Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

"Προδότη θα πεθάνεις!'

Από redskywarning.blogspot.com

Ένας Μουσουλμάνος που ασπάσθηκε τον Χριστιανισμό, κατέθεσε μήνυση κατά του αιγυπτιακού κράτους, γιατί οι αρχές αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την αλλαγή του στο θρήσκευμα.

Η πράξη του αυτή πυροδότησε κύμα μηνύσεων εναντίον του από Μουσουλμάνους κληρικούς και απειλές θανάτου κατά του δικηγόρου του.

Ο Mohammed Ahmed Hegazy, 24 ετών, (φωτο) προσέφυγε κατά του Υπουργείου Εσωτερικών της Αιγύπτου στις 2 Αυγούστου 2007, γιατί απορρίφθηκε η Αίτησή του για αλλαγή του θρησκεύματός του, από Μουσουλμάνος σε Χριστιανό.

Αν και ο αιγυπτιακός νόμος δεν απαγορεύει την αλλαγή από τον Μουσουλμανισμό στον Χριστιανισμό, δεν παρέχει τα νομικά μέσα για να γίνει εφικτή μία τέτοια μετατροπή...

Οι χριστιανοί συνήθως κρύβουν την ταυτότητά τους για να αποφύγουν βασανιστήρια και την διάψευση με εξαναγκασμό από τα μέλη της οικογένειας τους και την αστυνομία.


Ο Hegazy είναι ο πρώτος που γεννιέται Μουσουλμάνος και ανοιχτά προκαλεί τους κυβερνητικούς περιορισμούς για την αλλαγή θρησκεύματος.

Όλα ξεκίνησαν όταν πήγε να αλλάξει την ταυτότητά του.

Μόλις έγινε γνωστό άρχισε να δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα και για κάποιον καιρό κρυβόταν σε κάποιο διαμέρισμα με την έγκυο γυναίκα του, η οποία, επίσης, ήταν πρώην Μουσουλμάνα που ασπάσθηκε τον Χριστιανισμό..

Ο Hegazy ισχυρίζεται ότι στην κίνηση προέβη για δύο λόγους.
Πρώτον για να παρακινήσει και άλλους χριστιανούς που φοβούνται να πράξουν το ίδιο και
δεύτερον γιατί ήθελε το παιδί του να μεγαλώσει ανοιχτά ως χριστιανός, να πάρει χριστιανικό όνομα, χριστιανική ταυτότητα και να παντρευτεί στο μέλλον στην Εκκλησία, κάτι που δεν είναι δυνατόν εφόσον φέρεται στα επίσημα έγγραφα, ως μουσουλμάνος..

Αν και δεν υπάρχει κάποια σχετική αιγυπτιακή νομοθεσία που να απαγορεύει την αλλαγή της μουσουλμανικής θρησκείας, κατά παράδοση και ευρεία ερμηνεία του ισλαμικού νόμου, το να φύγει κάποιος από το Ισλάμ θεωρείται αποστασία και τιμωρείται με θάνατο...

Οι περισσότεροι μουσουλμάνοι που αλλάζουν θρησκεία συνήθως παραμένουν αφανείς ή εγκαταλείπουν την χώρα...

Η Αίγυπτος είναι συντριπτικά μουσουλμανική. Μόνο το 10% από τον συνολικό πληθυσμό των 76 εκατομμυρίων είναι χριστιανοί και όσοι το ομολογούν, εξοστρακίζονται, κατά κανόνα, από τις οικογένειές τους.

Εάν δε γίνει γνωστή η αλλαγή τους, είναι πιθανόν να λαμβάνουν απειλές θανάτου από φανατικούς μουσουλμάνους μαχητές ή παρενοχλήσεις από την αστυνομία, η οποία χρησιμοποιεί νόμους ενάντια στην "εξύβριση θρησκείας" ή "παρενόχληση της δημόσιας τάξης".

Ο Hegazy, όπως ισχυρίζεται, άρχισε να μελετά και να συγκρίνει τις διάφορες θρησκείες.

"Διαπίστωσα" είπε, "ότι δεν είμαι συνεπής με διδασκαλίες του Ισλάμ. Το μεγαλύτερο θέμα για μένα ήταν η αγάπη. Το Ισλάμ δεν σύστηνε την αγάπη όπως έκανε ο χριστιανισμός."

Μετά την αλλαγή του,
είπε, τον ανακάλυψαν οι αστυνομικοί και για τρεις ημέρες τον κρατούσαν και τον βασάνιζαν.

Ο πρώτος δικηγόρος του Hegazy, ο Mamdouh Nakhlah, αρχικά δέχθηκε να τον υπερασπιστεί, καθώς διάβασε ότι ένας από τους υψηλά ιστάμενους μουσουλμάνους κληρικούς του Grand Mufti Ali Gomaa, έγραψε κατά της δολοφονίας των "αποστατών", λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμιά αντεκδίκηση για τους μουσουλμάνους, που εγκαταλείπουν την θρησκεία τους.
Μάλιστα άσκησε αυστηρή κριτική στους υπερσυντηρητικούς μουσουλμάνους που με τις ενέργειές τους ανοίγουν την πόρτα σε πολλούς να εγκαταλείψουν το Ισλάμ...

Ο Nakhlah είπε ότι ήλπιζε ότι η δήλωση του Gomaa θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια ευκαιρία να τεθεί αλλάξει η νομική πρακτική.

Αλλά τελικά εκείνος έκανε πίσω λέγοντας ότι "το κλίμα δεν είναι κατάλληλο."

"Πιστεύω ότι υπάρχουν χιλιάδες που γίνονται χριστιανοί" υποστήριξε ο Hegazy...

"Ξέρω πολύ καλά" συνεχίζει, "ότι έχουν εκδοθεί εναντίον μου φετφάς που ζητούν το αίμα μου αλλά δεν θα τα παρατήσω, ούτε θα εγκαταλείψω την χώρα μου"..


Ο φετφάς (fetfás) είναι η επίσημη γνωμοδότηση ή διαταγή που εκδίδεται από κάποιον μουφτή ή ιμάμη, σχετικά με θρησκευτικά ή νομικά ζητήματα του ιερού μουσουλμανικού δικαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου