Δείτε την συνέντευξη του Παυλόπουλου στον Ελεύθερο Τύπο που πέρασε στα ψιλά. Τις απόψεις μας για τον Παυλόπουλο τις ξέρετε, αλλά είναι μία άκρως κατατοπιστική αναφορά που φαίνεται να δικαιώνεται. Όπως και κάποια άλλα πράγματα που ειπώθηκαν στην βουλή αλλά πνίγηκαν από τα ΜΜ”Ε”. Θα τα δημοσιεύσουμε και αυτά αργότερα.
1. Η Κυβέρνηση, και συγκεκριμένα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εξήγγειλε τη δημιουργία «φράχτη-τείχους» στον Έβρο για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Υπάρχει τέτοια δυνατότητα από νομική σκοπιά;
Χαίρομαι διότι διακρίνετε το καθαρώς θεσμικό ζήτημα από την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Σπεύδω λοιπόν να διευκρινίσω, προς κάθε κατεύθυνση –περιλαμβανομένης φυσικά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης- ότι το ζήτημα της διαχείρισης και, ιδίως, της θωράκισης των συνόρων μας είναι αποκλειστικώς θέμα εθνικής κυριαρχίας και, άρα, θέμα καθαρώς ελληνικό. Εμείς καθορίζουμε τα σύνορά μας και εμείς επιλέγουμε τον τρόπο προστασίας τους. Αυτό προκύπτει τόσο από το διεθνές δίκαιο όσο και από το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο. Και επισημαίνω εδώ ότι το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο –στην οριστική διαμόρφωση του οποίου συνέβαλε τα μέγιστα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- ορίζει ρητώς (παρ. ΙΙΙ) ότι «ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων αποτελεί ευθύνη των κρατών μελών για το τμήμα των συνόρων που τους ανήκει». Κατά συνέπεια, η απόφαση για την περίφραξη τμήματος των συνόρων στον Έβρο είναι πλήρως θεμελιωμένη από πλευράς θεσμικής. Αυτή είναι η στάση ευθύνης της Ν.Δ. Παρακαλώ σκεφθείτε ποια θα ήταν η στάση του ΠΑΣΟΚ αν η τότε Κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία καθώς και ποια θα ήταν η θέση αρκετών συναδέλφων σας, οι οποίοι σήμερα βλέπουν –και ορθώς-με ευνοϊκό τρόπο τη συγκεκριμένη απόφαση.
2. Αντιλαμβάνομαι ότι έχετε όμως ως Ν.Δ. αντιρρήσεις ως προς την αποτελεσματικότητα του μέτρου.
Μολονότι είναι ένα μέτρο το οποίο, υπό τα σημερινά δεδομένα, είναι δυνατό να περιορίσει κάπως τη λαθρομετανάστευση, η συνολική αποτελεσματικότητά του είναι προβληματική. Τη ροή της παράνομης μετανάστευσης την περιορίζεις όταν την αντιμετωπίζεις στην ρίζα της και όχι όταν ασχολείσαι με την κατάληξή της, όταν δηλαδή το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί. Κατά τούτο, η Κυβέρνηση οφείλει να δει γιατί φθάσαμε ως εδώ και, ιδίως, να δώσει εξηγήσεις γιατί καθυστέρησε δεκαπέντε ολόκληρους μήνες ν’ αντιληφθεί το πρόβλημα. Καθώς και γιατί δεν συνέχισε τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που είχαν ήδη αποδώσει σημαντικούς καρπούς.
3. Σύμφωνα με τα όσα τονίσατε ποια ήταν η προετοιμασία της Κυβέρνησης της Ν.Δ. που δεν συνέχισε η σημερινή Κυβέρνηση;
Σας θυμίζω ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και εγώ, ως Υπουργός Εσωτερικών, κατά πρώτο λόγο είχαμε προωθήσει την ευρωπαϊκή συνεργασία με κύριο άξονα την παρουσία του FRONTEX στα σύνορά μας. Η επίσκεψη του τότε Επιτρόπου κ. Jacques Barrot, τον Ιούνιο του 2009, και οι δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξαν χαρακτηριστικές. Κατά δεύτερο λόγο η τότε Κυβέρνηση είχε θεσπίσει πολύ αυστηρότερους κανόνες ως προς τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων στον Έβρο και την αστυνόμευση των παράνομων μεταναστών και είχε προωθήσει τη δημιουργία νέων, σύγχρονων, κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών σε καίρια σημεία της Επικράτειας (Αττική, Πελοπόννησος, Βόρεια Ελλάδα κλπ). Όλα αυτά η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου τα «ξέχασε» δεκαπέντε ολόκληρους μήνες! Και πέραν του ότι χαλάρωσε δραματικά τα μέτρα αστυνόμευσης, ψήφισε ένα νόμο για την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας, ο οποίος ελαστικοποίησε εντελώς τους κανόνες του Κώδικα Ιθαγένειας του 2005. Αποτέλεσμα είναι το ότι η Ελλάδα, σε μικρό χρονικό διάστημα, μετατράπηκε σε πραγματικό μαγνήτη για τους παράνομους μετανάστες και τους σύγχρονους δουλεμπόρους.
4. Τα μέτρα που εισηγείται σήμερα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με το σχέδιο νόμου «Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής» δεν είναι επαρκή;
Τα μέτρα αυτά έρχονται πολύ αργά. Στην ουσία, τώρα πάλι ξεκινάμε από την αρχή και ως προς το θέμα Ασύλου και, ιδίως, ως προς τα Κέντρα Φιλοξενίας παράνομων μεταναστών. Επαναλαμβάνω: Γιατί η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου δεν συνέχισε αυτά που είχε βρει και τα οποία ήδη είχαν αποδώσει σημαντικούς καρπούς; Θα φέρω μόνον ένα παράδειγμα: Ενώ μετά την εγκατάσταση του FRONTEX στην Ελλάδα ο αριθμός παράνομων μεταναστών είχε μειωθεί εντυπωσιακά και ενώ στον Έβρο δεν υπήρχε πρόβλημα, τώρα βλέπουμε να γιγαντώνεται το πρόβλημα στα χερσαία σύνορα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι, ενώ το 2009 από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο οι παράνομοι μετανάστες δεν ξεπερνούσαν τις 7.000, μέσα στο 2010 άγγιξαν τις 50.000! Άρα η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου ολιγώρησε και τώρα παραπέμπει το θέμα στο μέλλον. Όμως οι κάτοικοι των προβληματικών περιοχών και ιδίως οι κάτοικοι στον Άγιο Παντελεήμονα δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Η κατάσταση δεν πάει άλλο…
5. Συμπερασματικά πως συνοψίζετε τις αιτίες της σημερινής διόγκωσης της λαθρομετανάστευσης;
Αυτό προκύπτει από τα όσα ήδη εξέθεσα. Τα συνοψίζω λοιπόν: Πρώτον, εγκατάλειψη των αποτελεσματικών προσπαθειών που είχαν αναληφθεί προηγουμένως. Δεύτερον, χαλάρωση των μέτρων αστυνόμευσης. Τρίτον, απαράδεκτη ελαστικοποίηση των κανόνων απονομής της ελληνικής ιθαγένειας. Τέταρτον, μείωση της πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαμόρφωση κοινών πολιτικών –και κυρίως για την αλλαγή του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ- αλλά και μείωση της έντασης της συνεργασίας με τα μεσογειακά κράτη που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Και κάτι τελευταίο αλλά ιδιαίτερα σημαντικό: Είναι απαράδεκτη η τροποποίηση της αρχικής συμφωνίας Παπανδρέου –Τζέμ κατά την τελευταία επίσκεψη Ερντοάν στην Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι. Και μόνο το γεγονός ότι τέθηκε αριθμητικό όριο ως προς τους παράνομους μετανάστες που υποχρεούται να πάρει πίσω η Τουρκία καθώς και ότι δεν είναι πλέον το λιμάνι της Σμύρνης το σημείο επανεισδοχής, συνιστούν υποχώρηση και υπαναχώρηση η οποία αφήνει ανεξέλεγκτη την Τουρκία και για την οποία η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου οφείλει εξηγήσεις.
olympia
Η ακριβότερη μπανάνα στην εποχή της σήψης!
-
Υπάρχουν μέρες που τίποτε στον κόσμο δεν είναι στη θέση του. Ούτε καν ο
ίδιος ο κόσμος. Την περασμένη Τετάρτη, ο Kινέζος Τζάστιν Σαν, ένας
μεγιστάνας των...
Πριν από 17 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου