Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

Νέες παραπομπές της Ελλάδας

Η Κομισιόν αποφασίζει για το Κιότο και τη μη συμμόρφωση 356 βιομηχανιών στη μείωση ρύπων

Του Γιωργου Λιαλιου


Με δύο νέες παραπομπές στο Ευρωδικαστήριο υποδέχεται τον Μάιο το ελληνικό υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Η πρώτη είναι απολύτως αναμενόμενη, καθώς έρχεται ως συνέπεια της καταδικαστικής απόφασης του ΟΗΕ για το πρωτόκολλο του Κιότο. Η δεύτερη αφορά την προσαρμογή 356 ελληνικών βιομηχανιών σε αυστηρότερες προδιαγραφές για τους ρύπους που εκπέμπουν, με στόχο αυτή τη φορά όχι την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, αλλά τη βελτίωση του ατμοσφαιρικού αέρα και της ποιότητας ζωής στις πόλεις.


Προειδοποιητική επιστολή

Η αποστολή προειδοποιητικής επιστολής (το πρώτο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας, η οποία οδηγεί στο εδώλιο του Ευρωδικαστηρίου) στην Ελλάδα για τις δύο αυτές υποθέσεις θα εγκριθεί σήμερα, κατά τη συνεδρίαση του Kολεγίου των Επιτρόπων. Η απόφαση θα ανακοινωθεί στις ελληνικές αρχές τη Δευτέρα.

Η πρώτη είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την καταδικαστική απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης με το Πρωτόκολλο του Κιότο στον ΟΗΕ, για την αδυναμία της Ελλάδας να δημιουργήσει αξιόπιστους μηχανισμούς παρακολούθησης των αερίων του θερμοκηπίου. Η ετυμηγορία του ΟΗΕ οδήγησε σε προσωρινή αποβολή της χώρας μας από τους μηχανισμούς του Κιότο και ταυτόχρονα εκκίνησε τη διαδικασία παραπομπής στο Ευρωδικαστήριο. Μη ανταποκρινόμενη στις υποχρεώσεις της βάσει του Κιότο, η Ελλάδα παρέβη και την απόφαση 280/2004 με την οποία ενσωματώθηκε το πρωτόκολλο του Κιότο στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να υποβάλει επαρκείς εξηγήσεις εντός δύο μηνών. Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πάντως, σημείωναν χθες ότι εφόσον η Ελλάδα επιλύσει το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τον ΟΗΕ, τότε αυτομάτως η υπόθεση θα τεθεί στο αρχείο. Η δεύτερη απόφαση αφορά την κακή εφαρμογή της Οδηγίας για τον ολοκληρωμένο έλεγχο και την πρόληψη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, περισσότερο γνωστή με το αρτικόλεξο IPPC (Integrated Pollution Prevention Control).


Ατμοσφαιρική ρύπανση

Η μη συμμόρφωση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ομάδα χωρών (Βέλγιο, Βουλγαρία, Εσθονία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία). Σύμφωνα με την Οδηγία, όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει να αδειοδοτηθούν εκ νέου για τις εκπομπές ορισμένων ρύπων, δηλαδή να εκσυγχρονίσουν τα αντιρρυπαντικά τους συστήματα και να ελεγχθούν. Οι ρύποι αυτοί (διοξείδιο του θείου, διοξείδιο του αζώτου, αιωρούμενα μικροσωματίδια κ.ά.) δεν σχετίζονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως στην περίπτωση του Κιότο, αλλά με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη δημόσια υγεία.

Η Οδηγία τέθηκε σε εφαρμογή στις 30 Οκτωβρίου του 2007. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έστειλαν οι ελληνικές αρχές στην Ε.Ε. τον Φεβρουάριο, στη χώρα μας έχουν αδειοδοτηθεί σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία οι 264 από τις 356 βιομηχανίες που εμπίπτουν στο πεδίο της νέας Οδηγίας, ήτοι ποσοστό 26%. Η Επιτροπή ζητάει από την Ελλάδα και τους λοιπούς παραβάτες να απολογηθούν για την καθυστέρηση και να επιταχύνουν τις διαδικασίες εφαρμογής της Οδηγίας.


Από http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου