Τα Νέα
Έρευνες για τον εντοπισμό και την εξόρυξη πετρελαϊκών κοιτασμάτων στον θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου αρχίζει η Αθήνα, μιμούμενη το παράδειγμα της Άγκυρας που ξεκίνησε ήδη τις διαδικασίες εξόρυξης στην περιοχή μεταξύ των παραλίων της ηπειρωτικής Τουρκίας και της Ίμβρου. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης δηλώνουν αισιόδοξα για τα αποτελέσματα, επισημαίνοντας το μεγάλο όφελος που μπορεί να προκύψει τόσο για τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας όσο και για την εθνική οικονομία.
Έτσι με πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Φώλια, όλα τα αρχεία που διέθεταν η ΔΕΠ και τα ΕΛΠΕ για τους υδρογονάνθρακες έχουν περάσει στο υπουργείο. Εντός των ημερών, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Πολιτικής θα συγκροτηθεί επιτροπή αποτελούμενη από προσωπικότητες, η οποία θα έχει ρόλο τόσο στο επιστημονικό μέρος όσο και στο διαδικαστικό για τη γεώτρηση. Πάντως, ήδη έχει αποφασιστεί πως οι σχετικοί διαγωνισμοί θα είναι διεθνείς και οι όροι που θα διέπουν τις συμφωνίες με τις εταιρείες που θα αναλάβουν τη γεώτρηση θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της βρετανικής πρακτικής, που έχει μακρά εμπειρία λόγω των κοιτασμάτων της στη Βόρεια Θάλασσα.
Η έκρηξη στις τιμές. Το κίνητρο για την Αθήνα είναι αμιγώς οικονομικό και η απόφαση ελήφθη κατά την τρέχουσα συγκυρία επειδή όλες οι αναλύσεις προβλέπουν πως η τιμή του πετρελαίου θα διατηρηθεί στα σημερινά υψηλά επίπεδα (γύρω στα 100 δολάρια το βαρέλι) αρκετό καιρό ακόμη, λένε κυβερνητικές πηγές. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι λόγοι που έχουν προκαλέσει την έκρηξη στις τιμές του αργού- η μεγάλη ζήτηση από την Κίνα και την Ινδία κ.λπ.- δεν θα εκλείψουν τα επόμενα χρόνια. Αυτή η πραγματικότητα καθιστά τις πανάκριβες εξορύξεις από τον πυθμένα του Αιγαίου και του Ιονίου πιο συμφέρουσες από ό,τι στο παρελθόν - η γεώτρηση που κάποτε είχε ασύμφορο κόστος, τώρα καθίσταται συμφέρουσα.
Υπάρχουν και άλλα κίνητρα, ωστόσο, για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτό το εγχείρημα. Η Ελλάδα- όπως και η Τουρκία, άλλωστε- είναι ανάμεσα στις πλέον εξαρτημένες από τις εισαγωγές πετρελαίου χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αφαίμαξη της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, από την Ένωση των «15» η Ελλάδα χρησιμοποιεί πετρέλαιο στον μεγαλύτερο βαθμό, με δεύτερη την Πορτογαλία, όπως καταδεικνύει και η έκθεση του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Ερευνών της Βιέννης «Η εξάρτηση της Ένωσης των "15" από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο». Άλλες χώρες της Ε.Ε. χρησιμοποιούν και εναλλακτικές μορφές ενέργειας- όπως η Γαλλία που διαθέτει πυρηνική ενέργεια- αλλά η χώρα μας έχει εξάρτηση από τον μαύρο χρυσό σε ποσοστό 100%, που προέρχεται εξ ολοκλήρου από εισαγωγές.
Πηγή
Τα Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου