Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

Προάγγελος εγκεφαλικού επεισοδίου η αιφνίδια απώλεια ακοής

HEALTH.IN.GR

Νέα Υόρκη — Η ξαφνική απώλεια ακοής μπορεί να είναι πρώιμη προειδοποίηση για επερχόμενο εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Stroke.

Ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Ταϊπέι με επικεφαλής τον Δρ. Χέρνγκ-Τσινγκ Λιν εντόπισαν 1.423 ενήλικες ασθενείς που είχαν νοσηλευθεί το 1998 με το πρώτο επεισόδιο ξαφνικής απώλειας ακοής και τους συνέκριναν με ομάδα ελέγχου (ένας ασθενής με τέσσερα άτομα ελέγχου). Οι ασθενείς ήταν πολύ πιθανότερο να έχουν υπέρταση, διαβήτη και αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Κατά τη διάρκεια των πέντε ετών της μελέτης, 180 ασθενείς της ομάδας αιφνίδιας απώλειας ακοής (13%) και 441 άτομα της ομάδας ελέγχου (8%) υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο. Μετά από συνυπολογισμό του φύλου, του εισοδήματος, του επιπέδου αστικοποίησης και των συνυπαρχόντων ασθενειών, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν 1,64 φορές μεγαλύτερος στην ομάδα της απώλειας ακοής.

Μεταξύ των ασθενών με απώλεια ακοής, το 12% των εγκεφαλικών επεισοδίων συνέβη εντός τριών μηνών, το 31% εντός του πρώτου έτους και το 51% μέχρι το τέλος του δεύτερου έτους.

Ο Δρ. Λιν σχολιάζει ότι τα άτομα που παρουσιάζουν το πρώτο επεισόδιο αιφνίδιας απώλειας ακοής και συγκεκριμένα εκείνοι με άλλα αγγειακά νοσήματα, ή οι ηλικιωμένοι, να υποβάλλονται σε προγραμματισμένο γενικό ιατρικό έλεγχο. Επειδή τα μισά εγκεφαλικά επεισόδια δεν συνέβησαν παρά μόνο μετά την διετία, συστήνει εξετάσεις επανελέγχου για αρκετά χρόνια μετά το πρώτο επεισόδιο αιφνίδιας απώλειας ακοής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου