Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Όσιος Ιωάννης Ρώσος

Πιθανή χρονολογία γέννησής του είναι το 1690 στη Νότια Ρωσία (Ουκρανία).Σε νεαρή ηλικία είναι στρατιώτης του Τσαρικού Στρατού του Μεγάλου Πέτρου της Ρωσίας. Υπερασπίζεται την πατρίδα του από τα τουρκικά στρατεύματα που είχαν σπείρει τον τρόμο σε όλα τα έθνη (1711-1718).

Οι γονείς του ήταν Χριστιανοί Ορθόδοξοι και ο ίδιος ακολουθεί με πίστη την Ορθοδοξία και συγκλονίζεται από τη φρίκη του πολέμου.

Αιχμάλωτος πολέμου με χιλιάδες άλλους συμπατριώτες του οδηγείται στην Κωνσταντινούπολη.

Από κει στο Προκόπιο κοντά στη Καισάρεια της Καππαδοκίας της Μικράς Ασίας στην κατοχή ενός αγά που διατηρούσε στρατόπεδο των Γενιτσάρων. Βασανίζεται να αρνηθεί το Χριστό. Τον χτυπούν με χοντρά ξύλινα ραβδιά,τον κλωτσούν,τον φτύνουν,του καίνε τα μαλλιά και το δέρμα της κεφαλής του. Τον υποχρεώνουν να ζει με τα ζώα.

Αυτός όμως υπομένει όλα τα βασανιστήρια με πίστη και αγάπη προς τον Κύριο του.

Στις 27 Μαΐου 1730 πέρασε στην αιώνια αγαλλίαση και μακαριότητα. Κηδεύεται με ευλάβεια. Το 1733 ο γέροντας ιερέας που τον κοινωνούσε είδε στον ύπνο του τον Όσιο Ιωάννη να του λέει πως το σώμα του είχε μείνει με τη χάρη του Θεού μέσα στον τάφο ακέραιο,αδιάφθορο όπως τάφηκε πριν 3 ½ χρόνια. Του ζήτησε να το βγάλουν για να είναι μαζί τους σαν ευλογία του Θεού στους αιώνες. Ο ιερέας διστάζει , μα ένα ουράνιο φως,φωτίζει τον τάφο του Οσίου σαν πύρινος στύλος. Οι Χριστιανοί άνοιξαν τον τάφο και αντίκρισαν το σώμα του Οσίου ακέραιο και μυρωμένο. Έτσι σήκωσαν το λείψανο και το μετέφεραν στο Ναό.

Ένας Τούρκος Πασάς για να εκδικηθεί τους Χριστιανούς καίει το ιερό λείψανο. Το ιερό σώμα παίρνει κίνηση μέσα στη φωτιά και κάνει τους Τούρκους να φύγουν φοβισμένοι. Το σώμα του Οσίου,δεν είχε πάθει τίποτα,παρά μόνο έμεινε λίγο το μαύρισμα από τους καπνούς και τη φωτιά.

Τα θαύματα του είναι πολλά. Παράλυτοι περπατούν,τυφλοί βλέπουν,δαιμόνια φεύγουν και άλλες ανίατες αρρώστιες θεραπεύονται.

Όταν έγινε η Μικρασιατική καταστροφή το 1922 οι Έλληνες πήραν τα ιερά λείψανα του Οσίου και τα μετέφεραν στη Χαλκίδα και από εκεί στο Νέο Προκόπιο (Ευβοίας).

Σήμερα υπάρχει ο Ναός του Οσίου Ιωάννη που φιλοξενεί το ιερό λείψανο του.

Για να πάει κάποιος εκεί υπάρχουν πολλοί τρόποι. Με λεωφορείο από την Αθήνα για Χαλκίδα και από τη Χαλκίδα για Βόρειο Εύβοια.

Με ΙΧ ακολουθεί την ίδια διαδρομή. Επίσης μπορεί κάποιος να πάει μέσω φέρι-μπότ από την Αρκίτσα στην Αιδηψό και μετά οδικώς μέχρι το Νέο Προκόπιο.

Όποια διαδρομή και να ακολουθήσει κανείς δεν μπορεί να μη θαυμάσει το καταπράσινο τοπίο,τα όμορφα χωριά που υπάρχουν κατά μήκος και τις μαγευτικές παραλίες του Ευβοϊκού.

Είναι μια εκδρομή που συνδυάζει το προσκύνημα του λειψάνου του Οσίου με μια ευχάριστη διαμονή।


http://www.hellas1.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου