Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Γ. ΜΥΛΩΝΑΣ (Το ΒΗΜΑ, 25/02/2007)

Να γίνουν ελεύθερες ζώνες εργασίας στα σύνορα

Ο πρόεδρος της Αλουμύλ κατηγορήθηκε ότι θα προκαλέσει «εργασιακό Μεσαίωνα» αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι η πρότασή του θα φέρει ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα

ΤΟΝΙΑ ΤΣΑΚΙΡΗ




Εκτός Ελλάδος τις μισές ημέρες του μήνα βρίσκεται ο ιδρυτής του ομίλου Αλουμύλ κ. Γ. Μυλωνάς στην προσπάθεια να διατηρήσει την ισχυρή θέση του ομίλου του


Ως πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος ο ιδρυτής της Αλουμύλ κ. Γ. Μυλωνάς προκάλεσε πολλές φορές την κοινή γνώμη με τις θέσεις του για ελεύθερες ζώνες εργασίας στα σύνορα καθώς κατηγορήθηκε ότι θα προκαλέσει ανεργία και θα φέρει «εργασιακό Μεσαίωνα». Ο ίδιος θεωρεί ότι παρεξηγήθηκαν οι απόψεις του γιατί στόχος του ήταν να φέρει ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και να αυξήσει τις εργασιακές θέσεις. «Αυτό που είχα προτείνει» αναφέρει ο κ. Μυλωνάς «ήταν η δημιουργία ελεύθερων ζωνών στα σύνορα, στις οποίες θα ίσχυε ειδικό φορολογικό καθεστώς, ενώ το εργασιακό καθεστώς θα υπέκειτο στην εργασιακή νομοθεσία της χώρας απ' όπου θα προέρχονταν οι εργαζόμενοι, δηλαδή οι έλληνες εργαζόμενοι θα πληρώνονταν και θα ασφαλίζονταν σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ενώ οι βούλγαροι σύμφωνα με τη βουλγαρική». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η Αλουμύλ είναι ανάμεσα στις πέντε καλύτερες εταιρείες παραγωγής συστημάτων αλουμινίου στην Ευρώπη, πιστεύει ότι η επιτυχία στις βαλκανικές χώρες οφείλεται στο ότι αντιλήφθηκε νωρίς τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης αυτών των χωρών και βρέθηκε εκεί την κατάλληλη εποχή. Ακόμη η επιμονή, η καλή οργάνωση, η συνεργασία με ντόπιους εργαζομένους, επιχειρηματίες, κρατικές αρχές και πολιτικούς παράγοντες συμβάλλουν στην επιτυχημένη πορεία των ελληνικών εταιρειών στα Βαλκάνια, προσθέτει ο κ. Μυλωνάς. Ο ίδιος θεωρεί πολύ σημαντικό οι έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια, να προσλαμβάνουν στις εταιρείες τους ντόπιους εργαζομένους για να επιτύχουν χαμηλό εργατικό κόστος. Βέβαια, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλωνάς, «μπορεί οι βαλκανικές χώρες να έχουν φθηνά εργατικά χέρια, ο μισθός των οποίων κυμαίνεται από 150 ευρώ στην Αλβανία ως 200-260 ευρώ στη Βουλγαρία, τον μήνα, αλλά οι παραγωγικοί ρυθμοί τους είναι πεσμένοι σε σχέση με την Ελλάδα, οπότε χρειάζονται περισσότεροι εργάτες».

Η ιστορία του αρχίζει το 1959 στις Σέρρες όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε σε εύπορη οικογένεια. Το 1976 πήγε στη Θεσσαλονίκη να σπουδάσει Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ενώ στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακά στην Αγγλία, στο London School of Economics. Η ενασχόλησή του με τις επιχειρήσεις δεν ήταν τυχαία, αφού ο πατέρας και ο θείος του διατηρούσαν στην Ξάνθη τη βιομηχανία επεξεργασίας αλουμινίου ΒΑΛΒΕ, η οποία όμως αντιμετώπιζε προβλήματα. Το 1986 η οικογένεια Μυλωνά αποχώρησε από τη ΒΑΛΒΕ, ενώ δέκα χρόνια αργότερα αγόρασε τις εγκαταστάσεις της. Διήνυσε πολλά μίλια σε όλον τον κόσμο ώσπου να αποφασίσει με τι θα ασχοληθεί, και το 1988 κατέληξε στο προϊόν που γνώριζε καλά η οικογένειά του, το αλουμίνιο. Εκτός από την επιχειρηματική του δράση, δεν εγκατέλειψε ποτέ τη μεγάλη του αγάπη για τη μουσική, όπου στα νιάτα του άκουγε ροκ, ενώ σήμερα είναι λάτρης της τζαζ.

Τον Μάρτιο του ίδιου έτους ξεκίνησε η ανέγερση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της Αλουμύλ στο Κιλκίς, ενώ ως και σήμερα αποτελεί τη βάση της εταιρείας. Αλλη σημαντική ημερομηνία θεωρείται ο Δεκέμβριος του 1997, καθώς αποφάσισε να εισαγάγει την εταιρεία στο Χρηματιστήριο προκειμένου να εισρεύσουν κεφάλαια στην Αλουμύλ και να επεκταθεί.

Το 1992 ξεκίνησε την πορεία του στα Βαλκάνια, με πρώτο σταθμό τη Ρουμανία, και ύστερα από τέσσερα χρόνια έκανε μεγάλες επενδύσεις και σε άλλες βαλκανικές χώρες. Σήμερα έχει εργοστάσια σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Κοσσυφοπέδιο, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Βοσνία. Το 40% του τζίρου του ομίλου προέρχεται από αυτές τις χώρες, ενώ στόχος είναι να παρουσιάζει ρυθμό ανάπτυξης 20% κάθε έτος και να διατηρήσει ή και να αυξήσει τα μερίδια αγοράς σε όλες αυτές τις χώρες. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Αλουμύλ έχει πάνω από 60% μερίδιο αγοράς στη Σερβία, πάνω από 75% στην Αλβανία και 35% στη Ρουμανία, όπου θέλει να το βελτιώσει. Ιδιαίτερα στη Ρουμανία, η εταιρεία ολοκλήρωσε τη δημόσια εγγραφή για τη εισαγωγή τής θυγατρικής της στο ρουμανικό χρηματιστήριο και σύντομα θα διαπραγματευθεί στο ταμπλό.

«Η μεγάλη ανάπτυξη του real estate στα Βαλκάνια και οι σημαντικοί οικονομικοί ρυθμοί ανάπτυξης σε αυτές τις χώρες, με κάνουν αισιόδοξο ότι γρήγορα θα πετύχουμε τους παραπάνω στόχους» αναφέρει ο κ. Μυλωνάς. Βέβαια, υπάρχουν και κάποια σημεία που χρήζουν προσοχής, συνεχίζει ο κ. Μυλωνάς, «με βασικότερο πρόβλημα την έλλειψη θεσμών που διέπουν αυτές τις αγορές. Κυρίως εμάς τους ξένους, οι κρατικές αρχές μας αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη αυστηρότητα, ενώ στους τοπικούς επιχειρηματίες δείχνουν ευελιξία, με αποτέλεσμα να μην είναι υγιής ο ανταγωνισμός».

Σήμερα ο όμιλος απασχολεί 2.000 άτομα, ενώ έχει παρουσία στις αγορές της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής. Για το 2006, ο όμιλος αναμένεται να εμφανίσει κύκλο εργασιών της τάξεως των 220 εκατ. ευρώ και το 2007 εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει αύξηση κατά 10%-15%.


Το ΒΗΜΑ, 25/02/2007 , Σελ.: D11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου