κωδικό όνομα Operation Payback (Επιχείρηση Αντίποινα) ήταν και είναι μία ομάδα hackers, οι Anonymous, γνωστοί στο διαδίκτυο για τις επιθέσεις τους ενάντια σε sites που εναντιώνονται στην ελεύθερη διακίνηση αρχείων. Μέλη των Anonymoys έχουν δηλώσει πως «αν και δεν συνδεόμαστε άμεσα με το Wikileaks, πολεμάμε για τον ίδιο σκοπό». Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τους Anonymous, εδώ.

Όταν το PayPal “πάγωσε” το λογαριασμό που είχε το Wikileaks για να δέχεται δωρεές, οι Anonymous εξαπέλυσαν μια κυβερνοεπίθεση στο www.paypal.com ρίχνοντας τη σελίδα για αρκετή ώρα (8 ώρες και 15 λεπτά ήταν η επίσημη ανακοίνωση από την εταιρεία), στις 6 Δεκεμβρίου. Μιλάμε για έναν πολυεθνικό κολοσσό με τζίρο μερικές δεκάδες φορές το ΑΕΠ μιας μικρής χώρας, οπότε μπορείτε να φανταστείτε το αντίκτυπο που είχε αυτή η επίθεση.

Λίγες ημέρες μετά, η MasterCard και η VISA ανακοίνωσαν επίσης πως δεν θα δέχονται δοσοληψίες με αποδέκτη το Wikileaks. Η απάντηση ήταν κι εδώ άμεση: στις 8 Δεκεμβρίου, κανένα ηλεκτρονικό κατάστημα σε ολόκληρο τον κόσμο δεν μπορούσε να δεχτεί πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών VISA ή MasterCard για αρκετή ώρα, λόγω συγχρονισμένης επίθεσης που οργάνωσαν οι Anonymous.


Φυσικά, μια μεμονωμένη ομάδα hackers δεν θα μπορούσε να τα βάλει με τέτοιους κολοσσούς και να κερδίσει. Οι Anonymous “στρατολογούν” κόσμο για τις επιθέσεις τους μέσω πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης (κατά σειρά σπουδαιότητας: twitter, IRC και facebook). Μη φανταστείτε τίποτα φοβερό, απλά ανακοινώνουν πού θα κάνουν την επόμενη επίθεση, για ποιο λόγο και με ποιο τρόπο, και όποιος θέλει, συμμετέχει. Και, όπως φαίνεται, θέλουν πολλοί.

Η επόμενη κίνηση άνηκε στην αντίπαλη πλευρά. Το facebook και το twitter, σχεδόν ταυτόχρονα έσβησαν τους λογαριασμούς των Anonymous από τις σελίδες τους.

Η λογική πίσω από αυτή την κίνηση, είναι μάλλον προφανής: όπως και στους συμβατικούς πολέμους, η καταστροφή των διαύλων επικοινωνίας του εχθρού είναι το σημαντικότερο πλήγμα που μπορείς να του επιφέρεις.

Στιγμές μαγείας

Αναμφισβήτητα, μετά τις επιθέσεις σε PayPal, VISA και MasterCard όλοι έπαιρναν τη δύναμη της Κοινότητας στα σοβαρά. Κι όμως, κανείς δεν μπόρεσε να κάνει κάτι για να αποτρέψει την αντίδρασή της.

Οι Anonymous έφτιαξαν έναν νέο λογαριασμό στο twitter, τον @anonops, και απαίτησαν από την εταιρεία την επαναφορά του παλιού τους λογαριασμού, @Anon_Operations. Και κάπου εδώ, ξεκίνησε η μαγεία.

Αν αυτό το κείμενο ήταν κινηματογραφική ταινία, τώρα θα ήταν η στιγμή που η μουσική δυναμώνει, η εικόνα αρχίζει να κυλάει σε αργή κίνηση και οι τρίχες στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας σηκώνονται από την προσδοκία της μεγάλης στιγμής. Αλλά δυστυχώς, είναι μόνο ένα κείμενο, οπότε βολευτείτε με μερικά screenshots από τα όσα συνέβησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης, 9 Δεκεμβρίου 2010 στο πολεμικό μέτωπο του twitter

Αναδημοσιέυει ο Skatiblaxos από το athens.indymedia.org

(άρθρο του χρήστη cyber-rioter)

εξέγερση με αφορμή την καταστολή του wikileaks

diaktinisi.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου