Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

Εκτεταμένη μόλυνση στη Γαλλία από διαρροή ραδιενεργών αποβλήτων σε ποτάμια


Το πυρηνικό εργοστάσιο του Τρικαστέν
Αβινιόν, Γαλλία
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Η γαλλική εποπτική Αρχή για την πυρηνική ενέργεια διέταξε το προσωρινό κλείσιμο του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Τρικαστέν στο νότιο τμήμα της χώρας μετά από μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από ραδιενεργή ουσία.

Όπως έγινε γνωστό, 30 κυβικά μέτρα αποβλήτων που περιείχαν μη εμπλουτισμένο ουράνιο διέρρευσαν από δεξαμενή υπερχείλισης σε δύο ποτάμια που βρίσκονται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την τουριστική πόλη Αβινιόν. Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της Δευτέρας και οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν το πρωί της επόμενης ημέρας.

Παράλληλα, ζητήθηκε από τους κατοίκους των γειτονικών περιοχών να μην πίνουν νερό από τα ποτάμια και να μην τρώνε τα ψάρια. Τους ζητάνε ακόμη να μην κολυμπούν στο ποτάμι και να μην χρησιμοποιούν το νερό στις καλλιέργειες.

Στο εργοστάσιο γίνεται και επεξεργασία ραδιενεργών υλών.

Η εποπτική Αρχή ζήτησε από τους διαχειριστές του εργοστασίου να βελτιώσει τις διαδικασίες ασφαλείας στην εγκατάσταση καθώς τα κρίνει ανεπαρκή για την πρόληψη περαιτέρω μόλυνσης. Εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο κυρώσεων για την καθυστερημένη ενημέρωση των τοπικών Αρχών ώστε να ειδοποιήσουν και τον πληθυσμό.

Από την πλευρά του, όπως σημειώνει το BBC, ο Γάλλος υπουργός Οικολογίας Ζαν-Λουίς Μπορλού τόνισε ότι «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος» για τους κατοίκους ενώ και η εταιρεία Socatri που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο ανέφερε ότι δεν έχουν μολυνθεί τα υπόγεια ύδατα.

Στη Γαλλία το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από πυρηνικά εργοστάσια· είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη.

Newsroom ΔΟΛ


Από http://www.in.gr/


Σχόλιο liondani

Γεια σου Σουφλιά τεχνοκράτη !

Η Ελλάδα στηρίζεται πάνω σου!

1 σχόλιο: