Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

Η Ελλάδα παρέδωσε το τίτλο του "Πρωταθλητή Ευρώπης" στην Ισπανία...


Η Ισπανία νίκησε 1-0 τη Γερμανία στον τελικό της Βιέννης και ανέβηκε για δεύτερη φορά στην ιστορία της στην κορυφή της Ευρώπης(η πρώτη ήταν το 1964). Ο Φερνάντο Τόρες (33’) το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης. Καλύτεροι καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα οι «φούριος ρόχας». Ανύπαρκτοι επιθετικά οι Γερμανοί, δεν απείλησαν ποτέ τον Ιγκερ Κασίγιας.

Το ματς:

Κάθετες πάσες στον Τόρες και σπριντ του 24χρονου επιθετικού ήταν, στην πλειοψηφία τους, οι επιθετικές προσπάθειες των Ισπανών. Ελλείψει Νταβίντ Βίγια και με σύστημα 4-5-1, ήταν φυσικό επακόλουθο η τελική πάσα να περνά στον άσο της Λίβερπουλ. Αρχικά και μέχρι να συνειδητοποιήσουν την αργή άμυνα των Γερμανών, οι παίκτες του Λουίς Αραγονιές προσπαθούσαν με ψηλές μπαλιές να ανοίξουν κενά, μπας και εκμεταλλευτούν τυχόν λάθη του αντιπάλου.

Το ύψος, όμως, των σέντερ-μπακ των «πάντσερ» δεν άφηνε περιθώρια αντίδρασης στον μοναχικό Τόρες και ως εκ τούτου οι προσπάθειες συνεχίζονταν χωρίς αξιόλογες φάσεις. Η αλήθεια πάντως είναι, πως στα πρώτα λεπτά το συγκρότημα του Γιόκιμ Λεβ κέρδισε κατά κράτος τη μεσαία γραμμή. Επίσης με σύστημα 4-5-1 και Μίκαελ Μπάλακ παρόντος, η γερμανική ομάδα κατάφερε να «εγκλωβίσει» τα χαφ των «φούριας ρόχας» πίσω από το κέντρο. Οι Σβαϊνστάιγκερ, Ποντόλσκι και Κλόζε πίεζαν ασφυκτικά την άμυνα των Ισπανών, οι οποίοι με τη σειρά τους αντιμετώπισαν δυσκολίες. Κάποια κραυγαλέα ευκαιρία δεν σημειώθηκε, αλλά και μόνο ο… υπνωτισμός των Ιβήρων καθιστούσε οποιαδήποτε επίθεση του αντιπάλου επικίνδυνη.

Από το 20’ και μετά, η εθνική Ισπανίας μπόρεσε να ισορροπήσει τον αγώνα και ένα δοκάρι από κεφαλιά του Τόρες (23’) έδωσε το έναυσμα για την, εκ του αποτελέσματος, δυναμική αντεπίθεση. Η ώρα των Φάμπρεγκας, Τσάβι και Ινιέστα να πάρουν προσπάθειες στα πόδια τους είχε φτάσει, κάτι που στη συνέχεια έδειξε να ωφελεί. Πλέον, οι επιθετικές προσπάθειες της ομάδας του Αραγονιές γίνονταν με καθαρό μυαλό και χωρίς επιπόλαιες κινήσεις.

Ο Φερνάντο Τόρες πήρε χαμηλές πάσες και με την ταχύτητά του βρέθηκε ουκ ολίγες φορές σε θέση βολής. Σε μια από αυτές, έπιασε- κυριολεκτικά- στον ύπνο το Φιλίπ Λαμ, τον προσπέρασε στη διεκδίκηση της μπάλας μέσα στην περιοχή και με ψηλοκρεμαστό πλασέ άνοιξε το σκορ στο 33’. Στα υπόλοιπα λεπτά, οι Γερμανοί προσπάθησαν να απαντήσουν, αλλά το σφύριγμα του διαιτητή Ροζέτι τους έστειλε στα αποδυτήρια, πίσω στο σκορ με 1-0.

Ήταν εμφανές πως μετά το τέρμα, οι Γερμανοί είχαν χάσει πολύ από τη… γνωστή αυτοπεποίθηση τους. Καμία από τις προσπάθειές τους, ακόμη και στο δεύτερο ημίχρονο, δεν έβρισκαν αποδέκτη. Αν και αρχικά άρχισαν να πιέζουν εκ νέου, το πολυπόθητο για τους ίδιους αποτέλεσμα δεν ερχόταν. Αντίθετα, οι Ισπανοί- μπορεί να είχαν οπισθοχωρήσει- έβρισκαν χώρους και εκδήλωναν «φαρμακερές» αντεπιθέσεις. Ο χρόνος περνούσε και ο Λεβ αναγκάστηκε να ρισκάρει. Κατά πολλούς άργησε, αλλά τελικά… σκέφτηκε να περάσει ακόμη έναν φορ περιοχής στον αγωνιστικό χώρο. Ο Κέβιν Κουράνι μπήκε, αλλά πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων δεν έκανε αισθητή την παρουσία του. Από το 60’ και μετά, το ματς απέκτησε άγρια ομορφιά. Αμφότερες οι ομάδες ανοίχτηκαν και εναλλάξ έχασαν αρκετές ευκαιρίες. Πιο… τρανταχτές κρίνονται αυτές των «φούριας ρόχας» με πρωταγωνιστές, στις περισσότερες από αυτές, τους Ράμος και Ινιέστα. Καμία από αυτές όμως δεν κατέληξε στα δίχτυα του Λέμαν.

Δεκαπέντε λεπτά πριν και μέχρι το τέλος του αγώνα, τα «πάντσερ» έδειχναν χωρίς δυνάμεις… Προσπάθησαν, έτρεξαν να πιέσουν, αλλά οι αλληλοκαλύψεις του αντιπάλου δεν άφησαν περιθώρια αντίδρασης. Καμία από τις κάθετες πάσες προς τα άκρα δεν έβρισκε αποδέκτη και μοιραία οι παίκτες του Γιόακιμ Λεβ παρέδωσαν τα «όπλα». Κακά τα ψέματα, αν στο τέλος οι Ίβηρες ήταν εύστοχοι το παιχνίδι θα είχε τελειώσει από το 80’. Ελάχιστα τους επηρέασε αυτό, μια και το τελικό σφύριγμα του Ροζέτι τους βρήκε νέους Πρωταθλητές Ευρώπης, μετά από 44 ολόκληρα χρόνια!



Οι συνθέσεις:

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Γιόακιμ Λεβ): Λέμαν, Φρίντριχ, Λαμ (46' Γιάνσεν), Μετσελντερ, Μερτεσάκερ, Σβαϊνστάινγκερ, Ποντόλσκι, Φρινγκς, Χιλτσμπέργκερ (58' Κουράνι), Μπάλακ, Κλόζε (79’ Μ. Γκόμες)

ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς Αραγονές): Κασίγιας, Ράμος, Καπτενβίλα, Μαρτσένα, Πουγιόλ, Ινιέστα, Σίλβα (66' Καθόρλα), Σένα, Φάμπρεγκας (63' Τσ. Αλόνσο), Τσάβι, Τόρες (78' Γκουίθα).

Παναγιώτης Σεμερτζίδης

epikaira nea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου