Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

Ενοχλούνται οι ΗΠΑ από ενδεχόμενη ρωσική «απόβαση» στην Κούβα.

Η Ρωσία «θα ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή, κατά την επίσημη αμερικανική άποψη», εάν αποφασίσει να στείλει για στάθμευση στην Κούβα βομβαρδιστικά της αεροσκάφη, μεγάλης αυτονομίας, τα λεγόμενα 'στρατηγικά', υπογράμμισε ο πτέραρχος Νόρτον Σβάρτς, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Πολλά ρωσικά ΜΜΕ τον τελευταίο καιρό ανέφεραν ότι ως «αντίποινα» για την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στο ευρωπαϊκό έδαφος, η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει την Κούβα -κοντά στην αμερικανική ακτογραμμή -ως βάση ανεφοδιασμού των βομβαρδιστικών της ανωτέρω κατηγορίας.

«Αν όντως πράξουν κάτι τέτοιο, τότε πρέπει να επιδείξουμε αποφασιστικότητα και να καταστήσουμε σαφές ότι με αυτό ξεπερνιέται ένα αρχικό όριο, ότι με κάτι τέτοιο για τις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπερνιέται η κόκκινη γραμμή», τόνισε ο αξιωματούχος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η τότε Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών είχαν φθάσει στα πρόθυρα πολεμικής αναμέτρησης για την στρατιωτική «παρουσία» της ΕΣΣΔ στην Κούβα κατά το δεύτερο ήμισυ του έτους 1962-η «κρίση του Κόλπου των Χοίρων».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου