Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΣΣΟΒΟ!

Από neoinileias.blogspot.cοm

Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Σερβίας (Zeleznice Srbije) ανέλαβε, χθες, τον έλεγχο του δικτύου στο βόρειο Κόσοβο χωρίς την έγκριση της UNMIK, που μέχρι πρόσφατα ήταν αρμόδια για τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες.
Η κίνηση αυτή αποτελεί αντίδραση στην απόφαση της διοίκησης του ΟΗΕ να παραδώσει το έλεγχο των σιδηροδρόμων στον αντίστοιχο οργανισμό του Κοσόβου. Ο πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Σερβίας, Μπράνισλαβ Ριστιβόγιεβιτς, ανέφερε ότι η Σερβία ελέγχει τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου στο βόρειο Κόσοβο, μήκους 60 χιλιομέτρων.
Ο κ. Ριστιβόγιεβιτς δήλωσε ότι "η απώλεια, πριν από εννέα χρόνια, του ελέγχου του σιδηροδρομικού δικτύου στο Κόσοβο είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί φθορές αυτό, εξαιτίας της κακής συντήρησης από την UNMUK και να απειλείται η ασφάλεια των επιβατών". H UNMIK θεωρεί τους ισχυρισμούς του κ. Ριστιβόγιεβιτς, περί κακής συντήρησης των σιδηροδρόμων, δικαιολογίες για τη δημιουργία παράλληλων θεσμών στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου και αναφέρει ότι η ίδια έχει τον έλεγχο του δικτύου. Ο διευθυντής των σιδηροδρόμων του Κόσοβου, Τζέβαντ Ραμοσάι, δηλώνει, ωστόσο, ότι το δίκτυο στο βορρά από χθες δεν ελέγχεται από τον οργανισμό που διευθύνει αλλά ούτε από την UNMIK. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσόβου, Χαρεντίν Κούτσι, χαρακτήρισε το γεγονός ως "επίθεση κατά της ανεξαρτησίας του Κοσόβου" και διαβεβαίωσε ότι "οι αρχές θα επιβάλουν τον έλεγχο σε όλη την επικράτεια και θα διασφαλίσουν τα σύνορα". Σήμερα δεν διεξήχθη κανένα δρομολόγιο από και προς το βόρειο Κόσοβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου