Παλαιότερα λόμπι ονομάζονταν στερεότυπα κάποιες ομάδες πίεσης (π.χ εβραϊκό λόμπι, ελληνικό κλπ ) , κυρίως με εθνικές προεκτάσεις. Ενώ επισήμως δεν αναγνωριζόταν η δύναμή του ποτέ ουσιαστικά, στην πραγματικότητα όσες ομάδες λειτουργούσαν παρασκηνιακά επηρέαζαν πρόσωπα και καταστάσεις.
Με την πάροδο των χρόνων και την εξέλιξη της πολιτικοοικονομικής θεωρίας τα λόμπι μετεξελίχθηκαν σε καθαρά επαγγελματικό κλάδο.
Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις, σήμερα υπάρχουν στις Βρυξέλλες μόνο περίπου 15.000 λομπίστες και 2.500 σχετικοί οργανισμοί.
Η λέξη "λόμπι" (lobby)και "λομπίστας" αναφερόταν αρχικά στους προθάλαμους του Κοινοβουλίου και σήμερα στις προσπάθειες οργανωμένων ομάδων να ασκούν πολιτική προθαλάμων ή διαδρόμων, δηλαδή να προωθούν την επιρροή τους στα μέλη του νομοθετικού σώματος προ κάποιας ψηφοφορίας (π.χ τους κανονισμούς, τις οδηγίες, τον κοινοτικό προϋπολογισμό, κλπ) εξυπηρετώντας τους πελάτες τους.
Μπορεί να αντιπροσωπεύει για παράδειγμα την αυτοκινητοβιομηχανία, την πολεμική βιομηχανία, εταιρείες χημικών , μη κυβερνητικές οργανώσεις αθώες και…μη, κ.ά.
Κάποιοι από τους λομπίστες είναι πρώην γραφειοκράτες και αξιωματούχοι της Ε.Ε., που τα παράτησαν προκειμένου να γίνουν καλοπληρωμένοι «Διαπιστευμένοι εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων» και με αυτόν τον τίτλο θα τους βρείτε και μέσα από το επίσημο site του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων ενός λόμπι είναι η δημιουργία εμπιστοσύνης, με τους νομοθέτες και τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών.
Μέσα από σχέσεις ……εμπιστοσύνης έχουν μεταξύ άλλων και πρόσβαση στην πληροφόρηση.
Γι' αυτόν το λόγο ξοδεύουν τεράστια ποσά για γεύματα, πάρτι, ταξιδιωτικές….αποστολές(σε τροπικά νησιά) και άλλες δραστηριότητες στις οποίες καλούν γραφειοκράτες και στελέχη των νομοθετικών σωμάτων της Ε.Ε.
Ένας από τους βασικούς στόχους των εταιρειών αυτών είναι οι διάφορες επιτροπές και οι «ανεξάρτητοι ειδικοί» που συνεργάζονται με το Ευρωκοινοβούλιο.
Η ανάγκη ύπαρξης των «ανεξάρτητων ειδικών» πηγάζει από το γεγονός ότι τα μέλη του Κοινοβουλίου καλούνται να ψηφίσουν για μια σειρά από περίπλοκα θέματα όπως για παράδειγμα τα χημικά, οι υπηρεσίες, το περιβάλλον, για τα οποία δεν μπορούν να είναι απόλυτοι γνώστες.
Έτσι, η γνώμη αυτών των «ειδικών» βαρύνει σημαντικά στις αποφάσεις τους.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι χιλιάδες λομπίστες προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα πάνελ αυτά, δημιουργούνται σημαντικά ερωτήματα.
Ένα εξ αυτών είναι με πόση διαφάνεια επιλέγονται τα μέλη των επιτροπών αυτών.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιάστηκαν να έχουν στο παρελθόν εργαστεί για επιχειρήσεις και συμφέροντα για τα οποία κλήθηκαν αργότερα να εκφέρουν γνώμη ως ……ανεξάρτητοι ειδήμονες.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι τροποποιήσεις ή οι προσθήκες να σχεδιάζονται στην ουσία από ειδήμονες-λομπίστες και συχνά να γίνονται νόμοι.
Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο, το Κοινοβούλιο αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε έναν απλό ενδιάμεσο, ο οποίος θα μεταφέρει τα αιτήματα των λόμπι στη μηχανή αποφάσεων της Ε.Ε.
Το θέμα έχει απασχολήσει εδώ και μερικά χρόνια έντονα την ΕΕ
Στις Βρυξέλλες προσπάθησαν να πάρουν κάποια μέτρα (που να εξασφαλίζουν την διαφάνεια) συμβουλευόμενοι και κάποιους …λομπίστες (?).
Διοργανώθηκαν διάφορα σεμινάρια . Ακούστηκαν διάφορες απόψεις και εξετάστηκαν θέσεις και προτάσεις.
Μεταξύ αυτών και του ευρωβουλευτή Claude Turmes ο οποίος θεωρεί το γεγονός αυτό ως ……..αδύνατο σημείο …του Κοινοβουλίου και θα προτιμούσε να έχει το Κοινοβούλιο περισσότερο προσωπικό, που θα του παράσχει αντικειμενική ενημέρωση.
Το αποτέλεσμα;
Η δήλωση προ ημερών του εισηγητή της τελικής (προς την επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων )έκθεσης σχετικά με τους λομπίστες κ. Alexander Stubb.
«Τα λόμπι είναι σημαντικά για τις εργασίες των ευρωβουλευτών. Η χάραξη πολιτικής θα ήταν πολύ φτωχότερη χωρίς τη συνδρομή τους»
Στην επόμενη λοιπόν απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα σας…..τρελάνει , τουλάχιστον θα ξέρετε!!!!!
Από http://politis-gr.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου