Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Το κράτος διεκδικεί 6.000 ακίνητα της Σύμης !!!

Αναστάτωση επικρατεί στο ακριτικό νησί, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοι,αλλά και Σύμιοι της Διασποράς,μετά τη γΔ ανάρτηση του Κτηματολογίου, είδαν το κράτος να αμφισβητεί την κυριότητα των περιουσιών τους και να τους ζητεί τίτλους ιδιοκτησίας του 19ου αιώνα.Η όλη διαδικασία έγινε εν κρυπτώ και αφότου εκατοντάδες άνθρωποι πλήρωσαν φόρους,παράβολα και αμοιβές στις εφορίες,στο Κτηματολόγιο,στους δικηγόρους και στους μηχανικούς.
Oταν το 1995 ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή του Εθνικού Κτηματολογίου στη Σύμη, το Δημόσιο δήλωσε απόν απ΄ οποιαδήποτε διεκδίκηση και οι κάτοικοι υπέβαλαν δηλώσεις του Ν. 2308/1995 για την κτηματογράφηση των ακινήτων τους. Ωστόσο μετά την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης περαίωσης της όλης διαδικασίας η πλειονότητα των ακινήτων του νησιού φέρεται στο όνομα του ελληνικού Δημοσίου! Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, το πρόβλημα προέκυψε όταν εμφανίστηκαν κρατικοί υπάλληλοι στο νησί και, παρά τη διαβεβαίωση του τοπικού υποθηκοφυλακείου περί μη ύπαρξης κρατικής περιουσίας, ενέγραψαν 6.000 ακίνητα στο όνομα του υπουργείου Οικονομικών. Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι, μη γνωρίζοντας τίποτε και έχοντας στα χέρια τους τα «σίγουρα» χαρτιά του Κτηματολογίου, πιάστηκαν, στην κυριολεξία, στον ύπνο.
Οταν πριν από λίγο καιρό οι Σύμιοι, έκπληκτοι, αντελήφθησαν την ιδιοκτησιακή εκτροπή, ζήτησαν εξηγήσεις από τους αρμοδίους, οι οποίοι τους κάλεσαν να προσκομίσουν «τίτλους ιδιοκτησίας προ του 1885!». Το ζήτημα, κρύβει και μια σκοτεινή πτυχή, αφού, όπως στο μεγαλύτερο κομμάτι του νησιωτικού χώρου, έτσι και στα Δωδεκάνησα, πλην Ρόδου και Κω, το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου δεν ισχύει, άρα σε περίπτωση διεκδικήσεων αυτός που οφείλει να προσκομίσει τίτλους ιδιοκτησίας είναι το κράτος και όχι ο ιδιώτης.
Οι Σύμιοι είναι εξοργισμένοι με την κυβέρνηση και την περασμένη Κυριακή, σε λαϊκή συνέλευση, ζήτησαν νομοθετική ρύθμιση για το ζήτημα, ειδάλλως, όπως αποφάσισαν, θα προχωρήσουν σε «δυναμικές κινητοποιήσεις» , οι οποίες αναμένεται να φθάσουν ως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο..

http://greece-salonika.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου