Στα απομονωμένα νησιά της Ν. Ζηλανδίας επιβιώνει εδώ και χιλιετίες το τουατάρα
Σύμφωνα με τα ευρήματα Αυστραλών που δημοσιεύτηκαν στα «Πρακτικά της Βασιλικής Κοινωνίας», οι κλιματικές αλλαγές και η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη οδηγούν στον πολλαπλασιασμό των αρσενικών τουατάρας και στη δραματική μείωση των θηλυκών, με αποτέλεσμα το αρχαίο αυτό είδος ερπετού να κινδυνεύει να χαθεί με το πέρασμα του χρόνου.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το φύλο του ερπετού καθορίζεται από τη θερμοκρασία του εδάφους. Εάν τα αβγά του τοποθετηθούν σε περιβάλλον με δροσερή θερμοκρασία, ευνοείται η δημιουργία θηλυκών ερπετών, ενώ εάν βρεθούν σε ζεστό κλίμα γεννούνται αρσενικά.
«Οι πρόγονοι αυτών των ερπετών συνήθιζαν να τρέχουν γύρω από τα πόδια των δεινοσαύρων. Θα ήταν μεγάλη ντροπή εάν τα αφήναμε να χαθούν έτσι», τονίζει ο Μάικλ Κέρνι από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Τα τουατάρας, τα πιο παράξενα ερπετά σε ολόκληρο τον πλανήτη, ζουν μέχρι και 100 χρόνια. Έχουν τρία μάτια, εκ των οποίων το μεσαίο βρίσκεται στο πάνω μέρος του κεφαλιού τους, μπορούν να κρατούν την αναπνοή τους για περισσότερο από μια ώρα, ενώ οφείλουν το όνομα τους στη φυλή των Μαορί.
Οι ερευνητές επισημαίνουν πως για να διασωθούν, θα πρέπει να δημιουργηθεί στο έδαφος όπου εκκολάπτονται τα αβγά τους τεχνητή σκιά. «Είναι αδύνατο να προσαρμοστούν από μόνα τους στις τωρινές κλιματικές συνθήκες, γι’ αυτό θα πρέπει να τα βοηθήσουμε», υπογραμμίζει η Τζένιφερ Μουρ, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Βικτόρια.
Οι Αρχές της Νέας Ζηλανδίας έχουν συμπεριλάβει το σπάνιο ερπετό στη λίστα με τα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση. Εάν, όμως, οι θερμοκρασίες συνεχίσουν να αυξάνονται, τότε τα μικρά ερπετά μήκους μόλις 8ο εκατοστών θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή του Ο.Η.Ε. για τη Κλιματική Αλλαγή (IPCC) έχει προειδοποιήσει πως η θερμοκρασία θα αυξηθεί από 1,5 μέχρι και 4 βαθμούς Κελσίου μέσα στον αιώνα που διανύουμε, με το 30% των ζώων του πλανήτη να κινδυνεύει με εξαφάνιση.
Από Ελεύθερος Τύπος 3/7/2008
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου