Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Το ρωσικό πρακτορείο Itar-Tass επισημαίνει τις αναφορές του Α.Σαμαρά στις ελληνορωσικές σχέσεις

Οι αναφορές του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στις ελληνορωσικές σχέσεις κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική, προκάλεσε το ενδιαφέρον του ρωσικού πρακτορείου ITAR-TASS. Σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για καθήλωση των ελληνικο-ρωσικών σχέσεων, και τάχθηκε υπέρ της εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας.

Στο τηλεγράφημα επισημαίνεται ότι ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι "πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η εποχή του Ψυχρού Πολέμου έχει τελειώσει" και προσθέτει χαρακτηριστικά αποσπάσματα της ομιλίας του, όπως το ακόλουθο: "Το άνοιγμα στη Ρωσία δεν είναι "απαγορευτικό", πλέον, όπως ήταν κάποτε.
Οι Γερμανοί το έχουν αντιληφθεί. Οι Γάλλοι το έχουν αντιληφθεί, επίσης. Όλοι το έχουν καταλάβει. Καιρός να το καταλάβουμε και εμείς. Διατηρούμε τους μείζονες γεωπολιτικούς μας προσανατολισμούς. Αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να έχουμε στενή συνεργασία με τη Ρωσία".
Αναφέρεται ακόμη στην επισήμανση του κ. Σαμαρά ότι "η Νέα Δημοκρατία παρέδωσε στη σημερινή κυβέρνηση στρατηγικό άνοιγμα με τη Ρωσία" και από τα όσα είπε προσθέτει: "Εσείς το ξεχάσατε. Παγώσατε αγωγούς. Παγώσατε Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Η Ρωσία δεν είναι πια εχθρός της Δύσης. Είναι εταίρος της Δύσης. Το τονίζουν όλοι -αντιπρόσωποι της Δύσης και Ρώσοι- σε κάθε ευκαιρία. Δεν καλούμαστε πια, όπως στο παρελθόν, να διαλέξουμε ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Συμφέρον δικό μας είναι να συνεχιστεί και να βαθύνει η συνεργασία Δύσης -Ρωσίας. Και να πάρει χαρακτηριστικά στρατηγικής σύγκλισης. Αν προχωρήσει αυτή η σύγκλιση, τότε θα πάψει η ευρύτερη περιοχή μας, η Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, να είναι πεδίο σκληρών ανταγωνισμών.

e-typos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου