Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Η σημασία της οικογενειακής σύναξης για το φαγητό

Οι 
γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι πολλές οι ευεργετικές επιδράσεις 
όταν τα παιδιά τρώνε μαζί τους ή και με την υπόλοιπη οικογένεια. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι πολλές οι ευεργετικές επιδράσεις όταν τα παιδιά τρώνε μαζί τους ή και με την υπόλοιπη οικογένεια. Δυστυχώς παρατηρείται μείωση των παιδιών που τρώνε μεσημεριανό ή βραδινό φαγητό μαζί με την οικογένεια τους. Η σύναξη της οικογένειας για το μεσημεριανό ή βραδινό φαγητό, είναι ευκαιρία για τους γονείς να μαθαίνουν πολλά για τη ζωή των παιδιών, να προσφέρουν τη υποστήριξη και τις συμβουλές τους και ταυτόχρονα να συσφίγγονται οι οικογενειακοί δεσμοί.
Η ποιότητα διατροφής των παιδιών και εφήβων βελτιώνεται όταν τρώνε σε οικογενειακή σύναξη. Τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Λαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες θρεπτικών ουσιών όπως φυτικές ίνες, φολικό οξύ (βιταμίνη Β9), ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες C, E, Β6 και Β12. Καταναλώνουν λιγότερες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών ουσιών, αναψυκτικών, τηγανητών φαγητών και τροφίμων που αυξάνουν το ζάχαρο του αίματος. Επίσης δεν τρώνε μεγάλη ποσότητα τροφίμων όπως γαλακτοκομικά ολικής περιεκτικότητας σε λιπαρά, σνακ και κόκκινα ή επεξεργασμένα κρέατα (αλλαντικά) που πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Όμως χρειάζεται προσοχή διότι όταν η οικογένεια τρώει και ταυτόχρονα κοιτάζει τηλεόραση, τότε τα θετικά αποτελέσματα του οικογενειακού φαγητού, μειώνονται αισθητά. Όταν οι άνθρωποι τρώνε και κοιτάζουν τηλεόραση, στην ουσία είναι σαν να τρώνε μόνοι τους. Οι ευεργετικές επιδράσεις της οικογενειακής σύναξης στη διατροφή και άλλους τομείς, ελαττώνονται. Τα μέλη της οικογένειας που τρώνε κοιτάζοντας τηλεόραση, δεν δίνουν πλέον σημασία στο τι τρώνε. Δεν απολαμβάνουν τα εδέσματα όσο θα έπρεπε και δεν αντιλαμβάνονται τις ποσότητες που τρώνε. Αυτά συμβάλλουν στην επιδημία της παχυσαρκίας και διαβήτη που μας μαστίζει.
Η τηλεόραση έχει διπλό αρνητικό ρόλο στην επιδημία. Συμβάλλει στην καθιστική ζωή με μείωση της σωματικής δραστηριότητας. Επιπλέον, τρώγοντας κοιτάζοντας τηλεόραση είναι αιτία υπερβολικής κατανάλωσης φαγητών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πολλά που δεν είναι μέρος της υγιεινής διατροφής.
Η απόκτηση συνηθειών υγιεινής διατροφής από την παιδική ηλικία, έχει μεγάλη σημασία για την πρόληψη ασθενειών στην ενήλικη ζωή. Η συχνότητα των καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου μειώνονται από την υγιεινή διατροφή. Το φαγητό με την οικογένεια δημιουργεί καλύτερες διατροφικές συνήθειες ενώ παράλληλα προσφέρει ψυχολογική και διαπαιδαγωγική στήριξη των παιδιών και εφήβων.
Για αυτό οι γονείς πρέπει να επιδιώκουν να αυξάνουν όσο το δυνατό περισσότερο τη συχνότητα των οικογενειακών συνάξεων για φαγητό. Όμως επιβάλλεται να μεριμνούν στο χρήσιμο αυτό χρόνο η τηλεόραση να είναι κλειστή.
Οι γονείς κατά τη σύναξη της οικογένειας για μεσημεριανό ή βραδινό φαγητό, έχουν εξαιρετική ευκαιρία να ενεργοποιούνται για να προσφέρουν την ανατροφή που θέλουν στα παιδιά τους. Αρχίζοντας από νωρίς στη ζωή των παιδιών, κατά τις οικογενειακές συνάξεις για φαγητό, μπορούν να εκμεταλλεύονται τον πολύτιμο αυτό χρόνο για να μεταφέρουν στα παιδιά τους τις αρχές που θα διαμορφώσουν την προσωπικότητα τους και τις συνήθειες υγιεινής διατροφής που θα τα προστατεύουν για όλη τους τη ζωή.
http://namarizathema.blogspot.com/2010/06/blog-post_2736.html

liondani.blogspot.com
 
Buy gold online - quickly, safely and at low prices

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου