Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Θα μας τρελάνουν.Θέλουν να δουλεύουμε 65ωρα !


Σε αναίρεση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου προχώρησε την Τρίτη (10/6) το Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την απόφασή του για τη δυνατότητα υπέρβασης του ανώτατου χρόνου εργασίας των 48 ωρών εβδομαδιαίως.


Σε αναίρεση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου προχώρησε την Τρίτη (10/6) το Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την απόφασή του για τη δυνατότητα υπέρβασης του ανώτατου χρόνου εργασίας των 48 ωρών εβδομαδιαίως.

Εκτός από τη συγκεκριμένη απόφαση, οι «27» αποφάσισαν, επίσης, τη μισθολογική εξίσωση μεταξύ των προσωρινά απασχολούμενων και των απασχολούμενων αορίστου χρόνου στην ίδια επιχείρηση και ότι η ανενεργός εφημερία δεν θεωρείται χρόνος εργασίας.

Τα όσα αποφασίστηκαν την Τρίτη βρίσκονταν υπό διαπραγμάτευση τα τελευταία 3 χρόνια, λόγω των ισχυρών αντιδράσεων ορισμένων χωρών. Για τον λόγο αυτό, κατά την ψηφοφορία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Ισπανία και το Βέλγιο απείχαν, εκφράζοντας τη διαφωνία τους. Ο τελικός λόγος, πάντως, ανήκει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο κατά το παρελθόν έχει εκφράσει διαφορετική θέση από αυτή του Συμβουλίου Υπουργών και μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα όσα υιοθετήθηκαν από τους υπουργούς Απασχόλησης δεν καταργούν ευθέως τα όσα ισχύουν (48 ώρες/εβδομάδα, ελάχιστη άδεια 4 εβδομάδων και κατά κανόνα όχι πάνω από 8 ώρες νυχτερινής εργασίας ανά διαστήματα 24 ωρών), αλλά δίνουν τη δυνατότητα, εάν υπάρχει σχετική συμφωνία μεταξύ του εργοδότη και του εργαζόμενου σε μια επιχείρηση, να μπορεί ο ανώτατος χρόνος εργασίας να φτάσει τις 60 ώρες, ενώ, εάν υπάρχει συλλογική συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, ο ανώτατος χρόνος εργασίας να μπορεί να ανέλθει σε 65 ώρες τη βδομάδα ή και περισσότερο. Στο μέτρο αναφέρεται ότι η συναίνεση του εργαζόμενου στην υπέρβαση του 48ωρου δεν θα μπορεί να δοθεί νωρίτερα από τις 4 εβδομάδες μετά την πρόσληψη, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει γνώμη στην πορεία. Για τους απασχολούμενους μικρής διάρκεια (έως 10 βδομάδες τον χρόνο) η υπέρβαση του 48ώρου δεν θα ισχύει.

Η εφαρμογή, πάντως, της συγκεκριμένης απόφασης έγκειται στη διακριτική ευχέρεια των κυβερνήσεων ενός εκάστου κράτους-μέλους, που μπορεί να διατηρήσει το υφιστάμενο εθνικό εργασιακό καθεστώς, χωρίς αυτό να αναιρεί το γεγονός ότι ουσιαστικά θεσμοθετείται η ύπαρξη εργαζομένων διαφορετικών «ταχυτήτων» εντός της Ε.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αρκετά κράτη, όπως η Πολωνία και η Τσεχία, ο εργασιακός «Μεσαίωνας» είναι ήδη γεγονός, αφού εκεί ο ανώτατος χρόνος εργασίας φθάνει τις 78 ώρες!


Πηγή http://www.contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου