Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008

Η πρόταση Αλαβάνου για δημοψήφισμα ανατρέπει το σκηνικό

Η πρόταση του Αλέκου Αλαβάνου για διενέργεια δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό ανατρέπει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Καραμανλή και μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων και ανατροπή του σημερινού πολιτικού σκηνικού. Ο Α. Αλαβάνος πρότεινε στα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενεργοποιήσουν από κοινού την πρόβλεψη του άρθρου 44 του Συντάγματος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί νομοσχεδίων που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής χαρακτήρισε την πρόταση «εξαιρετικής σημασίας», δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ αποδέχεται «τη συλλογιστική της πρότασης Αλαβάνου» και πρόσθεσε. «Καλούμε τον Συνασπισμό να αποδεχθεί κι εκείνος την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για άμεση συνεύρεση των εκπροσώπων των κομμάτων στη Βουλή προκειμένου να συζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε τις συγκεκριμένες προτάσεις». Δήλωση με την οποία συμφωνεί με την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος έκανε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης. Το άρθρο 44 του Συντάγματος (παράγραφος 2, εδάφιο 2) ορίζει ότι προκηρύσσεται δημοψήφισμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εφ΄ όσον αυτό αποφασιστεί από τα 3/5 των βουλευτών (180), ύστερα από πρόταση των 2/5 (120).

Δηλαδή απόφαση υπέρ του δημοψηφίσματος δεν μπορεί να παρθεί, αλλά μπορεί όμως να καθυστερήσει η έγκριση του νομοσχεδίου και να επιδιωχθεί έτσι η ανατροπή της ατζέντας της κυβέρνησης. Όπως αναφέρει το άρθρο 44, παρ. 2, αν νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, η προθεσμία που θέτει το άρθρο 42, παρ. 1 (ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκρίνει τους νόμους της Βουλής μέσα σε ένα μήνα από την ψήφισή τους) αρχίζει από τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Έτσι, η χθεσινή απόφαση της Βουλής δεν θα εφαρμοσθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η συζήτηση για το δημοψήφισμα. Και όπως τόνισε ο Αλαβάνος, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, «μ΄ αυτή την έννοια, σε συμβολικό επίπεδο τσαλακώνουμε αυτή την απαράδεκτη προσπάθεια και αυτό τον εξευτελισμό της Βουλής που κάνατε να συζητάει μέχρι τις 4 το πρωί προκειμένου να μην δώσετε χρόνο και στους βουλευτές να εκφραστούν αλλά και στην κοινή γνώμη να παρακολουθήσει».


By Factorx

www.blog.anti.gr

1 σχόλιο:

  1. Προσωπικώς τυγχάνω υπέρμαχος των δημοψηφισμάτων όχι γιατί θεωρώ αλάνθαστη την «λαϊκή κρίση» ή το «λαϊκό αισθητήριο», αλλά γιατί προτιμώ ο λαός να εισπράττει τα επίχειρα των δικών του λαθών και όχι των λαθών του κάθε πολιτικάντη. Εξάλλου στην δημοκρατία επί των ανακυπτόντων ζητημάτων δεν εφαρμόζεται η ορθή λύση, αλλά η λύση που προκρίνει η πλειοψηφία. Άλλο αν η σύγχρονη ρητορική των δημοκολάκων ταυτίζει πολλές φορές το ποσοτικό κριτήριο της πλειοψηφίας (φύσει αντικειμενικό) με το ποιοτικό κριτήριο της ορθότητος (εξ ανάγκης υποκειμενικό). Αν λοιπόν πρόκειται να εφαρμοστεί μια λύση αμέσως ανακύπτει το ερώτημα: θα εφαρμόσουμε την ορθή λύση ή την λύση που υιοθετείται από την πλειοψηφία; Στην δημοκρατία απαντούμε με μια σύμβαση: ότι ορθό είναι αυτό που θέλει η πλειοψηφία. Ή, ακόμη ακριβέστερα, ότι ακολουθούμε την λύση που θεωρείται ορθή από την πλειοψηφία.

    Συνεπώς επικροτώ την πρόταση του κ. Αλαβάνου περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό. Το ζήτημα είναι γιατί ο κ. Αλαβάνος γλείφει τώρα εκεί που κάποτε αυτός και το κόμμα του κατουρούσε. Και το κάποτε είναι τόσο μακρινό (όταν προ οκαετίας 3.000.000 πολίτες αξίωναν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος) όσο και κοντινό (όταν προ λίγων μόνο ημερών ο κ. Καρατζαφέρης ζητούσε δημοψήφισμα για το Σκοπιανό).

    Διερωτάται κανείς αν η Αριστερά θεωρεί το δημοψήφισμα δημοκρατικό μόνο όταν το ζητά η ίδια. Μήπως όμως αυτό ακυρώνει τελικά και την αξιοπιστία της; αναδημοσίευση από http://www.vocula-loquax.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή