Κυριακή 23 Μαρτίου 2008

Έχει ήδη αρχίσει η παρακμή της Αμερικανικής αυτοκρατορίας...

Από το politis-gr

Ανήκει σε εκείνους τους Έλληνες που διαπρέπουν επιστημονικά μακριά από την Ελλάδα...

Ο λόγος για τον Θεόδωρο Καρυώτη, ο οποίος εκτός από καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο Towson του Maryland είναι και μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας για το Δίκαιο της Θάλασσας και επιμελητής του βιβλίου "Greece and the Law of the Sea."

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι απόψεις του σχετικά με το Αιγαίο , τις ΗΠΑ αλλά και για το Ελληνοαμερικάνικο λόμπι σε μία συνέντευξη που έδωσε στον Αποστόλη Ζώη.

Σχετικά με το Αιγαίο λέει : «Για πάνω από τριάντα χρόνια τώρα η Ελλάδα επιμένει μονότονα ότι η μοναδική της διαφορά με την Τουρκία είναι νομικής φύσης και αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου.

Αλλά πάνω από 25 χρόνια τώρα η έννοια αυτή έχει υπερκερασθεί από αυτή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Οι Τούρκοι βέβαια τρίβουν τα χέρια τους που ακούν για τόσα χρόνια τις ελληνικές κυβερνήσεις και όλα τα πολιτικά κόμματα να μιλάνε μόνο για την υφαλοκρηπίδα και να αγνοούν εντελώς την ΑΟΖ .

Για πολλά χρόνια τώρα η Τουρκία συνεχώς προσθέτει νέα θέματα στο τραπέζι, όπως γκρίζες ζώνες, αποστρατικοποίηση νησιών, πλάτος αιγιαλίτιδας ζώνης, κλπ., ενώ η Ελλάδα δεν τολμά να προσθέσει την ΑΟΖ σαν ένα από το θέματα προς διευθέτηση.

Η Τουρκία γνωρίζει ότι έχει μια πολύ αδύναμη θέση όσον αφορά την ΑΟΖ γι' αυτό και δεν ξεστομίζει ποτέ αυτές τις τρεις λέξεις στις συνομιλίες της με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις από το 1974 μέχρι σήμερα.

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι γιατί και η Ελλάδα αποφεύγει να αναφερθεί και να θέση αυτή, στο τραπέζι των συνομιλιών, τις τρεις αυτές λέξεις (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) που τρομάζουν τόσο την Τουρκία».

Αναφέρθηκε και στο Ελληνοαμερικάνικο λόμπι λέγοντας ότι : «Αποτελεί ένα μεγάλο μύθο όσον αφορά τη σπουδαιότητά του. Ένα τέτοιο λόμπι για να είναι χρήσιμο πρέπει να συμπεριφέρεται όπως αυτό των Εβραίων. Για τους Εβραίους πάντα έχει προτεραιότητα το συμφέρον του Ισραήλ και μετά αυτό των ΗΠΑ».

Εκείνο όμως που έχει μεγάλη σημασία, λόγω και τις ιδιότητας του , είναι η άποψη του σχετικά με το οικονομικό-κοινωνικό μοντέλο ανάπτυξης των ΗΠΑ.

Αναφέρει λοιπόν ο καθηγητής Θ. Καρυώτης: «H κυβέρνηση Μπους, είναι η χειρότερη κυβέρνηση στην ιστορία των ΗΠΑ . Tο πιο σημαντικό κράτος στον κόσμο, σήμερα κυβερνάται από μια "ακροδεξιά ολιγαρχία" όπως αποκαλέστηκε από τους Financial Times. Η κυβέρνηση Μπους πιστεύει ότι η παγκόσμια στρατιωτική υπεροχή και ηγεμονία των ΗΠΑ θα φέρει αναμφίβολα και την οικονομική ηγεμονία. Όμως έχει ήδη αρχίσει η παρακμή της Αμερικανικής αυτοκρατορίας και έτσι θα έρθει μία νέα κατάσταση που θα αρχίσει σταδιακά να αλλάζει το συγκεκριμένο οικονομικό-κοινωνικό μοντέλο ανάπτυξης που έχει ήδη ξεπεράσει τα όρια του »

Πολύ ενδιαφέρουσες οι απόψεις σας κ. Καθηγητά .

Το ζήτημα είναι όμως εάν τις αφουγκράζονται τόσο εδώ στην Ελλάδα , όσο και στο Ελληνοαμερικάνικο λόμπι.

Γιατί έχω την εντύπωση ότι …..κάνουν πως δεν ακούνε. !


2 σχόλια:

  1. http://mindcup.blogspot.com
    Αγαπητοί άγνωστοι φίλοι μας όπως ξέρετε η Ελλάδα από τότε που μας έβαλαν στο εύρω με την ισοτιμία 340,75 δραχμές ,κατάργησαν το μηχανισμό παραγωγής χρήματος, βάζοντας λουκέτο σε όλες τις βιομηχανίες και καταστρέφοντας την αγροτική παραγωγή με το κόλπο των επιδοτήσεων μάζεψαν όλη την επαρχία στις πόλεις . Αφού μας μάζεψαν λοιπόν τον κοσμάκη στα αστικά κέντρα μαζί με τους λαθρομετανάστες 3.οοο.οοο πανελλαδικώς , έριξαν τα μεροκάματα . Συγχρόνως δε ΚΑΡΤΕΛ που μέτοχοι και αντιπρόσωποι στην Ελλάδα είναι οι διοικούντες και η κλίκα τους ,καταλαβαίνετε νομίζω ποιους εννοούμε. Τα ΚΑΡΤΕΛ τώρα , άνοιξαν παντού ΑΛΥΣΙΔΕΣ . Αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ αλυσίδες καλλυντικών , Αλυσίδες ρούχων αλυσίδες ηλεκτρονικών ειδών , ηλεκτρικών ειδών , τράπεζες ,μπαρ καφετέριες ,εστιατόρια κ.λ.π Τα ΚΑΡΤΕΛ , λοιπόν συνεννοούνται και ανεβάζουν τις τιμές όσο θέλουν με απόκλιση ή για να μην φαίνονται ότι είναι όλα στημένα , ενώ στην μητρική τους χώρα είναι αισθητά πιο φθηνά . Εμείς λοιπόν δεν πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτή την λαίλαπα που μαστίζει την Ελλάδα μας και που μας έχουνε αλυσοδέσει πισθάγκωνα με τις ‘αλυσίδες τους’ ;;;;;; Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ Το ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ είναι η μέθοδος που θα κλείσει την στρόφιγγα εισροής χρήματος ΑΠΟ εμάς που μας κλέβουν, και στέλνουν τα χρήματα στις τράπεζες τους, στις μητρικές χώρες όπου ανήκουν τα ΚΑΡΤΕΛ. Κάθε άλλη μορφή αντίστασης είναι μαθηματικώς αποτυχημένη . Είτε με πορείες ή απεργίες που σας κάνει να χάνετε και το μεροκάματο σας , και που τα συνδικάτα , τα κόμματα και τα κανάλια από τηλεοράσεως , σας στρέφουν προς λανθασμένες και αποτυχημένες , χαμένες μάχες . Αν λοιπόν τους κλείσουμε την στρόφιγγα χρήματος στα ΚΑΡΤΕΛ που μας κυβερνούν τότε και μόνο τότε θα μας λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τους και καταλάβουν ότι δεν παιδιαρίζουμε θα αρχίσουν να μας βλέπουν σοβαρά , ότι δεν παίζουμε πλέον , θα αρχίσουν να μας δίνουν πίσω τα χρήματα μας, τις εθνικές διεκδικήσεις κ.λ.π ΕΛΑΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ ΜΗΝΥΜΑΤΑ.. ΜΠΟΫΚΟΤΑΖ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΑ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΑΛΛΟ . ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ.

    http://mindcup.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οχι μονο ειναι αναισθητος ο κοσμος αλλα και δεν καταλαβενει

    ΑπάντησηΔιαγραφή