Την άμεση θέσπιση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) πρότεινε σήμερα από το Βήμα της Βουλής ο Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε επίσης κατηγορηματικά κατά της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, απέρριψε την συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα από μηδενική βάση, τάχθηκε εναντίον ενός δεύτερου σχεδίου Ανάν, ενώ για το Σκοπιανό υπενθύμισε την απόφαση Βουκουρεστίου που περιλαμβάνει μία ονομασία erga omnes χωρίς εθνολογικό προσδιορισμό.
Είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ:
«
Σήμερα, από το επίσημο αυτό βήμα της Βουλής προτείνω να προχωρήσουμε άμεσα στην θέσπιση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, της ΑΟΖ. Και στη συνέχεια να την οριοθετήσουμε. Με όσες παράκτιες χώρες της περιοχής έχουν επικάλυψη μαζί μας κι είναι έτοιμες να το κάνουν. Η Κύπρος το έκανε ήδη με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Λίβανο. Εμείς μπορούμε να το κάνουμε άμεσα με την Κύπρο και να το προωθήσουμε με την Αίγυπτο και την Λιβύη. Η οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου ξεπερνά και το ανύπαρκτο «ζήτημα που έχει δημιουργηθεί τελευταία με το Καστελόριζο».
Στη συνέχεια απέρριψε τις θεωρίες περί ειδικού καθεστώτος του Αιγαίου και δήλωσε οτι θα ακυρώσει ως κυβέρνηση οποιαδήποτε συμφωνία αυτοπαραίτησης της Ελλάδας απο κυριαρχικά της δικαιώματα: “Κάποιες θεωρίες που ακούγονται παρασκηνιακά ότι το Αιγαίο είναι τάχα ειδικού καθεστώτος θάλασσα – “ημίκλειστη¨, ή όπως άλλως την αποκαλούν – είναι απαράδεκτες. Ισοδυναμούν με παραίτηση της Ελλάδας από τα δικαιώματά της ..αν κάποιοι αυτό σκέπτονται να το ξεχάσουν. Και το εννοώ. Οποιαδήποτε συμφωνία θα στηριζόταν σε αυτοπαραίτηση της Ελλάδας από όσα της αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για εμας θεωρείται άκυρη από τώρα. Κι αν υπάρξει θα την ακυρώσουμε μόλις αναλάβουμε την διακυβέρνηση της χώρας. Μιλημένα – ξηγημένα”.
Τόνισε επίσης και εξήγησε την κατηγορηματική αντίθεσή του στην “συνεκμετάλλευση”
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι ζήτησε την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για τα Εθνικά Θέματα, “
για να υπογραμμίσω ότι δεν δεχόμαστε να χρησιμοποιηθεί η οικονομική κρίση ως μοχλός πιέσεων, ούτε ως πρόσχημα, για υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα”, αλλά και “για να προειδοποιήσω ότι τα εκβιαστικά δίλημμα και οι δήθεν μονόδρομοι…οδηγούν σε παράλυση της χώρας και σε διάλυση της κοινωνίας..”
Αναλύοντας την στρατηγική Νταβούτογλου είπε: “Η νέα στρατηγική της Άγκυρας κινδυνεύει να δημιουργήσει περισσότερους αντιπάλους, παρά φίλους για την Τουρκία. Να ανοίξει περισσότερα μέσα από όσα μπορεί να κρατήσει”. Παρόλα αυτά η νέα στρατηγική της Τουρκίας δ
ημιουργεί πλέον και νέες ευκαιρίες για εμάς, για παράδειγμα η στενότερη συνεργασία με το Ισραήλ, χ
ωρίς όμως να αλλάξει η παραδοσιακή πολιτική στήριξης των Παλαιστινίων να αποκτήσουν δικό τους κράτος, όπως τόνισε κατηγορηματικά.
Αναφερόμενος στην επίσκεψη Παπανδρέου στο Ερζερούμ όπου μίλησε σε σύνοδο Τούρκων πρέσβεων εξέφρασε την ελπίδα:
«… κάποια στιγμή, να βρείτε κ. Παπανδρέου, καιρό να μιλήσετε και με τους… Έλληνες διπλωματικούς!»
Για την ομιλία του κ. Παπανδρέου στο Ερζερούμε είπε: “…
όταν μίλησε δημόσια στο τουρκικό ακροατήριο, είπε τις γνωστές θέσεις της Ελλάδας. Κι αυτό προβλήθηκε, περίπου ως, ως εθνικό κατόρθωμα! Τα αυτονόητα είπε. Αλίμονο κι αν δεν τα έλεγε. Όμως την ώρα που βρισκόταν ο πρωθυπουργός στη Τουρκία, τα μαχητικά αεροσκάφη έκαναν κόσκινο τον εναέριο χώρο μας.Κι αυτό δεν ήταν κατόρθωμα. Ήταν πλήγμα για το κύρος της Ελλάδας.!»
Για την πρόταση Δρούτσα να πραγματοποιηθεί Σύνοδος- Κορυφής Τουρκίας-ΕΕ παρατήρησε: «
Το θεωρώ μεγάλη «εκδούλευση» στην Τουρκία! Διότι Σύνοδοι Κορυφής δεν γίνονται με χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην Ένωση. Γίνονται μόνο με μεγάλες χώρες που η Ευρωπαϊκή Ένωση τις αναγνωρίζει ως «στρατηγικούς εταίρους» όπως η Ρωσία και η Κίνα. Ουσιαστικά ,ο κ. Δρούτσας πρότεινε την αναβάθμιση της Τουρκίας σε «στρατηγικό εταίρο» της Ευρώπης!». Και αναφερόμενος στη μυστική διπλωματία ανέφερε χαρακτηριστικά: «
Εγώ αποδοκιμάζω τη μυστική διπλωματία . Σας επισημαίνω, ότι δημιουργεί περισσότερη καχυποψία μέσα στη χώρα, παρά καλό κλίμα με τους απέναντι”.
Για το σχέδιο Ανάν είπε:
«
Το σχέδιο Ανάν δημιούργησε ένα νομικό τερατούργημα, που δεν επέτρεπε να λειτουργήσει δημοκρατικό πολίτευμα. Εσείς ο ίδιος, κ. Παπανδρέου, μας παρουσιάζατε το σχέδιο Ανάν ως «μονόδρομο», ως μόνη «εφικτή λύση»… η νέα δημοκρατία.. αρνήθηκε τον εκβιασμό. Και στήριξε την απόφαση του Τάσου Παπαδόπουλου, να απορρίψει το σχέδιο Ανάν. Ο κυπριακός Ελληνισμός καταψήφισε τότε, πανηγυρική, το σχέδιο εκείνο απορρίπτοντας τους εκβιασμούς.
Και, «ω του θαύματος»! Η Κύπρος δεν «καταστράφηκε»! Δεν έμεινε έξω από την Ευρώπη. Σε λίγες εβδομάδες μετά το βροντερό ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων, έγινε πλήρες μέλος της Ευρώπης!»
Μιλώντας επίσης για την περίοδο 2004-2009 ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου:
«
Στο Βουκουρέστι, έθεσαν (οι κυβερνήσεις της ΝΔ) τις «κόκκινες γραμμές» για το Μακεδονικό. Και τότε υπήρξαν πολλοί που κραύγαζαν ότι η υπόθεση ήταν πια «χαμένη» κι ότι αν επέμενε η Ελλάδα , θα υφίστατο τάχα, «διεθνή απομόνωση»!
Κι όμως! Η Ελλάδα ξεκαθάρισε την θέση της , διευκρίνισε ότι θα δεχθεί ένα όνομα για κάθε χρήση-erga omnes- απέκλεισε τον εθνολογικό προσδιορισμό του γειτονικού κράτους με όνομα που παραπέμπει σε αλυτρωτικές αξιώσεις σε βάρος της , παραμέρισε όλες τις προτάσεις για «διπλές» και «τριπλές ονομασίες» κι έβαλε βέτο για την ένταξη της FYROM και στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντί να «απομονωθεί» από τους εταίρους και συμμάχους της η Ελλάδα πέτυχε στο Βουκουρέστι να υποστηριχθεί από τους περισσότερους.
Για μίαν ακόμα φορά οι «Κασσάνδρες» διαψεύστηκαν”
“Με ή χωρίς εσάς, θα πάρουμε ξανά τη Ελλάδα στα χέρια μας!…”
Στη συνέχεια αναφέρθηκε διεξοδικά και στη διεθνή διακυβέρνηση:
«Το ιδεολόγημα της «διεθνούς διακυβέρνησης» απονομιμοποιεί το πολίτευμα. Αποδυναμώνει τη δημοκρατία. Διαλύει την κοινωνική συνοχή και απονευρώνει τη διακυβέρνηση…Το μεγάλο ζητούμενο σήμερα είναι να ξαναπάρουμε τη Ελλάδα στα χέρια μας !»
Και ολοκλήρωσε λέγοντας τα εξής:
–Σας καλώ να απορρίψετε όλες τις «φαεινές ιδέες» ορισμένων που θα ήθελαν να διαπραγματευτούμε την υφαλοκρηπίδα «από μηδενική βάση». Τι θα πει «μηδενική βάση»; Ότι θα κάνουμε πίσω από τη νομική βάση που υπήρχε ως τώρα; Δηλαδή θα παραιτηθούμε από το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας που μας ευνοεί;»….
- Σας καλώ «…Να δείξετε υπερβάλλοντα ζήλο για το θέμα των λαθρομεταναστών!…
–Σας καλώ να ζητήσουμε όλοι μαζί την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών. Που την υπέγραψε η Τουρκία, αλλά δεν την τήρησε ποτέ…
–Σας καλώ να θεσπίσουμε και να διακηρύξουμε αμέσως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και να προχωρήσουμε αμέσως μετά στη οριοθέτηση της με την Κύπρο και με όποια άλλα κράτη προσέλθουν να το λύσουμε διμερώς.
–Σας καλώ να παραμείνουμε αμετακίνητοι στις «κόκκινες γραμμές» της εξωτερικής μας πολιτικής: Στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στο Σκοπιανό και σε ότι αφορά την ασφάλεια, την ευημερία και τα δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Σας καλώ να τα κάνουμε όλα αυτά μαζί.
Πρέπει να ξαναπάρουμε τη χώρα στα χέρια μας.
Αλλά αν δεν το δεχθείτε, αν επιμείνετε στα αδιέξοδά σας, με ή χωρίς εσάς, θα πάρουμε ξανά τη χώρα στα χέρια μας…
“Με ή χωρίς εσάς, θα πάρουμε ξανά τη Ελλάδα στα χέρια μας!…”
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία
http://www.antinews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου