Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

Εάν ναι , τότε το όνομα αυτής ……Nova Makedonija

Από politis
http://politis-gr.blogspot.com

Επειδή θεωρώ ότι το θέμα της διαπραγμάτευσης για το όνομα των Σκοπίων βρίσκεται στο πιο κρίσιμο στάδιο δεν θα το σχολιάσω αναλυτικά .

Θα το κάνω όμως στο άμεσο μέλλον και αφού πρώτα οι διπλωμάτες ελπίζω να έχουν πράξει τα δέοντα .

Πέντε παραλλαγές ονομάτων φέρεται, να περιέχει η νέα πρόταση που προσκόμισε την Τρίτη κατά το νέο γύρο συνομιλιών ανάμεσα στους πρεσβευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Οι προτάσεις ονομασίας που κατατέθηκαν είναι:
- Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας
- Κυρίαρχη Δημοκρατία της Μακεδονίας
- Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας
- Republic Macedoniya (Δημοκρατία της Μακεδονίας στη σλαβική)
- Νέα Μακεδονία

Στο κείμενο το οποίο παρέδωσε στους διαπραγματευτές των δύο χωρών ο κ. Νίμιτς εισηγείται λύση διπλής ονομασίας (μία σύνθετη ονομασία για διεθνή χρήση και διατήρηση του συνταγματικού ονόματος της ΠΓΔΜ)

Η ελληνική πλευρά ερμηνεύει τη διεθνή χρήση ως χρήση έναντι όλων , ενώ η σκοπιανή πλευρά εξετάζει το νέο όνομα μόνο για χρήση στις γραμματείες των διεθνών οργανισμών και στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα.

Η Αθήνα επιμένει στην ανάγκη αναγραφής της νέας συμφωνηθείσας ονομασίας στα διαβατήρια των πολιτών της ΠΓΔΜ, ενώ τα Σκόπια το απορρίπτουν κατηγορηματικά.

Η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων εμφανίζεται διατεθειμένη να συμφωνήσει εφόσον διασφαλιστεί ότι θα χρησιμοποιείται μόνο στο «ταμπελάκι» των διεθνών οργανισμών το όνομα που θα συμφωνηθεί , το οποίο είναι ασφαλώς προτιμότερο γι` αυτούς από το FYROM.

Προσβλέπουν από την πλευρά τους εφόσον επιβεβαιωθεί η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, να επιδιώξουν νέες αναγνωρίσεις με το συνταγματικό τους όνομα και από άλλες χώρες .

Το σίγουρο είναι ότι από την πλευρά μας δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή πιθανότητα διπλής ονομασίας.

Σίγουρα παίζεται σκληρό διπλωματικό παιχνίδι.

Στην τελική ευθεία, αναμένεται ότι θα υπάρξει άμεση παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης που θέλει με κάθε τρόπο να αποτρέψει το ελληνικό βέτο.

Για το λόγο αυτό, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση μας κρατά κλειστά ακόμη τα χαρτιά της στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

Μου προκάλεσε όμως τεράστια εντύπωση ,ότι η χθεσινή αναφορά του China View για τις συνομιλίες, αναφερόταν στην γείτονα χώρα ως FYROM .

Λέτε να έχουμε αλλαγή πολιτικής από την πλευρά της Κίνας;

Μην παραξενευτείτε αν τις επόμενες ημέρες μέχρι δηλαδή την σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι , εφόσον δεν έχουμε αποδοχή των ελληνικών θέσεων από τα Σκόπια , δούμε και ..…επίσημη αλλαγή στην στάση της Ρωσίας.

Σας είπα παίζεται χοντρό διπλωματικό παιχνίδι και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα δεχθούμε σε καμία περίπτωση λύση διπλής ονομασίας που προτείνουν οι ΗΠΑ.

Εάν λοιπόν δεν υποχωρήσουν από τις θέσεις τους τα Σκόπια το βέτο σίγουρα θα ασκηθεί από την πλευρά μας.

Εάν υποχωρήσουν τότε το όνομα αυτής ……..Νova Makedonija .

Από politis
http://politis-gr.blogspot.com

2 σχόλια:

  1. Πάνω από 500.οοο πολίτες σύμφωνα με τη σερβική τηλεόραση συμμετείχαν σήμερα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ανεξαρτησία του Κόσσοβου που έγινε στο Βελιγράδι σήμερα με βασικό σύνθημα “το Κόσσοβο είναι Σερβία”.
    Βασικός ομηλιτης ήταν ο πρωθυπουργός της χώρας V. Kostunica που είπε μεταξύ άλλων ότι το Κόσσοβο δεν θα πάψει να είναι Σερβία, όσο θα υπάρχει Σερβία

    Εδώ περισσοτερα:
    http://neoinileias.blogspot.com/2008/02/blog-post_4441.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Βαλκάνιοι είναι αδέρφια χωρισμένα βίαια από επιθετικούς. Διαφέρουν γλωσσικά τούς τελευταίους μόνο αιώνες, όταν ελίσσονταν έτσι για να μην γενοκτονούνται από τους οθωμανούς γενίτσαρους, που πρώτους έσφαζαν ελληνόφωνους Έλληνες. Δυστυχώς ορισμένοι ανάμεσά μας είναι διχαστικοί, και περαστικά τους!
    Balkanians are brothers separated violently by aggressives.
    Μια αμεσοδημοκρατική, ελβετικού τύπου Βαλκανική Συνομοσπονδία ανεξάρτητων μη-επιθετικών κρατών με κοινή άμυνα
    (μπορεί να γίνει αρχικά με τη Σερβία κι όπόιο άλλο κράτος συμφωνήσει - δεν είναι απαραίτητα τα κοινά σύνορα, αλλά η αλληλοβοήθεια!), όπου θα κυριαρχούν οι εκλογές με συμφιλιωτικό ΕΝΙΑΙΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ, θα περιόριζε διαφθορά και γενίτσαρους. Αυτό ακριβώς ήταν το όραμα του Ρήγα, χάρη στο οποίο μπορούμε και μιλάμε σήμερα!
    A swiss type Balkan Confederation of peaceable indepedent states and common defense, where the reconciliating Unified electiion List restricts corruption and aggressives.
    Κι αντί να περιμένουμε πολιτικάντηδες να το κάνουν, μπορούμε να ξεκινήσουμε με συνομοσπονδιακές συνεργασίες συλλόγων και δήμων !

    ΑπάντησηΔιαγραφή