Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2008

1 ή 2 ΚΑΛΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ


Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος :
Οπωσδήποτε ένα - δύο καλά συλλαλητήρια...
Πηγή: ΕΔΩ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ,
Συνέντευξη στην εδημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" 24.2.08
ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ
«Πιστεύω απόλυτα - εφόσον θα φτάσουμε ενδεχομένως στην απόφαση της Ελλάδος να διακόψει τις διαπραγματεύσεις για το όνομα - πως οπωσδήποτε ένα - δύο καλά συλλαλητήρια, αλλά με τη σύμπραξη των κομματικών οργανώσεων σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα ή την Αθήνα ή την Καβάλα, βοηθούν πάρα πολύ στην προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο Εξωτερικών» δηλώνει, σε συνέντευξή του στο «Βήμα», ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος.
Μητροπολίτης Ανθιμος: «Το φρόνημα του λαού μας σε όλη τη Μακεδονία αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα πιστεύω ότι είναι πως δεν πρέπει να υπάρχει ο όρος "Μακεδονία" στο όνομα της χώρας αυτής»
- Σεβασμιότατε, πώς εκτιμάτε τις προτάσεις Νίμιτς;
«Οι προτάσεις Νίμιτς είναι μέσα στο πλαίσιο που υποθέταμε. Το φρόνημα του λαού μας σε όλη τη Μακεδονία αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα πιστεύω ότι είναι πως δεν πρέπει να υπάρχει ο όρος "Μακεδονία" στο όνομα της χώρας αυτής. Από το πλήθος των ονομάτων αυτών ίσως η αρμόδια διπλωματική υπηρεσία πρέπει να επιλέξει ένα από τα ονόματα εκείνα που θα αποτελέσει τη βάση διαπραγμάτευσης. Εμείς όμως όχι ως θεσμικός παράγων - μαζί με τον κλήρο και τον λαό - αλλά απλώς ως λαός που εκφράζει την επιθυμία και τη βούλησή του για το θέμα λέμε ότι: αν καθ' οιονδήποτε τρόπο στο όνομα που θα αποφασισθεί υπάρχει η λέξη "Μακεδονία" όπως και αν είναι διατυπωμένη, αυτοί μόνοι τους στη συνέχεια θα χρησιμοποιούν στην πράξη τον όρο "Μακεδονία". Αρα εμείς, ούτως ή άλλως, θα είμαστε ζημιωμένοι».
- Τι πρέπει να γίνει;
«Το καλύτερο δυνατόν είναι οι προτάσεις και οι αντιπροτάσεις της Ελλάδος να είναι τέτοιες ώστε να αποκλείεται το όνομα "Μακεδονία". Αυτό δεν θα το δεχθούν οι άλλοι, αλλά επειδή η υπόθεση αυτή τώρα δεν εξετάζεται μόνο για το όνομα αλλά στο σύνολο των προβλημάτων που ανακύπτουν από την κήρυξη σε κράτος του Κοσσυφοπεδίου και επομένως της μη ομολογουμένης αλλά πραγματικής επιθυμίας των να δημιουργήσουν τη λεγομένη "Μεγάλη Αλβανία", μήπως, λέμε την άποψή μας, η Ελλάδα θα ήταν καλύτερα να πει δεν δέχομαι τον όρο "Μακεδονία" με κανέναν τρόπο να υπάρχει στο όνομα του κράτους αυτού, διότι πλέον οι προοπτικές που διανοίγονται είναι φανερές και θα οδηγήσουν στη συνέχεια σε αλυτρωτικές διακηρύξεις. Συνεπώς σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα - κυβέρνηση και αντιπολίτευση - η οποία θα διακόψει τις διαπραγματεύσεις θα αποφασίσει αν θα πρέπει να οργανωθούν συλλαλητήρια, αν θα πρέπει να ασκηθεί βέτο».
- Πιστεύετε ότι πρέπει να διεξαχθούν συλλαλητήρια;
«Πιστεύω απόλυτα, εφόσον φτάσουμε ενδεχομένως στην απόφαση της Ελλάδος να διακόψει τις διαπραγματεύσεις για το όνομα, πως οπωσδήποτε ένα - δύο καλά συλλαλητήρια, με τη σύμπραξη όλων των κομματικών οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα ή στην Αθήνα, στην Καβάλα, βοηθούν πάρα πολύ στην προσπάθεια την οποία καταβάλλει η διπλωματία του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος για να αποδείξει ότι απόλυτα δικαιολογημένα δεν δέχθηκε περαιτέρω διαπραγμάτευση κάτω από τις απαράδεκτες απαιτήσεις των Σκοπιανών». - Πρέπει να τοποθετηθεί η Εκκλησία επί του ζητήματος;
«Ναι, με ειδική και προσεγμένη τοποθέτηση, η οποία θα αποτελεί έκφραση της βουλήσεως του λαού μας αλλά και της επιθυμίας της Εκκλησίας όλα τα θέματα να διευθετηθούν με γνώμονα την ιστορική αλήθεια και του μεγάλου αγαθού της ειρήνης. Να μη διαταραχθούν οι σχέσεις μεταξύ των κρατών».
- Τι εκτιμάτε πως πιστεύουν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και οι συνοδικοί μητροπολίτες;
«Νομίζω πως εφόσον γίνει συζήτηση, ό,τι και αν συμβεί θα το αποφασίσουμε μαζί. Και ο Αρχιεπίσκοπος νομίζω ότι θα ταχθεί σε αυτά που λέμε εμείς οι παλαιότεροι πάνω στο θέμα».
- Είστε πολλοί στη Σύνοδο που έχετε τις ίδιες απόψεις;
«Οσοι είμαστε από τις βόρειες επαρχίες, από την Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία. Στη 12μελή Ιερά Σύνοδο οι έξι από τους δώδεκα μητροπολίτες προέρχονται από τις βόρειες επαρχίες. Πρέπει να εμφανιστούμε ενωμένοι, και πολιτικά, και οικονομικά και εθνικά, στο ότι δεν θέλουμε όνομα "Μακεδονία". Θα σφετεριστούν οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση σε περίπτωση αναφοράς "Ανω Μακεδονία" ή "Νέα Μακεδονία" ή "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Ο,τι και αν βάλουν μπροστά οι Σκοπιανοί, θα κρατήσουν μόνο τη λέξη Μακεδονία, επομένως δεν θα έχουμε επιτύχει τίποτε».
Το ΒΗΜΑ, 24/02/2008.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου