Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Όλοι γνώριζαν και όλοι αδρανούσαν επί 9 χρόνια

Aπό το τέλος της δεκαετίας του 1990 έως και το 2009 όλοι (κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία) γνώριζαν την επερχόμενη οικονομική κρίση, αλλά όλοι αδράνησαν.

Και πολύ αργά ήρθαν τα μέτρα ως προς την παροχή των σωστών στατιστικών στοιχείων από την Ελλάδα και τη χορήγηση μεγαλύτερων δυνατοτήτων στην EUROSTAT να ελέγχει αυστηρότερα τα στοιχεία των κρατών-μελών της Ε.Ε. Έπρεπε να έχουν προλάβει την κρίση και να μην την πληρώνουν σήμερα οι λαοί. Οι οποίοι φέρουν ευθύνη μόνο επειδή εμπιστεύθηκαν ανίκανους πολιτικούς...

Για την ευθύνη όλων μίλησε στην «Ι» ο Γερμανός δημοσιογράφος και συντάκτης του περιοδικού Stern Χανς Μάρτιν Τίλακ, ο μοναδικός έως σήμερα που παραβίασε τα στεγανά της EUROSTAT, αποκάλυψε σκάνδαλα που συνέβησαν σ’ αυτήν και ταλαιπωρήθηκε γι’ αυτό. Επειδή έκανε χρόνια στις Βρυξέλλες και γνωρίζει άριστα την κατάσταση στην Ε.Ε., του ζητήσαμε μια εξήγηση γιατί αυτά που κάνουν τώρα οι Έλληνες και οι άλλοι Ευρωπαίοι δεν τα έκαναν, αν όχι από το 2001, έστω από το 2004, όταν η τότε κυβέρνηση της ΝΔ παραδέχτηκε ότι είχαν δοθεί ανακριβή στοιχεία και αναθεώρησε το έλλειμμα και το χρέος.

Τι άλλο θα έπρεπε να γίνει για να ενεργήσουν οι Βρυξέλλες; τον ρωτήσαμε. Μας είπε ότι αυτή την ερώτηση πρέπει να την κάνουμε στην Eurostat και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που φέρουν μαζί με τις κυβερνήσεις Καραμανλή και Σημίτη την ευθύνη...

Ο κ. Τίλακ, αποδεχόμενος πλήρως τον προβληματισμό που του θέσαμε, μας ενημέρωσε για την έκθεση της Eurostat προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ημερομηνία 22 Νοεμβρίου 2004. Σ’ αυτήν αναφέρεται ότι τα στοιχεία που είχε δώσει η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για το έλλειμμα του 2003 ήσαν ανακριβή και το 1,7% του ΑΕΠ που παρουσίασε, αναθεωρήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2004 προς τα πάνω και περίπου τριπλασιάστηκε, φτάνοντας στο 4,6%!

Επίσης αναφέρεται ότι σε άλλη έκθεσή της, στις 4 Νοεμβρίου 2003, προς την ΕΣΥΕ εξέφρασε τη λύπη της, διότι τα αποσταλέντα στατιστικά στοιχεία δεν ήταν ικανοποιητικά. Σημείωσε ότι «θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να μην μπορεί να πιστοποιήσει ότι τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζονται από τις ελληνικές αρχές είναι αξιόπιστα»! Επίσης ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ Εμμανουήλ Κοντοπυράκης στις 27 Οκτωβρίου 2004 παραδέχτηκε ότι το χρέος το 2004 θα έκλεινε στο 112,1% του ΑΕΠ!

Δηλαδή από το 2003 στο έλλειμμα και πολύ περισσότερο στο χρέος η Ελλάδα ήταν πολύ πάνω από τα όρια της Ευρωζώνης (3% και 60% αντίστοιχα). Από το τέλος του 2004 και έως το 2006 έγινε μια «επιτήρηση» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αναιτίως σταμάτησε. Το όλο σύστημα χαλάρωσε και το παμφάγο ελληνικό κράτος κατασπατάλησε όλα τα δανεικά...

Ελεγχόμενη πληροφόρηση από τις Βρυξέλλες

ΩΣ ΠΡΟΣ τα προβλήματά της η Ε.Ε. έχει στεγανά και τα κρατάει για τον εαυτό της, μας σημείωσε ο κ. Τίλακ. «Υπάρχει μια γενική αρχή στις Βρυξέλλες, ότι δεν βγαίνει τίποτε προς τα έξω που να είναι αρνητικό, για να διατηρείται υψηλό το γόητρό τους», μας είπε χαρακτηριστικά. Υπάρχει ένα γραφείο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταπολέμησης της διαφθοράς, αλλά και από αυτό σπανίως βγαίνει κάτι προς τα έξω και είναι γενικόλογο. Ο Ευρωπαίος πολίτης πληρώνει για τη λειτουργία της γραφειοκρατίας της Ε.Ε., αλλά σ’ αυτήν δεν υπάρχει η απαιτούμενη διαφάνεια, του παρέχεται δε ελεγχόμενη πληροφόρηση. Στο πλαίσιο αυτό, μας είπε ο κ. Τίλακ, δεν έγιναν γνωστά και τα ονόματα Ελλήνων επιχειρηματιών που είχαν αναμειχθεί σε παλιές υποθέσεις της Eurostat.

Το υπόγειο παιχνίδι της ΔΕΚΑ

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ρόλο στο εκ μέρους της Ελλάδας παιχνίδι του χρέους, ενόψει της εισόδου της στην Ευρωζώνη, έπαιξε η περίφημη ΔΕΚΑ (Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών), όπως μας επισήμανε ο κ. Τίλακ.

Δεν αποκλείεται καθόλου να συστάθηκε με πρόταση των Αμερικανών οικονομικών συμβούλων της κυβέρνησης Σημίτη. Η ΔΕΚΑ δεν έκανε μόνο παιχνίδι με το Χρηματιστήριο, από το οποίο κέρδισαν ελάχιστοι αλλά ζημιώθηκαν εκατομμύρια Έλληνες. Καθώς η κυβέρνηση δεν την θεωρούσε κρατική εταιρεία, πέρασαν απ’ αυτήν μεταξύ 1997 και 2001 πολύ μεγάλα ποσά που κατέληγαν σε προβληματικές επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα και στην κοινωνική ασφάλιση, αλλά δεν έμπαιναν στο χρέος…

Και για να καταλάβουμε το μέγεθος της αναξιοπιστίας της ΕΣΥΕ, ο κ. Τίλακ μας έδωσε επιστολή με ημερομηνία 3 Νοεμβρίου 2004, του κ. Κοντοπυράκη προς τον γενικό διευθυντή της EUROSTAT Μισέλ Βάντεν Αμπεέλε, στην οποία τον διαβεβαιώνει ότι είναι δικαιολογημένη η συμμετοχή του κράτους στην αύξηση του κεφαλαίου προβληματικών εταιρειών του Δημοσίου (π.χ. του ΟΣΕ) και ότι χρειάζεται λίγος χρόνος για να αποδώσουν κέρδη. Οι ζημίες του ΟΣΕ ήταν και παραμένουν τεράστιες. Ο κ. Κοντοπυράκης συνέταξε και υπέγραψε μια τρομερή ανακρίβεια· και ο κ. Αμπεέλε έδειξε τουλάχιστον αφέλεια που τον πίστεψε...

Who is who

Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ρεπόρτερ του περιοδικού Stern Χανς Μάρτιν Τίλλακ ήταν επί χρόνια διαπιστευμένος στις Βρυξέλλες και ο πρώτος που ασχολήθηκε με τη γραφειοκρατία της Ε.Ε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθεί επί μακρόν από τις βελγικές αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Τελικά δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μετά την περιπέτειά του επέστρεψε στο Βερολίνο, όπου και η έδρα του περιοδικού, στο οποίο εργάζεται από το 1993. Γεννήθηκε το 1961 κοντά στο Βερολίνο και σπούδασε πολιτειολογία και κοινωνιολογία στο πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ. Έχει εκδώσει βιβλία στη Γερμανία για την Ε.Ε. και τα προβλήματα της γραφειοκρατίας της.

http://www.isotimia.gr/default.asp?p...=3&artid=84757
amathusalos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου