Ποιος είναι ο στόχος του του έργου του Υποσυνόλου 1 της πρόσκλησης 78 της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ);
Η «δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας (κελύφους) η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση των Δικτυακών Πυλών για την προβολή του πολιτιστικού και τουριστικού αποθέματος καθώς και για την προβολή πληροφοριών που αφορούν στο περιβάλλον και στις οικονομικές δραστηριότητες των Περιφερειών (έργα Υποσυνόλων 2-12 της πρόσκλησης 78 της ΚτΠ). Οι Δικτυακές Πύλες των Περιφερειών θα απευθύνονται τόσο σε Έλληνες όσο και ξένους, οπότε το κέλυφος θα υποστηρίζει διαχείριση ψηφιακού περιεχομένου σε πολλές γλώσσες».
Να θυμίσω ότι:
«Η πρόσβαση στην Κοινωνία της Πληροφορίας και στις δυνατότητες και ευκαιρίες που προσφέρει αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα όλων των Ελλήνων, ωστόσο δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την συνεργασία κράτους, ιδιωτικού τομέα και φυσικά των πολιτών».
Οι διαπιστώσεις που κάνω είναι κάτι παραπάνω από απογοητευτικές. Εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις όπου το πρόγραμμα έχει αξιοποιηθεί, στις περισσότερες περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι από μηδαμινά έως ανύπαρκτα. Ενώ τα περισσότερα έργα είναι ΕΝΤΕΛΩΣ εκτός λειτουργικών και τεχνικών προδιαγραφών.
Από πού να το πιάσεις και που να τ’ αφήσεις το πράγμα;
Θα πάρω ως παράδειγμα αυτό που πριν λίγες ώρες παρουσίασε μετά εν χορδαίς και τυμπάνοις, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης: το culture.thessaloniki.gr (Η πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης ). Ένα πραγματικά κακό παράδειγμα που δείχνει πως «αξιοποιούνται» τα προγράμματα της Κοινωνίας της Πληροφορίας από μεγάλους φορείς.
Τι υποτίθεται πως έχει κάνει ο Δήμος (συγκεκριμένα η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου);
Ιδού:
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του παρόντος έργου:
· Έχει ολοκληρώσει όλες τις απαραίτητες δράσεις για την ψηφιακή καταγραφή και τεκμηρίωση 12.000 πολιτιστικών τεκμηρίων, τα οποία βρίσκονται στην κυριότητα του. Τα χαρακτηριστικά των πολιτιστικών τεκμηρίων παρουσιάζονται στον Πίνακα 1.
· Έχει ολοκληρώσει την μετάφραση της τεκμηρίωσης του προς ψηφιοποίηση πολιτιστικού περιεχομένου από την Ελληνική στην Αγγλική γλώσσα.
· Έχει ολοκληρώσει την ένταξη του συνόλου του ψηφιοποιημένου πολιτιστικού υλικού και της τεκμηρίωσής του στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα στον παρόντα δικτυακό τόπο, καθώς επίσης και την ένταξη ενδεικτικού αριθμού 500 πολιτιστικών τεκμηρίων με την τεκμηρίωσή τους στην Ελληνική γλώσσα στον σχετικό δικτυακό χώρο Πολιτιστικού Περιεχομένου, τον οποίο έχει αναπτύξει και διαχειρίζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στα πλαίσια της πρόσκλησης 78 του Μέτρου 2.4 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας»
· Διατηρεί πλέον στην κατοχή του ψηφιακά αντίγραφα των ψηφιοποιηθέντων πολιτιστικών τεκμηρίων σε υψηλή ανάλυση ως αντίγραφα ασφαλείας, αλλά και για την χρήση και αξιοποίησή τους από το προσωπικό των Υπηρεσιών τους και από πολίτες.
Τι έχει κάνει στην πραγματικότητα;
Αυτό!
Δηλαδή μια τρύπα στα νερά του Θερμαϊκού!!!
Το θέλετε και σε ΝΟΥΜΕΡΑ;
Εχει πάρει και έχει ψηφιοποιήσει (και τεκμηριώσει υποτίθεται):
1. Διακόσιες (200!!!) σελίδες εφημερίδων από το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης για να παρουσιάσει τα «Αρχεία Εφημερίδων»!!!
2. 160 (!!!) χάρτες (Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης)
3. 102 (sic!!!) Βυζαντινές & μεταβυζαντινές εικόνες (Δημοτική Πινακοθήκη)
4. 1500 φωτογραφίες της πόλης (Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης)
5. 1628 πίνακες ζωγραφικής (Δημοτική Πινακοθήκη)
6. 3200 καρτ ποσταλ (Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης)
7. 5000 αφίσες… (Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης)
8. Και άλλες 100 αφίσες, 100 προσκλήσεις και 100 σελίδες καταλόγων από τις περιοδικές εκθέσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης…
…τα έχει ρίξει , ανά κατηγορία, σε μια web σελίδα της πυρκαγιάς και αυτό ήταν!
Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, «προχωρήσαμε στην ψηφιοποίηση του πολιτιστικού θησαυρού, αφενός μεν για να τον διασώσουμε για πάντα και αφετέρου για να αποκτήσουμε τη δυνατότητα να τον προβάλουμε σε όλο τον κόσμο μέσω του Ιnternet».
ΑΥΤΟΣ είναι ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ!
Ούτε ένα Giga, βαριά-βαριά!
Ούτε 10 ανθρωπομήνες δουλειάς (και πολλούς λέω).
Και ας πούμε ότι, εντάξει, αυτά είχαν, αυτά έβαλα και ότι κάποτε στο μέλλον θα προσθέσουν κι άλλα…
Το site…
Το «μενού» έχει τρία (3) μόνο λίνκς: (Αρχική, το Εργο, Επικοινωνία)
Και φυσικά ένα λινκ στο site του Δήμου!!!
ΔΕΝ διαθέτει «ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ». Ούτε καν με ένα πεδίο! Πρέπει να πηγαίνεις σελίδα-σελίδα για να δεις τα τεκμήρια. (Σκέψου ΠΟΣΕΣ σελίδες θα πρέπει να διατρέξεις για να δεις τις αφίσες π.χ.).
Η δόμηση της πληροφορίας είναι ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗΣ! Δέκα κατηγορίες κι αυτό είναι όλο! Ούτε χρονοδιαγράμματα έργων ούτε ανά δημιουργό ούτε τίποτα… Σε ορισμένα μόνο υπάρχουν κάποιες, επίσης στοιχειώδεις υποκατηγορίες…
Τα Thumbnails δεν έχουν υποστεί καμιά επεξεργασία και είναι σκέτες μουτζούρες!
ΔΕΝ διαθέτει δυνατότητα πρόσβασης στο περιεχόμενο και χρήσης των υπηρεσιών από όλους (π.χ. άτομα με προβλήματα όρασης και άτομα με ειδικές ανάγκες) όπως προϋποθέτει ΚΑΙ το πρόγραμμα ΚΑΙ το Σύνταγμα!
Είναι αμφίβολο το αν χρησιμοποιήθηκε κάποιο από τα διεθνή πρότυπα τεκμηρίωσης της συλλογής προσφέροντας συντακτική και σημασιολογική συμβατότητα (XML, Dublin Core, CIDOC CRM, Marc, EAD)
Είναι μόνο στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ και τα ΑΓΓΛΙΚΑ!
ΔΕΝ διαθέτει –όπως θα έπρεπε- ΚΑΝΕΝΑ εκπαιδευτικό χαρακτήρα στο περιβάλλον και στην περιήγηση.
Δεν είναι το μόνο ΤΡΙΣΑΘΛΙΟ παράδειγμα αρπακολατζίδικης δουλειάς!
Κάπως έτσι είναι τα περισσότερα έργα και των υπολοίπων φορέων.
ΑΛΛΗ μια ευκαιρία να κάνουμε ένα βήμα μπροστά χάθηκε!
ΑΛΛΗ μια ευκαιρία να πλουτίσουν κάποιοι με ευρωπαϊκά χρήματα αρπάχτηκε στο φτερό!
Όμως πάει πολύ να διαφημίζουμε και το χάλι μας το μαύρο!
Πάει πολύ!
Κι ελπίζω οι κουτόφραγκοι να πάρουν επιτέλους χαμπάρι του ΤΙ ακριβώς έχει συμβεί και να ζητήσουν τα ρέστα!
Θα επανέλθω όμως και με άλλα παραδείγματα!
What a great moment of reading blogs.
ΑπάντησηΔιαγραφή