Το 1992 (επί Γιέλτσιν) η Ρωσία αναγνώρισε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με τη συνταγματική ονομασία. Σήμερα, με δήλωση του στην «Καθημερινή», ο πρέσβης της Μόσχας στην Αθήνα κ. Αντρέι Βντόβιν, προαναγγέλλει την πρόθεση της χώρας του να αποσύρει την προηγούμενη θέση της και να υποστηρίξει μια ονομασία που θα προκύψει μέσα από τις διαπραγματεύσεις και θα γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Όπως καθιστά σαφές στη δήλωσή του ο Ρώσος πρέσβης η απόφαση αυτή της Μόσχας ελήφθη «λαμβάνοντας υπόψη την ανησυχία της ελληνικής πλευράς».
Ταυτόχρονα, ο κ. Βντόβιν εκφράζει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της ανεξαρτησίας του Κοσόβου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, επειδή δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο ενθάρρυνσης αποσχιστικών κινημάτων και, το σημαντικότερο, προκλητική απαξίωση του διεθνούς δικαίου στο σύνολό του.
Πρόκειται για μια δυναμική παρέμβαση της Ρωσίας υπερ της Ελλάδας στην πιο κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων, που επιβεβαιώνει το ζωηρό ενδιαφέρον της Μόσχας για τις εξελίξεις στην περιοχή. Με την αναφορά στο Κόσσοβο, επιβεβαιώνεται επίσης ότι η Σερβία συνεχίζει να αποτελεί χώρα-κλειδί στα σχέδια της δύναμης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επίκειται εξάλλου η υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με το Βελιγράδι. Η Ρωσία, ανέκαθεν είχε στενούς ιστορικούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με τον «αδελφό σλαβικό λαό» της Σερβίας. Τα τελευταία χρόνια όμως, παρατηρείται μια θεαματική αναβάθμιση των σχέσεων Μόσχας-Βελιγραδίου σε όλους τους τομείς. Κάτι που φαίνεται από τις νευραλγικής σημασίας επενδύσεις του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα «Γκαζπρόμ» στη Σερβία, τα σχέδια για πέρασμα τουλάχιστον ενός αγωγού φυσικού αερίου μέσα από το έδαφός της («Σάουθ Στρίμ») και το ενδιαφέρον της «Αεροφλότ» για την εξαγορά των σερβικών αερογραμμών. Πληροφορίες από την Μόσχα αναφέρουν τέλος, ότι εν όψει των εξελίξεων στην περιοχή, εκτός της Ελλάδας και της Σερβίας, η Ρωσία θα στραφεί και προς την Βουλγαρία, παρά τα όποια προβλήματα που υπάρχουν στην τελευταία με την αμερικανική διείσδυση. Έτσι προωθείται η κατασκευή δυο πυρηνικών σταθμών στην Βουλγαρία.
Και δεν μπορούμε παρά να παρατηρήσουμε και το εξής. Η παρέμβαση της Μόσχας αποδεικνύει ότι «έπιασε τόπο» το ενάμισι δισεκατομμύριο που θα δώσουμε για τα σοβιετικά τεθωρακισμένα. Ενώ για τα αμερικανικά όπλα, δεν μπορεί κανείς να πει το ίδιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου